9 Απρ 2011

Μοσχαρίσιο ρολό στο φούρνο με κρασάτη σάλτσα-Η συνταγή της κυριακής!


Θερμίδες ανά μερίδα: 564 Προετοιμασία: 40΄, Μαρινάρισμα: 12 ώρες,
Ψήσιμο: 1½ ώρα περίπου

Υλικά (για 6 άτομα):
περίπου 1.500 γρ. μοσχαρίσιο κρέας από «ουρά» (τμήμα από το πίσω μέρος του μοσχαρίσιου μηρού, ελαφρώς σκληρό - το αγοράζουμε σε ενιαίο κομμάτι και είναι προτιμότερο να ζητήσουμε από τον κρεοπώλη να το ανοίξει σε μια μεγάλη φέτα και να το χτυπήσει καλά, για να είναι έτοιμο για το ρολό)
Για τη μαρινάδα:
1/2 φιάλη λευκό κρασί (σας προτείνω Ασύρτικο, που ταιριάζει πολύ με το μοσχαρίσιο κρέας, αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποιο σας αρέσει)
1 δαφνόφυλλο
3 - 4 ολόκληροι κόκκοι μπαχάρι
2 - 3 καρφάκια γαρίφαλο
40 ml ελαιόλαδο

Για το ρολό:
1 κουτ. σούπας τριμμένα ανάμεικτα πιπέρια (μπορούμε να κοπανήσουμε διάφορα πιπέρια στο γουδί μέχρι να γίνουν σκόνη ή να πάρουμε έτοιμο μείγμα πιπεριών,
σε μύλο, από σούπερ μάρκετ)
2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
2 καρότα, κατά προτίμηση βιολογικά, τριμμένα
1 φλιτζ. τσαγιού ψιλοκομμένος μαϊντανός (τα φύλλα)
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
3 κουτ. σούπας μουστάρδα, κατά προτίμηση απαλή
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία:
Μαρινάδα: Βάζουμε το ανοιγμένο κομμάτι κρέατος σε ένα φαρδύ ταψί, κάνουμε τομές στην επιφάνειά του με ένα μαχαίρι (ώστε να απορροφήσει καλύτερα τη μαρινάδα) και προσθέτουμε το κρασί, τη δάφνη, τα μπαχάρια, τα γαρίφαλα και το ελαιόλαδο. Σκεπάζουμε το ταψί με διάφανη μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για 12 ώρες.
Ρολό και ψήσιμο: Βγάζουμε το κρέας από το ταψί με τη μαρινάδα (την οποία σουρώνουμε, μεταφέρουμε σε μπολ και αφήνουμε κατά μέρος) και το σκουπίζουμε καλά με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Το απλώνουμε σε επιφάνεια κοπής και το πασπαλίζουμε με αλάτι και με τα τριμμένα ανάμεικτα πιπέρια.
Σε ένα μπολ βάζουμε το σκόρδο, τα καρότα, το μαϊντανό, το ελαιόλαδο, τη μουστάρδα, αλάτι και ελάχιστο πιπέρι και ανακατεύουμε καλά. Απλώνουμε ομοιόμορφα το μείγμα σε όλη την επιφάνεια της φέτας του κρέατος. Τυλίγουμε τη φέτα σε ρολό και το δένουμε σφικτά με σπάγκο.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220° C. Βάζουμε το ρολό σε ένα ταψί και το περιχύνουμε με τη μαρινάδα που κρατήσαμε. Το βάζουμε στο μεσαίο ράφι του φούρνου και ψήνουμε για 20 λεπτά, ώστε να σκουρύνει ελαφρώς, να «καψαλιστεί» η εξωτερική του επιφάνεια, περιχύνοντάς το ενδιαμέσως με τα υγρά του ταψιού.
Στη συνέχεια, βγάζουμε το ταψί από το φούρνο, το τυλίγουμε καλά με αλουμινόχαρτο, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180° C, το ξαναβάζουμε μέσα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου 1 ώρα και 10 λεπτά, μέχρι το ρολό να μαλακώσει. Το ελέγχουμε τρυπώντας το με ένα πιρούνι: θα πρέπει να το διαπερνά εύκολα.
Το βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε το κρέας για 10 - 15 λεπτά, για να «ξεκουραστεί». Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και κόβουμε το ρολό σε μέτριες φέτες, τις οποίες μοιράζουμε στα πιάτα και περιχύνουμε με τη σάλτσα που έχει μείνει στο ταψί. Αν θέλουμε τη σάλτσα πιο πηχτή, τη βάζουμε σε κατσαρολάκι και τη βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 10 - 12 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να δένει. Συνοδεύουμε με ένα απλό πιλάφι.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More