18 Μαΐ 2011

Κοιμήσου όμορφα

αντεπεξέρχεται στην ηλιακή ακτινοβολία, στον αέρα και στη μόλυνση του περιβάλλοντος» μας εξηγεί η Jeannette Graf, MD, δερματολόγος στο Great Neck της Ν. Υόρκης. «Ενώ εσύ κοιμάσαι, η επιδερμίδα σου βρίσκει την ευκαιρία να μπει σε κατάσταση αναδόμησης, δηλαδή αναπαράγει νέα κύτταρα και αναπλάθει τα κατεστραμμένα». 
Η επιδερμίδα σου μπορεί να δεχθεί τα μέγιστα οφέλη από τα προϊόντα της βραδινής περιποίησης, καθώς -επειδή το περιβάλλον είναι πιο ζεστό- διεισδύουν καλύτερα και έχουν πιο γρήγορα αποτελέσματα. Το χειμώνα, βέβαια, τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα. Οι συνθήκες που επικρατούν επιβαρύνουν την κατάσταση της επιδερμίδας, αφού χάνει περισσότερο από το 25% της ικανότητάς της να συγκρατεί την υγρασία.
Αυτή η μείωση σημαίνει ότι μειώνεται ο κύκλος αναγέννησης των κυττάρων και έτσι η επιδερμίδα σου δείχνει θαμπή και άτονη. Οι γυναίκες των 40 και άνω -που στην πλειονότητά τους έχουν ξηρή επιδερμίδα- πρέπει να αναχαιτίσουν το πρόβλημα, ιδιαίτερα εάν χρησιμοποιούν προϊόντα με συστατικά τα οποία είναι πιθανό να προκαλέσουν ερεθισμούς, όπως τα ρετινοϊδή για τον έλεγχο της ακμής ή των σημαδιών της γήρανσης. Ωστόσο, μην παραιτηθείς από το δικαίωμά σου να διατηρείς την επιδερμίδα σου νέα και λαμπερή. Ο οδηγός που ετοιμάσαμε σου προτείνει τη σωστή κρέμα για να εξασφαλίσεις την υδατική ισορροπία στην επιδερμίδα σου. Επιπλέον, κάθε μία από αυτές περιέχει δραστικά συστατικά τα οποία προσφέρουν αντιγήρανση και αναζωογόνηση. Σχεδιασμένες ακριβώς για τις ανάγκες σου, η διαφορετικής υφής κρέμες, balm, λοσιόν, τζελ ή σέρουμ σε προετοιμάζουν για να δημιουργήσεις την επιδερμίδα των ονείρων σου.

Θέλεις
Εντατική φροντίδα για ξηρή επιδερμίδα
Εάν η επιδερμίδα σου σε τραβά, έχει τραχιά όψη και ξεφλουδίζει,
είναι ώρα να αυξήσεις την ενυδάτωσή της. Αυτό που χρειάζεσαι είναι μία βραδινή περιποίηση με ειδικά προϊόντα. Το μυστικό είναι να επιλέξεις συστατικά που απευθύνονται στις αφυδατωμένες επιδερμίδες. Διάλεξε προϊόντα που περιέχουν λιπαρά οξέα όπως λινολεϊκό οξύ, φυτικά έλαια και ceramides, υαλουρονικό οξύ και γλυκερίνη, βαζελίνη, βούτυρο κακάο και dimethicome. Επιπλέον, οι ειδικοί ανακάλυψαν πρόσφατα ότι το έκκριμα σαλιγκαριού έχει επουλωτικές ιδιότητες και το χρησιμοποίησαν για να δημιουργήσουν ενυδατικά προϊόντα. Διάλεξε πιο πλούσιες φόρμουλες, όπως balm ή κρέμες, επειδή οι περισσότερες λοσιόν δεν μπορούν να προσφέρουν τα μέγιστα της ενυδάτωσης που έχεις ανάγκη.    
Καθαρισμός: Kirege, Helix Aspersa, Santangelica (8 ευρώ) γαλάκτωμα και λοσιόν 2 σε 1, με βιταμίνη E και έκκριμα σαλιγκαριού, πλούσιο σε ολιγοστοιχεία με μεγάλη καθαριστική δράση.
Μάσκα ενυδάτωσης: Μάσκα εντατικής
ενυδάτωσης, Macrovita (27,20 ευρώ), με συνένζυμο Q10, λάδι κουπουασού και ρύζι βιολογικής καλλιέργειας.
Κρέμα νύχτας: Night Face Cream, System Nature, Santangelica (19 ευρώ), με 98% φυσικά συστατικά, βούτυρο κακάο, έλαιο αβοκάντο και βιταμίνη C. Χωρίς σιλικόνες, οινόπνευμα, ορυκτέλαια, συστατικά ζωικής προέλευσης και parabens.
Εντατική φροντίδα: Hydrating Oil Capsules, Environ Intense (78 ευρώ). Περιέχει ρετινόλη σε συνδυασμό με ένα ισχυρό σύστημα αντιοξειδωτικών από βιταμίνες C και Ε και εκχυλίσματα πράσινου τσαγιού.

