23 Απρ 2011

Ουκ αν ΥΠΕΡ-λάβοις παρά του οβελία!!!

Έχουμε βαρεθεί να ακούμε και να διαβάζουμε για προ- και κυρίως μετά-πασχαλινές δίαιτες, γεμάτoι ενοχές για τις διατροφικές «ασυδοσίες» της Κυριακής του Πάσχα.
Οι περισσότερες από αυτές ακολουθούν ένα συγκεκριμένο μοτίβο του τύπου:
Δευτέρα πρωί φρυγανιά,
μεσημέρι γιαούρτι φάλαινας,
βράδυ όσο μάνγκο θες κλπ.!
Άσε που οι περισσότεροι έχουν γίνει και τρομερά δύσπιστοι με τις δίαιτες των “πρωινάδικων” τύπου Ατκινς κ.λπ., οι οποίες κρίνονται από μη αποδοτικές έως επικίνδυνες.
Ακολουθώντας μικρές διατροφικές συμβουλές δεν θα χρειαστεί να θέσετε τον οργανισμό σας σ’ αυτό τον “κίνδυνο” στην προσπάθεια σας να χάσετε τα κιλά των γιορτών.
Λίγες μέρες απομένουν για να μεταβούμε, από τα όσπρια, τα λαδερά, τις πατάτες και το «κοφτό» της νηστείας, στη μαγειρίτσα, στο αρνί, στο κοκορέτσι και στα αυγά της Λαμπρής. Δηλαδή, από μία περίοδο νηστείας, ετοιμαζόμαστε για λουκούλλεια γεύματα και πασχαλινά εδέσματα. Σίγουρα ακούγεται δελεαστικό, ας το σκεφτούμε όμως συνολικά!
Η μαγειρίτσα, κλασσική και σε παραλλαγές, είναι ένας από τους «βασικούς παίχτες» το βράδυ της Ανάστασης. Πρόκειται για μια μορφή σούπας , που πολύ σοφά οι παλιοί είχαν βάλει το βράδυ του Σαββάτου. Με τον τρόπο αυτό προετοίμαζαν το στομάχι τους έτσι ώστε να μπορέσει να δεχτεί πιο ομαλά τα «ξερά» και στεγνά κρέατα της επόμενης μέρας. Μαγειρεύοντας δηλαδή κρεατοσκευάσματα σε υγρή μορφή, στόχευαν στη δημιουργία του κατάλληλου γαστρικού υποστρώματος.  Από την άλλη μεριά, όντας ένα φαγητό πλούσιο σε κορεσμένο λίπος και χοληστερόλη, που συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην κατανάλωσή της. Το σωστό είναι να καταναλωθούν μικρά γεύματα ή κάποιο φρούτο (ή φρούτα) ιδιαίτερα μία με δύο ώρες πριν την Ανάσταση, έτσι ώστε να ελαττωθεί το αίσθημα της πείνας και να είστε σε θέση να ελέγξετε καλύτερα την ποσότητα που θα καταναλώσετε. Προτιμότερο θα ήταν να αποφευχθεί ο συνδυασμός της με  αυγό γιατί η πέψη θα γίνει ακόμα πιο δύσκολη. Τέλος, δεν θα πρέπει να παραλειφθεί η σαλάτα με την οποία καλό θα ήταν να ξεκινήσετε το γεύμα σας.
Το πρωί της Κυριακής είναι καλό να πάρετε πρωινό, αλλά όχι πολύ πλούσιο. Γάλα, δημητριακά ή μικρή ποσότητα από τα πασχαλινά κουλουράκια ή τσουρέκι μαζί με ένα φρούτο μπορεί να σας χορτάσει μέχρι το μεσημέρι.
Στο γεύμα καλό είναι να αποφύγετε το συνεχές τσιμπολόγημα, και να γεμίσετε ένα πιάτο με λογική ποσότητα από τα παραδοσιακά φαγητά. Τρόφιμα όπως η πατάτα, το ρύζι και το ψωμί πρέπει να κατέχουν σημαντική θέση στο πιάτο σας, αφού είναι σημαντική πηγή ενέργειας και παράλληλα λιγότερο παχυντικά από τα λιπαρά κρέατα της ημέρας. Θυμηθείτε: μεγάλη κατανάλωση σαλάτας οδηγεί σε μείωση της κατανάλωσης παχυντικών εδεσμάτων.
Συνοδέψτε το γεύμα σας με κρασί – κόκκινο ή λευκό -, εφόσον οι φαινολικές ενώσεις που περιέχει προάγουν την υγεία μας. Σε κάθε περίπτωση το αλκοόλ πρέπει να καταναλώνεται με φειδώ.
Τέλος, το βραδινό μπορεί να είναι είτε μια σαλάτα εποχής με ψωμί και ένα αυγό, είτε μία μερίδα χορτόσουπα, είτε ένα γιαούρτι με ψωμί ή φρυγανιά, το οποίο λόγω της ειδικής του σύνθεσης θα διευκολύνει την διαδικασία της πέψης και θα ξεκουράσει το στομάχι σας.
«Μέτρο - ποικιλία - ισορροπία» και για το πασχαλινό τραπέζι λοιπόν, ώστε να διασκεδάσουμε χωρίς να βαρυστομαχιάσουμε!
Καλό Πάσχα!Χρήστος Λεων. ΒλάχοςΚλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More