7 Απρ 2011

Χοληστερίνη: πώς μπορούμε να την ελαττώσουμε;

Η χοληστερόλη είναι μια λιποειδής ουσία που μεταφέρεται με την κυκλοφορία του αίματος στο σώμα και επικάθεται στο εσωτερικό των αρτηριών μας, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως η καρδιοπάθεια και το έμφραγμα.Η εναπόθεση της χοληστερόλης στα τοιχώματα της αρτηρίας είναι γνωστή ως αθηρωμάτωση ή αρτηριοσκλήρυνση, ενώ όσο μεγαλύτερο είναι το επίπεδο της χοληστερόλης στο αίμα, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος αθηρωμάτωσης.
Επιπλέον, τα επίπεδα λιποπρωτεϊνών υψηλής και χαμηλής πυκνότητας (HDL και LDL) θα πρέπει να παρατηρούνται σε αντιπαράθεση μεταξύ τους, δηλαδή η HDL θα πρέπει να είναι πάντα υψηλή, ενώ η LDL θα πρέπει να είναι πάντα χαμηλή. Οι λιποπρωτεϊνες αυτές έχουν ρόλο μεταφορέα των λιπών μέσα στον οργανισμό μας, άρα αποτελούν σαφή ένδειξη της πιθανότητας ανάπτυξης καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Όσοι, λοιπόν, πάσχουν από υψηλά επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα θα πρέπει να ελαττώσουν την κατανάλωση λίπους και ιδιαίτερα του κόκκινου κρέατος, των γαλακτοκομικών προϊόντων και των τηγανιτών και κατεργασμένων τροφών. Βέβαια, ενώ κάποια λίπη αυξάνουν τα επίπεδα χοληστερόλης , άλλα λίπη φαίνεται να έχουν μια αρκετά ευεργετική δράση.
Και επειδή το μεγαλύτερο ποσοστό χοληστερόλης που απαντάται στο σώμα μας δεν προέρχεται από την διατροφή αλλά παρασκευάζεται φυσιολογικά στο ήπαρ (συκώτι) , πολλές φορές οι διατροφικές αλλαγές φαίνεται να έχουν μικρό αντίκτυπο στα αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης.
Ωστόσο, όσο περισσότερο προσέχουμε τη διατροφή μας, τόσο πιο υγιείς είμαστε και τόσο πιο ομαλά και φυσιολογικά λειτουργεί ο οργανισμός μας. Επίσης, από την πλευρά της φυσικής υγείας, έχει παρατηρηθεί ότι υψηλά επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα παρατηρούνται σε άτομα που παρουσιάζουν συνήθεια «ρηχής» αναπνοής, γι’αυτό το λόγο, βεβαιωθείτε ότι αναπνεετε βαθιά και ότι βγάζετε όλη την ποσότητα του αέρα από τους πνεύμονες σας.
Τροφές που ελαττώνουν την χοληστερόλη
Το παρθένο ελαιόλαδο και τα λίπη που απαντώνται στα λιπαρά ψάρια, όπως η πέστροφα και το σκουμπρί είναι ευεργετικά για την υγεία και μπορούν να βοηθήσουν στην ελάττωση των επιπέδων της χοληστερόλης . Εμπλουτίστε τη διατροφή σας με φυτικές ίνες, οι οποίες ενώνονται με το λίπος στην υπογάστρια περιοχή, παρεμποδίζοντας την απορρόφηση του από τον οργανισμό και ελαττώνοντας τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Προτιμήστε, λοιπόν να καταναλώνετε φρούτα και λαχανικά (και είναι καλύτερα να τα καταναλώνετε ωμά, ως σαλάτα), φασόλια και όσπρια.
Επιπλέον, καταναλώστε πολλά κρεμμύδια, σε οποιαδήποτε μορφή τους (κυρίως όμως τα κόκκινα), ενώ γενικά προτιμήστε τις φυσικές τροφές. Τελευταίο (αλλά όχι λιγότερο σημαντικό) τρόφιμο, που πραγματικά βοηθά στην ελάττωση των επιπέδων χοληστερίνης στο αίμα, καθώς και στην διάλυση των θρόμβων που σχηματίζονται στις αρτηρίες είναι το γκρέιπφρουτ, το οποίο περιέχει υδατοδιαλυτές ίνες, οι οποίες επιδρούν σημαντικά στην απορρόφηση του λίπους από τον οργανισμό. Δοκιμάστε ένα φυσικό, φρέσκο χυμό από γκρέιπφρουτ σε συνδυασμό με πορτοκάλι. Θα σας γεμίσει ζωντάνια, ενώ το πορτοκάλι θα αντισταθμίσει την πιθανή ελάττωση της αρτηριακής σας πίεσης που μπορεί να προκαλέσει το γκρέιπφρουτ.
