18 Μαΐ 2011

Παπανδρέου: Συγχωνεύσεις και καταργήσεις ΔΕΚΟ - Αλλαγές σε επιδόματα- Μειώσεις 150.000 θέσεων στο δημόσιο

Από το συνέδριο του Economist στο Λαγονήσι, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για νέες συγχωνεύσεις αλλά και καταργήσεις ΔΕΚΟ και κρατικών υπηρεσιών, αλλαγή στη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων του κράτους και για θέσπισμα νέων βάσεων στην παροχή επιδομάτων.
Ο Γιώργος Παπανδρέου άρχισε την ομιλία του θετικά, λέγοντας ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει από την ύφεση, αφού οι εξαγωγές αυξάνονται, η ανταγωνιστικότητα, ο τουρισμός κι η ναυτιλία βελτιώνονται και το έλλειμμα μειώνεται.
Στη συνέχεια της ομιλίας του ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη για νέα πρόσθετα μέτρα, συγχωνεύσεις ΔΕΚΟ και κρατικών υπηρεσιών, μείωση της απασχόλησης στο δημόσιο τομέα κατά 150.000 άτομα κατά τη διάρκεια της περιόδου ή κατά 20% συνολική μείωση, εξάλειψη του μεριδίου του κράτους, θέσπιση νέων κριτηρίων για τα επιδόματα, πάταξη της φοροδιαφυγής, διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων του κράτους αλλά και αλλαγές στα φορολογικά μέτρα.
Όσον αφορά στην αναδιάρθρωση του χρέους, επεσήμανε ότι το κόστος θα ήταν πολύ μεγαλύτερο από όποιο πιθανόν όφελος και ζήτησε από τα μέσα ενημέρωσης «σεβασμό σε αυτό που κάνουμε».

Αναφερόμενος στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής σταθερότητας, μίλησε για ένα «εξαιρετικά φιλόδοξο πρόγραμμα» στο οποίο θα περιλαμβάνονται ιδιωτικοποιήσεις, οικονομίες κλίμακας στον δημόσιο τομέα, περιορισμό της σπατάλης και αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου. Επεσήμανε ότι η εφαρμογή του απαιτείται για την αναδιάρθρωση των θεσμών, της οικονομίας και της κοινωνίας μέσω προγραμμάτων καταπολέμησης της ανεργίας και δημιουργίας «πράσινης» και βιώσιμης ανάπτυξης.

Τόνισε ακόμη ότι η κυβέρνηση θα λάβει και οποιαδήποτε απαραίτητα πρόσθετα μέτρα προκειμένου να επιτευχθούν οι οικονομικοί στόχοι του 2011

Ο πρωθυπουργός είπε ότι με την λήξη του Μεσοπρόθεσμου το 2015, στόχος είναι η μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ το 2014 και στο 1% του ΑΕΠ το 2015, γεγονός το οποίο θα επιτρέψει την δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος 5% το 2014.

Σε ό,τι αφορά στο σκέλος των δαπανών του Μεσοπρόθεσμου ο πρωθυπουργός ανέφερε την μείωση των απασχολούμενων στον δημόσιο τομέα κατά 150.000 άτομα η οποία θα επιτευχθεί με την μη αντικατάσταση υπαλλήλων που συνταξιοδοτούνται ή και μέσω εθελούσιας εξόδου, την εφαρμογή νέου μισθολογίου στο Δημόσιο σε αντιστοιχία με εκείνο του ιδιωτικού τομέα, το οποίο θα επιβραβεύει την παραγωγικότητα.

Επίσης το σκέλος των δαπανών θα περιλαμβάνει την συγχώνευση ή το κλείσιμο εταιρειών του δημοσίου που δεν εξυπηρετούν τον σκοπό τους, την επανεξέταση και στόχευση των κοινωνικών επιδομάτων και την καταπολέμηση της σπατάλης στον δημόσιο τομέα.

Αναφορικά με τα εισοδήματα του προγράμματος, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για επανεκτίμηση των φοροαπαλλαγών και την διατήρηση εκείνων που είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα, και την ολομέτωπη επίθεση στην φοροδιαφυγή.

Ο Γιώργος Παπανδρέου έκανε επίσης λόγο για φιλόδοξο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων με στόχο τα 50 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν σε 20 ποσοστιαίες μονάδες του χρέους.

Δήλωσε επίσης ότι θα μειωθεί η συμμετοχή του δημοσίου στις επιχειρήσεις που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο -τηλεπικοινωνίες, λιμάνια, τομέα διαχείρισης υδάτων, ηλεκτρική ενέργεια και τυχερά παιχνίδια.


Τέλος, αναφέρθηκε στη θέση της Ελλάδας ως σημείο σοβαρής σταθερότητας στην περιοχή και κλειδί της ευρωπαϊκής προοπτικής και ενσωμάτωσης των Βαλκανίων στην ΕΕ, επισημαίνοντας ότι «οι σχέσεις μας με την Τουρκία συμπυκνώνουν τις δυνατότητες και τις δυσκολίες των σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More