16 Απρ 2011

Νηστεία: ωφελεί ή βλάπτει τον οργανισμό μας;

Παλιότερα η αυστηρή νηστεία ήταν ένα θέμα που απασχολούσε κυρίως είτε ηλικιωμένους ανθρώπους ή όσους είχαν ιδιαίτερες σχέσεις με την θρησκεία και τις επιταγές της. Σήμερα, τα πράγματα έχουν αλλάξει. Στους οπαδούς της νηστείας, δεν συγκαταλέγονται μόνο οι γιαγιάδες μας αλλά και πολλοί νέοι άνθρωποι, που προσέχουν τόσο τη διατροφή τους όσο και τη σιλουέτα τους.
Πόσο ωφέλιμη για την υγεία μας είναι η νηστεία;
Η υπερκατανάλωση λιπαρών ουσιών και άλλων βλαβερών συστατικών που ενδεχομένως περιέχουν τα τρόφιμα που καταναλώνουμε καθημερινά, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια τόσο σε προβλήματα παχυσαρκίας όσο και σε προβλήματα υγείας. Έτσι, η νηστεία, ως μια μορφή «αποτοξίνωσης» του οργανισμού αποτελεί μια ιδανική ευκαιρία αρκεί να μην επαναλαμβάνεται τακτικά στερώντας μας πολύτιμα θρεπτικά συστατικά.
Έρευνες που έχουν γίνει κατά καιρούς, αποδεικνύουν, πως οι άνθρωποι που έχουν υιοθετήσει την περιοδική νηστεία ζουν περισσότερα-και καλύτερα-χρόνια από τους υπόλοιπους. Ένα από τα βασικότερα οφέλη της νηστείας, επομένως, είναι η απώλεια περιττού βάρους και η διατήρηση της σιλουέτας σε φυσιολογικά επίπεδα. Η αρτηριακή πίεση μειώνεται, όπως επίσης και η χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια ενώ ιδιαίτερα σημαντική είναι και η μείωση της εκδήλωσης καρδιαγγειακών παθήσεων που ταλαιπωρούν κυρίως όσους υπερβάλλουν στις διατροφικές τους συνήθειες.
Τέλος, μέσω της διαδικασίας της νηστείας προλαμβάνεται η εκδήλωση καρκίνου του παχέος εντέρου, διευκολύνεται η διαδικασία της χώνεψης των τροφών, καταπολεμάται η δυσκοιλιότητα και ενισχύεται η αντιοξειδωτική δράση των κυττάρων.
Τι ακριβώς συμβαίνει στον οργανισμό μας;
Στη νηστεία της θρησκείας μας απαγορεύεται η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων και των παραγώγων τους καθώς επίσης και το κρέας. Αντίθετα, επιβεβλημένη θεωρείται η κατανάλωση οσπρίων, λαδερών φαγητών, φρούτων και λαχανικών. Η σύγχρονη, καθημερινή μας διατροφή είναι πλέον γεμάτη από «απαγορευμένα», ενώ συχνά έχουν «εξοριστεί» από το πιάτο μας, τα όσπρια, τα λαχανικά και τα φρούτα.
Έτσι, κατά τη διάρκεια της νηστείας μειώνεται κατά πολύ η πρόσληψη κορεσμένου λίπους από τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα κρέατα και αυξάνεται αντίστοιχα η κατανάλωση φυτικών ινών, που μειώνουν τη γλυκόζη και τα λιπίδια στο αίμα και είναι πλούσιες σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και μέταλλα.
Εξίσου βασική είναι και η αυξημένη κατανάλωση ελαιολάδου κατά τη διάρκεια της νηστείας. Γνωστό από την αρχαιότητα για τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες, το ελαιόλαδο, θωρακίζει τον οργανισμό και χαρίζει ευεξία και μακροζωία.
Ποιοι κίνδυνοι κρύβονται πίσω από τη νηστεία;
Ωστόσο, κίνδυνοι ελλοχεύουν πίσω από την εντατική και αυστηρή νηστεία, καθώς ο οργανισμός στερείται πρωτεϊνών και σιδήρου λόγω της μη κατανάλωσης κρέατος. Η πλήρης απουσία κρέατος από τη διατροφή έχει ως αποτέλεσμα την απουσία βιταμίνης Β-12 και του φυλλικού οξέος, που επίσης ανιχνεύονται στο κρέας και που η ύπαρξή τους συνδέεται άμεσα με την ανάπτυξη των ερυθροκυττάρων.
Την κατάσταση σώζει η συνήθως μικρή διάρκεια της νηστείας-40 ημέρες το ανώτερο- ποσότητα, που όπως έχει αποδειχθεί, δεν επηρεάζει σημαντικά τις βασικές λειτουργίες του οργανισμού δημιουργώντας προβλήματα. Παρόλα αυτά, μερικές φορές είναι συχνή η εμφάνιση φαινομένων, όπως ζαλάδες, αίσθημα κόπωσης και αδυναμία συγκέντρωσης λόγω της έλλειψης βασικών διατροφικών συστατικών.
Σε κάθε περίπτωση-είτε για θρησκευτικούς είτε για λόγους υγείας, η νηστεία είναι ένα σχεδόν αναγκαίο «διάλειμμα» για τον οργανισμό που βάλλεται καθημερινά από υπερπληθώρα λιπαρών και άλλων βλαβερών συστατικών. Ωστόσο, όπως και σε κάθε τι άλλο στη ζωή, το μέτρο αποτελεί «χρυσό» κανόνα.
ΛΙΛΗ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ

1 σχόλια:

I Delimaris (2012) Potential health benefits of the periodic vegetarianism in Greek Orthodox Christian diet : a brief overview Scientific Chronicles 2012;17(2):79‐82

Ο Καθηγητής Κλινικής Βιοχημείας και Διατροφής Δρ. Γιάννης Ανδρ. Δελημάρης, με καταγωγή από το Τρίκορφο Αιτωλοακαρνανίας, απέδειξε διεθνώς με την εργασία του σε ιατρική επιθεώρηση τις ωφέλειες της νηστείας στην ανθρώπινη υγεία.

http://www.tzaneio.gr/epistimoniko/p12-2-4.pdf

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More