31 Μαΐ 2011

Ιχθυέλαια εναντίον αλκοόλ

Ιχθυέλαια εναντίον αλκοόλΤα ω-3 λιπαρά οξέα, σύμφωνα με νέα ευρήματα, θα μπορούσαν ενδεχομένως να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση του αλκοολισμού



Αποτελεσματικά ενάντια στην υπερκατανάλωση αλκοόλ φαίνεται ότι είναι τα ω-3 λιπαρά οξέα, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη.
Τα εντυπωσιακά νέα έρχονται από τους ειδικούς της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα οι οποίοι αρχικά μελετούσαν κατά πόσο τα ιχθυέλαια μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της διπολικής διαταραχής (μανιοκατάθλιψη).
Τα συμπληρώματα διατροφής με ιχθυέλαια αποτελούν, κατά τους ειδικούς, δραστική θεραπεία για την αντιμετώπιση διαφόρων παθήσεων, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται ο αυτισμός και η άνοια.
«Μεθυσμένα» πειράματα, «νηφάλια» αποτελέσματα
Οι Αμερικανοί πραγματοποίησαν πειράματα σε ποντίκια που έπασχαν από διπολική διαταραχή. Σε κάποια από αυτά χορήγησαν δοκοσαεξαενοϊκό οξύ (DHA) - αποτελεί βασικό συστατικό των ιχθυελαίων -  και στη συνέχεια συνέκριναν τα αποτελέσματα.
Ανακάλυψαν λοιπόν, ότι το DHA «επανέφερε» τη συμπεριφορά των τρωκτικών σε φυσιολογικά επίπεδα.
Το πλέον αναπάντεχο εύρημα ωστόσο, επισημαίνουν οι ερευνητές, ήταν το γεγονός ότι το συγκεκριμένο λιπαρό οξύ έδειξε να περιορίζει την όρεξη των ποντικιών για …αλκοόλ.

«Τα ποντίκια που πάσχουν από διπολική διαταραχή, όπως και κάποιοι ασθενείς, λατρεύουν το αλκοόλ» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κύριος συγγραφέας της μελέτης δρ Νικουλέσκου.
«Τα πειραματόζωα που λάμβαναν DHA κατανάλωναν πολύ μικρότερες ποσότητες αλκοόλ σε σχέση με τα υπόλοιπα. Το συγκεκριμένο λιπαρό οξύ περιόριζε την καταχρηστική τους συμπεριφορά απέναντι στο αλκοόλ» προσθέτει ο ειδικός.
«Πιστεύουμε ότι μια διατροφή πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα θα μπορούσε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση αλλά και στην πρόληψη της διπολικής διαταραχής, όπως επίσης και στο πρόβλημα του αλκοολισμού» τονίζει ο δρ Νικουλέσκου.
Ισχυρή η δράση των ταπεινών λιπαρών οξέων
Βάσει των αποτελεσμάτων της μελέτης, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι σε μοριακό επίπεδο η λήψη ω-3 λιπαρών οξέων δρα στον εγκέφαλο σχεδόν όπως δρουν τα ψυχιατρικά φάρμακα.
Σε επόμενο στάδιο, αναμένεται να ξεκινήσουν κλινικές δοκιμές για να δουν κατά πόσο τα εντυπωσιακά αυτά αποτελέσματα θα ισχύουν και για τον άνθρωπο.
«Χρειάζεται πολλή δουλειά ακόμη σε αυτό το κομμάτι» καταλήγει ο δρ Νικουλέσκου.
Η ενδιαφέρουσα μελέτη δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «Translational Psychiartry».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More