29 Μαΐ 2011

Συμβουλές σε απόφοιτους επιχειρηματικών σχολών

 
Λίγοι εταιρικοί ηγέτες έχουν την ευκαιρία να μιλήσουν σε ένα τόσο ενθουσιώδες και συνεπαρμένο κοινό όσο αυτό της τελετής αποφοίτησης, όπου οι νέοι πτυχιούχοι έχουν την ευκαιρία να αναλογιστούν αφενός την ακαδημαϊκή ζωή που αφήνουν πίσω τους και αφετέρου τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που τους περιμένουν. Η φετινή «σοδιά» των ομιλητών στις τελετές αποφοίτησης των σχολών διοίκησης δεν αποτελεί εξαίρεση. Με τις εργασιακές προοπτικές να βελτιώνονται για τους αποφοίτους τόσο των προπτυχιακών όσο και των μεταπτυχιακών σπουδών, αυτή τη χρονιά το πνεύμα που επικράτησε ήταν εν γένει αισιόδοξο-περιείχε όμως και μια γερή δόση ρεαλισμού.
 
Το συνδετικό στοιχείο πολλών από τις πρόσφατες ομιλίες ήταν το κάλεσμα των αποφοίτων σε δράση, η παραίνεση να κοιτάξουν προσεκτικά στον καθρέφτη, να αξιολογήσουν την πραγματικότητα μετά την κρίση και να εξελιχθούν στο είδος του ηγέτη που δεν αναζητά οπαδούς αλλά συμβάλλει στη δημιουργία νέων ηγετών. Από τον Bob McDonald, CEO της Procter & Gamble (PG), ο οποίος είπε στους πτυχιούχους του Kenan-Flagler Business School του Πανεπιστημίου της Βόρεια Καρολίνα ότι δεν υπάρχει μαγική συνταγή για την επιτυχία, έως τον John C.Cushman III, Πρόεδρο της Cushman & Wakefield, ο οποίος ζήτησε συγγνώμη από τους απόφοιτους του Marshall School of Business του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια για τα λάθη της γενιάς του που οι συμπατριώτες του πληρώνουν ακριβά, φαίνεται ότι φέτος ειπώθηκαν περισσότερες σκληρές αλήθειες απ’ ότι συνηθίζεται σε αυτού του είδους τις εκδηλώσεις.
 
Όπως και να έχει, η απόκτηση ενός πανεπιστημιακού διπλώματος πάντοτε συνοδεύεται από την αίσθηση της ικανοποίησης και της προσωπικής επιτυχίας. Οι ομιλητές παρότρυναν τους φοιτητές να δουν το ορόσημο αυτό της ζωής τους ως μια ευκαιρία να κάνουν μια νέα αρχή και να αναλάβουν μια υψηλότερη αποστολή.
 
«Είτε επιλέξετε να εργαστείτε σε μια ιδιωτική επιχείρηση, σε έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό ή για την κυβέρνηση, να έχετε πάθος γι’ αυτό που κάνετε», είπε ο Henry R. Kravis, ιδρυτικό μέλος της εταιρείας private equity KKR στην τελετή αποφοίτησης της 15ης Μαΐου στο Columbia Business School. «Στην τρέχουσα οικονομική συγκυρία κάτι τέτοιο μπορεί να ακούγεται ιδεαλιστικό και ανέφικτο, αφού οι πιο πολλοί πρέπει να κερδίσετε τα προς το ζην, να ξεπληρώσετε τα φοιτητικά σας δάνεια και να στηρίξετε οικονομικά την οικογένειά σας. Στη σημερινή αγορά εργασίας μπορεί να μη βρείτε αμέσως δουλειά, όμως αυτό που έχει σημασία είναι να κάνετε τα πρώτα σας βήματα, να αποκτήσετε εμπειρία και διασυνδέσεις, χωρίς να αποπροσανατολίζεστε από τους μακροπρόθεσμους στόχους σας. Ό,τι δουλειά και να κάνετε, να είστε οι καλύτεροι και να εργάζεστε σκληρότερα από όλους».
 
Απλή αλλά σημαντική ερώτηση
 
Τα οφέλη της σκληρής εργασίας δεν περιορίζονται στην ιεραρχική ανέλιξη. Το να βοηθάς έχει επίσης σημασία. Ο Doug Conant, CEO της Campbell Soup Company (CPB), στην ομιλία του της 17ης Ιουνίου προς τους απόφοιτους του Kellogg School of Management του Πανεπιστημίου του Northwestern σκοπεύει να αναφερθεί στη σημασία του να βοηθά κανείς τους άλλους και να προσπαθεί να τους επηρεάζει θετικά, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του, Anthony J. Sanzio.
 