Ποιος είναι ο ρόλος των τριγλυκεριδίων;
Το λίπος μεταφέρεται στο σώμα με δυο κυρίες μορφές: τη χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια. Τα τριγλυκερίδια αποτελούν την πιο κοινή μορφή λίπους στις τροφές αλλά και στο σώμα μας. Αν και ο ακριβής αντίκτυπος των υψηλών τιμών τριγλυκεριδίων στην υγεία μας δεν είναι ξεκάθαρος, υπάρχουν ενδείξεις που συνδέουν τα υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης καρδιοπάθειας. Οι τιμές των τριγλυκεριδίων στο αίμα αυξάνουν με την κατανάλωση ζάχαρης, οπότε είναι σημαντικό να ελαττώσετε την κατανάλωση όλων των τροφών και ποτών που περιέχουν ζάχαρη. Επίσης, οι υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει αύξηση των επιπέδων των τριγλυκεριδίων στο αίμα. Τα συμπληρώματα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη μείωση των τριγλυκεριδίων είναι αυτά τα οποία βοηθούν στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης.
Φυσικά συμπληρώματα
Προκειμένου να βοηθήσετε τον οργανισμό σας να ελαττώσει τα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων, μπορείτε να λαμβάνετε τα εξής φυσικά συμπληρώματα:
-Ιχθυέλαιο (Ω3, Ω6 και Ω9 λιπαρά οξέα) , το οποίο με τα απαραίτητα λίπη που περιέχει παρουσιάζει θετική επίδραση στην καρδιά και το κυκλοφορικό, ενώ στην υψηλή κατανάλωση ιχθυελαίων πιστεύεται ότι οφείλεται το εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό περιστατικών καρδιόπαθειας που παρατηρείται στους Εσκιμώους.
-Χρώμιο, το οποίο θεωρείται πως βοηθά στην μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα.
-Σκόρδο που βοηθά στην ελάττωση των τιμών της χοληστερόλης στο αίμα και πιστεύεται ότι έχει σημαντικές ευεργετικές επιδράσεις στην καρδιά και το κυκλοφορικό.
-Λάδι από σπόρους κάρδαμου.Λαμβάνεται εσωτερικά, σε ποσότητα 25 ml, προ ύπνου.
-Μαγνήσιο,το οποίο σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες έχει την ικανότητα (κυρίως όταν συνδυάζεται με ασβέστιο) να βελτιώνει το λιπιδαιμικό προφίλ του οργανισμού με τρόπο ηπιότερο και περισσότερο ελεγχόμενο σε σχέση με τα φάρμακα που χορηγούνται κατά της χοληστερόλης (στατίνες), τα οποία ελαττώνουν τα επίπεδα των LDL λιποπρωτεϊνών γρήγορα και με μεγάλη οξύτητα.
Βότανα:
-Βερονίκη (Veronica officinalis), το οποίο παρουσιάζει ευεργετική επίδραση στην μείωση της χοληστερόλης στο αίμα. Καταναλώστε το ως βάμμα ή με τη μορφή τσαγιού, δυο φορές την ημέρα.
-Γαϊδουράγκαθο (Cardus marianus), το οποίο θεωρείται εξαιρετικό βότανο για το συκώτι και το πάγκρεας, δηλαδή εκτός από το ότι βοηθά στη μείωση της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων, επιδρά θετικά και σε παθήσεις όπως ηπατίτιδα, διαβήτης, δυσπεψία, κ. α. Διατίθεται σε μορφή βάμματος.
-Αγρια αγκινάρα (Cynara scolymus), φυτό με παρόμοιες ιδιότητες και δράση με το γαϊδουράγκαθο (ή Αγκάθι της Παναγιάς). Διατίθεται και χρησιμοποιείται σε μορφή βάμματος.
Από την Ειρήνη Καφίρη, Φαρμακοποιό και επιστημονική συνεργάτη του www.iator.gr .

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More