21 Μαΐ 2011

Τι φταίει που το κεφάλι σας πάει να «σπάσει»;

Ακόμη και οι γιατροί δυσκολεύονται στις περισσότερες περιπτώσεις να εξηγήσουν τα ακριβή αίτια που κάνουν το κεφάλι μας να πονάει και τη ζωή μας δύσκολη. Υπάρχουν, όμως, πολλές απλές εξηγήσεις στις οποίες μπορεί να βρείτε τον ένοχο, έτσι ώστε να μειώσετε τα περιστατικά, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να απευθυνθείτε στο γιατρό σας. Αντί, λοιπόν, να βασιστείτε στα παυσίπονα, δείτε μήπως σας επηρεάζουν κάποιες συνήθειές σας ή χαρακτηριστικά σας.
Το βάρος: μήπως ο δείκτης της ζυγαριάς γέρνει πολύ προς τα δεξιά;
Σε πρόσφατη μελέτη, οι ερευνητές βρήκαν ότι οι γυναίκες που πάσχουν από ελαφριά παχυσαρκία (δηλαδή με Δείκτη Μάζας Σώματος περίπου στο 30), παρουσιάζουν 35% μεγαλύτερη πιθανότητα να τους χτυπήσει την πόρτα ο πονοκέφαλος, σε σχέση με όσους είχαν χαμηλότερο ΔΜΣ. Η σοβαρή παχυσαρκία, με ΔΜΣ άνω του 40, αυξάνει την πιθανότητα στο 80%.
Η προσωπικότητά σας: δείτε τα όλα πιο χαλαρά
Ορισμένα χαρακτηριστικά αυξάνουν την τάση δημιουργίας πονοκεφάλων, γι’ αυτό και υπάρχουν συγκεκριμένοι τύποι ανθρώπων, οι οποίοι πάσχουν πιο συχνά. Όσοι για παράδειγμα είναι πιο αυστηροί και «άκαμπτοι», πολύ επιφυλακτικοί και έχουν εμμονές, έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να… κρατούν συχνά το κεφάλι τους από πόνο. Αν μέσα στα παραπάνω χαρακτηριστικά αναγνωρίζετε κι εσείς κάποια δικά σας, καλό θα ήταν να προσπαθείτε να χαλαρώνετε και να μην είστε πάντα τόσο σφιγμένοι. Η γιόγκα ίσως σας κάνει καλό.
Νερό: η έλλειψή του έχει επιπτώσεις
Δεν χρειάζεται να πίνετε αμέτρητα λίτρα νερού καθημερινά προκειμένου να μην αφυδατωθείτε– άλλωστε η υπερβολική ποσότητα νερού εμποδίζει την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από τον οργανισμό και μπορεί ακόμη και να τον βλάψει. Απλώς φροντίστε, ειδικά το καλοκαίρι, να μην «πέφτετε» κάτω από τα 8 ποτήρια την ημέρα και να φροντίζετε να ενυδατώνεστε και μέσω των φρούτων και των λαχανικών, έτσι ώστε να λαμβάνετε και τις απαραίτητες βιταμίνες και αντιοξειδωτικά. Και μην ξεχνάτε: η μη επαρκής ποσότητα νερού μπορεί να αφυδατώσει τον οργανισμό μας και να πυροδοτήσει τον πονοκέφαλο – μεταξύ άλλων.
