2 Μαΐ 2011

Η δουλειά σκοτώνει έναν Ευρωπαίο κάθε 3,5 λεπτά

Κάθε τρεισήμισι λεπτά ένας εργαζόμενος στην ΕΕ χάνει τη ζωή του εξαιτίας εργατικού δυστυχήματος, όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία της Eurostat με αφορμή τη σημερινή, Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία.
Λόγω επαγγελματικών ασθενειών 159.500 άνθρωποι πέθαναν πέρσι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, που σημαίνει ότι κατά μέσο όρο κάθε τρεισήμισι λεπτά, ένας εργαζόμενος σε χώρες της Ε.Ε. χάνει τη ζωή του από αίτια, που σχετίζονται με την εργασία.
Συνολικά 5.580 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εν ώρα εργασίας στην Ευρώπη το 2010, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat. Ο αριθμός των νεκρών από επαγγελματικά ατυχήματα έφτασε τους 94 στην Ελλάδα, όπως επισημαίνει το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ), με αφορμή τη σημερινή, Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία.
Όσον αφορά τις επαγγελματικές ασθένειες, δεν υπάρχουν στοιχεία στην Ελλάδα. "Δυστυχώς, υστερούμε πολύ στον τομέα αυτό, καθώς δεν έχουμε υιοθετήσει ως χώρα τα σχετικά ευρωπαϊκά κριτήρια. Είναι λίγες οι ασθένειες που αναγνωρίζει το ΙΚΑ ως επαγγελματικές και δεν υπάρχει μηχανισμός παρακολούθησής τους", αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιάννης Δραπανιώτης, πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας (ΕΛΙΝΥΑΕ), ενός μη κερδοσκοπικού θεσμού, με σκοπό την παροχή επιστημονικής και τεχνικής υποστήριξης σε εργοδότες και εργαζόμενους.
Σύμφωνα με τον ίδιο, "ο σχετικός κατάλογος του ΙΚΑ αναγνωρίζει μόνο 51 επαγγελματικές ασθένειες, ενώ τα κρούσματα για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις ανέρχονται ετησίως σε 40. Από την άλλη πλευρά, καταγράφονται 9.000 πρόωρες συνταξιοδοτήσεις κάθε χρόνο στο ΙΚΑ, λόγω διαφόρων νοσημάτων".
(Πληροφορίες ΑΠΕ - ΜΠΕ)
Τα θανατηφόρα ατυχήματα έφτασαν τα 94 το 2010, τα 113 το 2009, τα 142 το 2008, τα 115 το 2007 και τα 128 το 2006.
Το ΙΚΑ καταγράφει κάθε χρόνο το σύνολο των ατυχημάτων, θανατηφόρων και μη, για λόγους περίθαλψης και ασφαλιστικής κάλυψης των εργαζομένων και των οικογενειών τους. Σύμφωνα μ' αυτές τις καταγραφές, 11.812 ατυχήματα σημειώθηκαν το 2007, για το οποίο υπάρχουν τα πιο πρόσφατα στοιχεία, 12.845 το 2006 και 13.755 το 2005.
"Διαπιστώνουμε μια πτωτική τάση στον αριθμό των ατυχημάτων αλλά και των θυμάτων, γεγονός που μπορεί να αποδοθεί στη βελτίωση των συνθηκών υγιεινής και ασφάλεια τα τελευταία χρόνια και την εφαρμογή της ευρωπαϊκής πολιτικής", σχολιάζει ο κ. Δραπανιώτης.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More