14 Απρ 2011

Μαγειρέψτε οικολογικά!

Διαλέγετε βιολογικά προϊόντα για τη διατροφή σας, προσπαθείτε να εξοικονομείτε ηλεκτρική ενέργεια, όπου αυτό είναι δυνατόν, ανακυκλώνετε τακτικά και συμμετέχετε σε εθελοντικές δενδροφυτεύσεις. Καλά όλα αυτά, αλλά μήπως θα έπρεπε η οικολογία να ξεκινά από την κουζίνα σας; Υπάρχουν απλοί και εύκολοι τρόποι για να μαγειρεύετε καθημερινά νόστιμα και… οικολογικά!
-Κλείστε καλά τα σκεύη μαγειρέματος
Μια βασική αρχή της οικολογικής μαγειρικής είναι να περιορίσουμε στο ελάχιστο τις απώλειες θερμότητας από τα μαγειρικά σκεύη. Σίγουρα, θα έχετε διαπιστώσει, πως μια κατσαρόλα με νερό, χρειάζεται το διπλάσιο χρόνο για να βράσει, αν το καπάκι της είναι ανοιχτό. Φροντίστε λοιπόν να κλείνετε καλά τα μαγειρικά σας σκεύη με το καπάκι τους και εξοικονομήστε ηλεκτρική ενέργεια και χρόνο καθώς το φαγητό θα ετοιμάζεται σχεδόν στο μισό χρόνο.
-Το μάτι και το σκεύος…
Κάθε μαγειρικό σκεύος διαθέτει διαστάσεις, ικανές να «εφαρμόσουν» απόλυτα σε κάποιο μάτι της κουζίνας. Φροντίστε κάθε φορά να επιλέγετε το κατάλληλο σκεύος για το αντίστοιχο μάτι, καθώς έτσι, θα σπαταλάτε λιγότερη ενέργεια.
-Κλείστε την κουζίνα, πριν γίνει το φαγητό…
Περίπου 10 λεπτά, πριν βράσει, ψηθεί ή τηγανιστεί το φαγητό, κλείστε το μάτι. Η θερμοκρασία, που ήδη θα έχει αναπτυχθεί μέσα στο μαγειρικό σκεύος ή στον φούρνο είναι ικανή, για να ψηθεί το φαγητό σας χωρίς να χρειάζεται να καταναλώνετε ηλεκτρική ενέργεια. Εφαρμόστε αυτό το σύστημα σε κάθε φαγητό και δεν θα διαπιστώσετε καμία διαφορά στη γεύση του φαγητού αλλά μόνο στον λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος…
-Mix and match…
Το 2 σε 1 αποτελεί αγαπημένη τακτική για όσους αγαπούν την οικονομία και αποφεύγουν τις περιττές σπατάλες. Εφαρμόστε το λοιπόν και στο μαγείρεμα επιλέγοντας τακτικά για την καθημερινή σας διατροφή, φαγητά, που απαιτούν τα λιγότερα δυνατά σκεύη. Έτσι, θα περιορίσετε σημαντικά την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος κλείνοντας νωρίτερα την κουζίνα.
-Προγραμματίστε το διαιτολόγιό σας
Ο σωστός προγραμματισμός αποτελεί το Α και το Ω για ένα ισορροπημένο ενεργειακά τρόπο μαγειρέματος. Έτσι, αν προγραμματίζετε έγκαιρα το εβδομαδιαίο μενού σας, θα έχετε τη δυνατότητα να κάνετε περισσότερους συνδυασμούς γεύσεων, εξοικονομώντας ενέργεια και χρήματα. Αν. π.χ. μαγειρέψετε περισσότερο κρέας μία φορά και όσο περισσέψει το βάλετε στο ψυγείο, θα έχετε φαγητό για 2 ημέρες με τη λιγότερη δυνατή κατανάλωση ενέργειας.
-Τα σωστά σκεύη για τη σωστή δουλειά
Η γνωστή σε όλους μας χύτρα ταχύτητας αποτελεί ιδανική επιλογή για όσους θέλουν να μαγειρέψουν γρήγορα και… οικολογικά! Το φαγητό σας θα είναι έτοιμο στον μισό χρόνο ενώ παράλληλα, θα εξοικονομείτε και σημαντικά ποσά ηλεκτρικής ενέργειας.
-Some like it…cold!
Ορισμένα φαγητά μπορούν να καταναλωθούν και κρύα. Μπορείτε λοιπόν, αν έχετε μαγειρέψει μεγάλες ποσότητες, να τα καταναλώσετε την επόμενη ημέρα χωρίς να τα ζεστάνετε εξοικονομώντας παράλληλα χρήματα από τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος.
-Μαγειρευτά- ψητά: σημειώσατε 1-0!
Ωραία τα ψητά φαγητά στο φούρνο, όμως οι ειδικοί αναφέρουν, πως ο φούρνος αποτελεί ένα από τα πιο ενεργοβόρα μηχανήματα του σπιτιού μας. Προτιμήστε τα φαγητά, που μαγειρεύονται στο μάτι της κουζίνας για τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας και επιλέξτε τα ψητά φούρνου για 1-2 φορές. Επίσης, μην ξεχνάτε και την «χρυσή» συμβουλή: να κλείνετε πάντα τον φούρνο περίπου 10 λεπτά πριν ολοκληρωθεί το φαγητό και να το αφήνετε να μαγειρευτεί με την ήδη υπάρχουσα θερμότητα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More