Σαββατοκύριακο: φεύγει η ρουτίνα, έρχονται οι πονοκέφαλοι
Έχετε παρατηρήσει ότι πολλές φορές ο πονοκέφαλος σας πιάνει έντονα το Σαββατοκύριακο, κάποιο τριήμερο ή στο διάστημα που έχετε ολιγοήμερες διακοπές από τη δουλειά; Αυτό συμβαίνει γιατί το διάλειμμα από τη ρουτίνα διαταράσσει το βιολογικό σας ρολόι, όπως αναφέρει ο Αλεξάντερ Μόκσοπ, MD, ιδρυτής και διευθυντής του Κέντρου Πονοκεφάλου στη Νέα Υόρκη και ένας από τους συγγραφείς του βιβλίου «What your doctor may not tell you about migraines». Για να μπορείτε να χαίρεστε τον ελεύθερό σας χρόνο χωρίς την ενόχληση της ημικρανίας, προσπαθήστε να μην κάνετε δραματικές αλλαγές στις ώρες που κοιμάστε και ξυπνάτε. Έτσι θα νιώσετε πιο ξεκούραστοι από το να μείνετε στο κρεβάτι μέχρι το μεσημέρι και να ξενυχτίσετε μέχρι το πρωί.
Σεξ: ο πονοκέφαλος του… οργασμού
Πολλές είναι οι γυναίκες που χρησιμοποιούν τον πονοκέφαλο ως δικαιολογία για να αποφύγουν το σεξ όταν δεν έχουν όρεξη, αλλά δεν είναι και λίγοι αυτοί που το σεξ τους δημιουργεί στ’ αλήθεια πονοκέφαλο. Σύμφωνα με έρευνα, φτάνουν το 46% και πρόκειται για πονοκέφαλο υπερδιέγερσης (όπως αυτόν που παθαίνουν όσοι ασχολούνται με το τρέξιμο, τα βάρη κ.λπ). Εκδηλώνεται με έναν ήπιο πόνο κατά τη διάρκεια των προκαταρτικών, ο οποίος στον οργασμό (κυρίως για τους άντρες) γίνεται ξαφνικός και έντονος. Σε σπάνιες περιπτώσεις, οι ξαφνικοί έντονοι πονοκέφαλοι οφείλονται σε ανεύρυσμα ή όγκο, αλλά για τους περισσότερους, οι πονοκέφαλοι του σεξ δεν είναι σοβαροί.
Χρώματα και οσμές: πιθανοί ένοχοι
Καταρχάς, αν βρίσκεστε σε περίοδο βαψίματος του σπιτιού, μην απορείτε αν το κεφάλι σας πονάει σε καθημερινή βάση: η μυρωδιά των παραδοσιακών χρωμάτων ενδέχεται να είναι ο κύριος ένοχος – μαζί με τις ατελείωτες συζητήσεις και διαφωνίες για το… τι χρώμα θα βάψετε το σπίτι. Μπορείτε, βέβαια, αντί αυτών να επιλέξετε νέες μπογιές, οι οποίες είναι άοσμες και μη τοξικές, προκειμένου να αποφύγετε το πρόβλημα. Ακόμη, μην ξεχνάτε ότι υπάρχουν κάποια χρώματα, όπως τα φωσφορούχα, τα χρώματα νέον και γενικότερα τα πολύ έντονα, τα οποία μπορεί να φέρουν το ίδιο αποτέλεσμα. Γι’ αυτό προτιμήστε τα πιο διακριτικά στο περιβάλλον του σπιτιού σας και ειδικά στο χώρο χαλάρωσης, όπως το δωμάτιό σας.
Καφεΐνη: καταναλώστε τη το μέτρο
Εδώ έχουμε ένα μικρό παράδοξο: σε μικρή ποσότητα η καφεΐνη μπορεί να δράσει ευεργετικά ως προς τον πονοκέφαλο, αλλά η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να τον προκαλέσει, όπως αναφέρει η Όντρεϊ Χάλπερν, MD, νευρολόγος στη Νέα Υόρκη. Αν δείτε ότι η καφεΐνη σας προκαλεί πονοκέφαλο, φροντίστε να τη μειώσετε σταδιακά και να μην ξεπερνάτε τις 2-3 φορές την εβδομάδα στην κατανάλωσή της. Μην ξεχνάτε ότι εκτός από τον καφέ, η καφεΐνη κρύβεται και στο τσάι, αλλά και σε αναψυκτικά τύπου κόλα.
Γεύματα: μην χάνετε ούτε ένα!