«Ο Doug πιστεύει ότι στα πρώτα τους βήματα στον κόσμο των επιχειρήσεων, οι απόφοιτοι των προγραμμάτων MBA πρέπει να κάνουν στον εαυτό τους μια απλή αλλά πολύ σημαντική ερώτηση: “Πώς μπορώ να βοηθήσω;”» λέει Sanzio. «Κατά τη γνώμη του Doug, όσο πιο πρόθυμος είναι κανείς να φανεί χρήσιμος στον προϊστάμενο, στην ομάδα έργου ή στην εταιρεία, τόσο πιο αποτελεσματικός θα είναι στην επαγγελματική του σταδιοδρομία».
 
Στην τελετή αποφοίτησης της 19ης Μάιου, οι νέοι απόφοιτοι MBA του Stern School of Business του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης επρόκειτο να ακούσουν συμβουλές για το πώς να ανταπεξέρχονται στις αλλαγές από κάποια που γνωρίζει τα πράγματα από πρώτο χέρι.
 
«Το NYU Stern είναι μια από τις πιο αξιόλογες σχολές της χώρας. Στην εκδήλωση που θα λάβει χώρα σκοπεύω να αναφερθώ στην ανάγκη για προσαρμογή στις άμεσες και ριζικές αλλαγές, στις αντίστοιχες επιχειρηματικές προκλήσεις και τις κρίσιμες επιλογές που πρέπει να κάνουν τα ηγετικά στελέχη για να διασφαλίσουν μια βιώσιμη επιτυχία», δήλωσε η Janet L. Robinson, πρόεδρος και CEO των The New York Times Co. (NYT).
 
Υπέρ του Single-Tasking
 
Σε έναν επιχειρηματικό κόσμο όπου το multi-tasking είναι πια η συνήθης πρακτική, μια ομιλήτρια ζήτησε από τους απόφοιτους του Haas School of Business του Πανεπιστημίου του Berkeley να βάλουν στην άκρη τα BlackBerry, τις ταμπλέτες και τους φορητούς τους υπολογιστές και να επικεντρωθούν αποκλειστικά σε αυτό που έχει σημασία.
 
Η Barbara J. Desoer, πρόεδρος του τομέα των στεγαστικών δανείων και της ασφάλισης της Bank of America (BAC), δήλωσε ότι στην τελετή αποφοίτησης του Haas, στις 15 Μαΐου, σκοπεύει να προασπίσει την πρακτική του single-tasking. «Αφιερώστε την σκέψη, το χρόνο και την ενέργειά σας σε ό,τι έχετε αναλάβει εκείνη τη στιγμή, στα πράγματα που αγαπάτε, στην οικογένεια και την κοινότητά σας. Να είστε 100% παρόντες σε όλα σας τα εγχειρήματα και να κάνετε συνειδητές επιλογές. Όταν έχετε ανταγωνιστικές υποχρεώσεις, αποφασίστε τι θα κάνετε και δώστε του όση περισσότερη αξία μπορείτε».
 
Το ζήτημα της αξίας –τι μπορούν να συνεισφέρουν οι απόφοιτοι των σχολών διοίκησης καθώς χαράζουν τη νέα τους επαγγελματική πορεία– αναφέρθηκε σε πολλές ομιλίες. Οι περισσότεροι ομιλητές φάνηκαν να συμφωνούν ότι η καλοσύνη, η ταπεινοφροσύνη και η δίψα για μάθηση πρέπει να είναι στις πρώτες προτεραιότητες κάθε εργαζόμενου στο χώρο των επιχειρήσεων.
 
«Θέλετε να μάθετε πώς να προωθήσετε την καριέρα σας και να αναρριχηθείτε στην κορυφή της ιεραρχίας; Η απάντηση είναι ότι πρέπει να δουλέψτε σκληρά. Ο κόσμος έχει γίνει πολύ ανταγωνιστικός και απαιτείται σκληρή δουλειά για να επιτύχει κανείς τους στόχους του», δήλωσε ο Albert W. Niemi Jr., πρύτανης του Cox School of Business του Πανεπιστημίου Southern Methodist, στην τελετή αποφοίτησης της 14ης Μαΐου. «Μείνετε προσηλωμένοι στις ηθικές σας αξίες. Ο κάθε άνθρωπος έχει μόνο μια φήμη σ’ αυτή τη ζωή, γι’ αυτό διαφυλάξτε τη δική σας με σθένος. Μην σταματήσετε ποτέ να μαθαίνετε. Η εκπαίδευση είναι ένα ταξίδι που δεν τελειώνει ποτέ. Και να είστε ευγενικοί με τους ανθρώπους. Να συμπεριφέρεστε στον επιστάτη της εταιρείας σας όπως συμπεριφέρεστε και στον Γενικό Διευθυντή».
 
Η Di Meglio είναι δημοσιογράφος για το Businessweek.com στο Fort Lee του New Jersey.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More