30 Μαΐ 2011

Έγκυος η μητέρα, έγκυος και ο πατέρας!



Έγκυος η μητέρα, έγκυος και ο πατέρας!Οι μελλοντικοί πατεράδες συμπάσχουν με την εγκυμοσύνη της συντρόφου τους σε τέτοιο βαθμό, ώστε το 23% βιώνει συναισθηματικά και σωματικά συμπτώματα που σχετίζονται με την συγκεκριμένη κατάσταση, υποστηρίζει νέα μελέτη.
Τα ενδιαφέροντα ευρήματα, τα οποία προέρχονται από έρευνα της γνωστής μάρκας βρεφικών προϊόντων Pampers, έδειξαν ότι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της συντρόφου τους οι άνδρες γίνονται πιο συναισθηματικοί και ευσυγκίνητοι, ενώ τείνουν παράλληλα να εμφανίζουν εναλλαγές στη διάθεσή τους, ναυτία ή ακόμη και ψευτόπονους στην κοιλιά.
Αρκετοί πατεράδες δήλωσαν ακόμα ότι λιγουρεύονταν περίεργους διατροφικούς συνδυασμούς, όπως π.χ. το πάντρεμα τομάτας με πορτοκάλι, τόνου με κρεμμύδια πίκλες, αυγά τουρσί και παγωτό ξυλάκι.

Ανδρική ... «εγκυμοσύνη»
Βάσει των στοιχείων που συνέλεξαν οι ειδικοί, το 36% των ανδρών δήλωσε ότι βίωνε μια πολύ συναισθηματική περίοδο και το 26% ότι είχε συχνές μεταπτώσεις της διάθεσης.
Το 8% παραδέχθηκαν ότι ήταν ιδιαίτερα ευσυγκίνητοι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της συντρόφου τους, με αποτέλεσμα πολλές φορές να κλαίνε …βλέποντας τηλεόραση.
Ακόμα, 10% από αυτούς δήλωσαν ότι προχωρούσαν σε περίεργες διατροφικές επιλογές, 6% είπαν ότι εμφάνιζαν ξαφνική ναυτία, χωρίς αυτή να συνδέεται με κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας, ενώ 3% ανέφεραν ότι ταλαιπωρούνταν από ψευτόπονους εγκυμοσύνης.
Πολλοί μελλοντικοί πατεράδες έκαναν λόγο για διαφορετικά συναισθήματα από εκείνα που βίωναν οι μητέρες, με το 56% να αισθάνονται έντονα την υποχρέωση να προετοιμάσουν κατάλληλα τη «φωλιά» που θα υποδεχόταν το παιδί τους, με αποτέλεσμα να ασχολούνται ακόμη και με τη διακόσμηση του σπιτιού.
Τέλος, 74% των ανδρών χαρακτήρισαν τον εαυτό τους ως πιο προστατευτικό απέναντι στην έγκυο σύντροφο τους ενώ 80% αισθάνονταν ότι πλέον έπαιζαν τον ρόλο του «κουβαλητή» με μεγαλύτερη υπευθυνότητα.
Φαινόμενο των καιρών
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι το παράξενο φαινόμενο της ανδρικής …«εγκυμοσύνης» οφείλεται στην ψυχολογική αναστάτωση που συνοδεύει την όλη εμπειρία της εγκυμοσύνης.
«Οι σημερινοί μελλοντικοί πατεράδες, εμπλέκονται πολύ περισσότερο στην εγκυμοσύνη της γυναίκας τους και στην διαδικασία του τοκετού, σε σχέση με το παρελθόν και θέλουν να παρέχουν στη σύντροφό τους την καλύτερη δυνατή υποστήριξη» σχολιάζει η καθηγήτρια και μαία Μέρι Στιν.
«Τα τελευταία 50 χρόνια έχουμε βιώσει αρκετές πολιτισμικές και κοινωνικές αλλαγές, γεγονός που οδήγησε τους άνδρες στο να προχωρούν στις επιλογές αυτές και να είναι πιο ανοιχτοί απέναντι στα συναισθήματά τους. Εξάλλου τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες πραγματοποιούν αυτό το συναισθηματικό και σωματικό ταξίδι μαζί» καταλήγει η ειδικός.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More