Το ξέρουμε ότι η δουλειά και οι υποχρεώσεις δεν αφήνουν χρόνο για να τρώτε ένα ελαφρύ γεύμα κάθε 3 ώρες, όπως συστήνουν οι διατροφολόγοι, αλλά απ’ ό,τι φαίνεται δεν έχετε άλλη επιλογή. Αν αφήσετε τον εαυτό σας νηστικό, η πείνα θα σας προκαλέσει πονοκέφαλο – κάτι που σίγουρα θα το έχετε βιώσει πολλές φορές, μετά από πολλές ώρες στη δουλειά, χωρίς να έχετε γευματίσει όλη την ημέρα. Φροντίστε να έχετε μαζί σας πάντα 1 φρούτο, κράκερ ή μπάρες δημητριακών, προκειμένου να έχετε εύκαιρο ένα μικρό και υγιεινό γεύμα που δεν θα σας πάρει πολύ χρόνο. Έτσι και θα αποφύγετε τον πονοκέφαλο και θα διατηρήσετε σε ρυθμό το μεταβολισμό σας, έτσι ώστε να μην πάρετε βάρος.
Καθιστική ζωή: σηκωθείτε από την καρέκλα και διώξτε τον πονοκέφαλο
Σουηδική μελέτη έδειξε ότι όσοι άνθρωποι δεν έχουν κάποια φυσική δραστηριότητα στην καθημερινότητά τους, έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να παρουσιάσουν κεφαλαλγίες, σε σχέση με αυτούς που γυμνάζονται τακτικά. Βάλτε στο πρόγραμμα 20-30 λεπτά καρδιαγγειακής άσκησης (περπάτημα, τρέξιμο, ποδήλατο κ.λπ) τη φορά, 5 ημέρες την εβδομάδα, έτσι ώστε να εκτονωθείτε, να ανακουφιστείτε από το στρες, να στείλετε αίμα στον εγκέφαλο και να αυξήσετε τις ενδορφίνες σας (ορμόνες ευτυχίας). Επειδή, όμως, υπάρχει μικρή πιθανότητα η άσκηση να σας προκαλεί πονοκέφαλο, συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό σας.
Έλλειψη ύπνου: μην κάνετε «εκπτώσεις» στις ώρες ανάπαυσης
Δεν είναι μία και δύο οι μελέτες που έχουν αποδείξει ότι όσοι κοιμούνται 6 ή λιγότερες ώρες καθημερινά, παρουσιάζουν πιο έντονα και πιο συχνά επεισόδια πονοκέφαλων, ενώ οι ειδικοί τονίζουν ότι και η ποιότητα ύπνου παίζει ρόλο. Φροντίστε να μην καταναλώνετε καφεΐνη το απόγευμα, να μην τρώτε βαριά το βράδυ, να κοιμάστε την ίδια ώρα κάθε μέρα και να μην κουβαλάτε τα άγχη των υποχρεώσεων στο κρεβάτι σας, προκειμένου να κοιμηθείτε καλύτερα και περισσότερο.
Σωστή διατροφή: μην «τρέφετε» τον πονοκέφαλο
Αν και ο καθένας αντιδρά διαφορετικά στις τροφές που καταναλώνει, ωστόσο υπάρχουν κάποιες που στους περισσότερους προκαλούν κεφαλαλγίες και κάποιες άλλες – ειδικά αυτές που είναι πλούσιες σε μαγνήσιο – που εμποδίζουν την εμφάνισή τους. Προτιμήστε σπανάκι, τόφου, βρώμη, κριθάρι, ιχθυέλαιο, ελαιόλαδο, άσπρα φασόλια, ηλιόσπορο και πασατέμπο (κολοκυθόσπορο) και αποφύγετε το κόκκινο κρασί, τη μπύρα, τη σοκολάτα, το ξινό λάχανο (Sauerkraut), το όξινο γλουταμινικό νάτριο (MSG), τις επεξεργασμένες τροφές όπως πεπερόνι, ζαμπόν, σαλάμι κ.λπ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More