Θέλεις
Λιγότερο ευαίσθητη επιδερμίδα

Υποφέρεις από ροζάρια; Πρόκειται για μία χρόνια διαταραχή των τριχοσμηγματογώνων μονάδων, που συνοδεύεται από έντονη αντίδραση στη ζέστη. Η νόσος -που πλήττει συχνότερα ανθρώπους μεταξύ 30-50 ετών- κάνει την εμφάνισή της με κοκκινίλες αρχικά στο κέντρο του προσώπου που αργότερα επεκτείνονται, στα μάγουλα και το πιγούνι. Για να την αντιμετωπίσεις, θα χρειαστείς ένα προϊόν που να ελέγχει την αντίδραση της επιδερμίδας σου και το κοκκίνισμα. Επίσης, εάν η επιδερμίδα σου έχει την τάση να δημιουργεί ένα αίσθημα καψίματος όταν απλώνεις κάθε είδους προϊόν περιποίησης, χρειάζεσαι μία φροντίδα νύχτας που θα καταπραΰνει τα συμπτώματα. Τα αρώματα εντείνουν κάθε είδους ευαισθησία, γι’ αυτό αναζήτησε προϊόντα χωρίς άρωμα, γεγονός που σημαίνει φόρμουλες χωρίς την προσθήκη αρωμάτων. Μην απορήσεις αν ένα προϊόν με την ένδειξη «χωρίς άρωμα» έχει μυρωδιά. Αυτής της κατηγορίας τα προϊόντα περιέχουν φυσικά απαλυντικά όπως έλαια λεβάντας και έλαια τριαντάφυλλου. Επίσης, είναι απαραίτητα τα συστατικά που καταπραΰνουν τους ερεθισμούς, όπως το ιαματικό νερό πηγών. Κάποια από αυτά περιέχουν coffeeberry, πράσινο τσάι, βιταμίνη C και εκχύλισμα μανιταριού Shiitake, αντιοξειδωτικά τα οποία βοηθούν στην αντιμετώπιση των λεπτών γραμμών και των καφέ κηλίδων.
Σούπερ σέρουμ: Positively ageless, Aveeno (30 ευρώ), με εκχύλισμα φυσικού μανιταριού Shiitake. Ενισχύει τη λειτουργία ανανέωσης
της επιδερμίδας. Είναι μη φαγεσωρογόνο ενώ δεν περιέχει έλαια.
Κρέμα περιποίησης: Diroseal, Eau Thermal Avène (15 ευρώ). Χρησιμοποιείται πρωί και βράδυ. Με ρετιναλδεΰδη, που επιταχύνει τον κυτταρικό μεταβολισμό, HMC και θειική δεξτράνη με αποσυμφορητικές ιδιότητες.
Καθαρισμός: Cleanser, Physiogel (17,82 ευρώ), υγρό καθαρισμού για ευαίσθητες επιδερμίδες χωρίς λιπίδια, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ή χωρίς νερό.
Απαλοτητα: Υγρά μαντιλάκια ντεμακιγιάζ για ευαίσθητες επιδερμίδες Pom Pon (3,83 ευρώ), με ρετινόλη και ευεργετικά συστατικά γάλακτος που δρουν προληπτικά κατά των σημαδιών της γήρανσης.

Ξύπνα νεότερη!
Έρευνες έχουν δείξει ότι, αν κοιμάσαι κάθε βράδυ μόνο από τη μία πλευρά του προσώπου σου, η πίεση που ασκείται από το μαξιλάρι έχει ως συνέπεια τη δημιουργία ρυτίδων, οι οποίες  σε βάθος χρόνου γίνονται μόνιμες. Τι μπορείς να κάνεις; Προμηθεύσου το Mumbani Fresh Face (www.mumbani.com). Πρόκειται για ένα μαξιλάρι το οποίο… φοράς ως μάσκα ύπνου και ελαχιστοποιεί την πίεση που υφίσταται το πρόσωπό σου. Τεστ που έγιναν έδειξαν ότι όσοι το χρησιμοποιούν κοιμούνται επίσης καλύτερα, ενώ η επιδερμίδα τους δείχνει ακόμα πιο μαλακή και χωρίς τις κλασικές γραμμές του ύπνου στο λαιμό τους.

Θέλεις
Ένα ενυδατικό προϊόν που δεν προκαλεί σπυράκια Όταν έχεις σπυράκια είναι πολύ εύκολο να παραιτηθείς από την ιδέα να χρησιμοποιήσεις μια πλούσια κρέμα νύχτας, έχοντας στο μυαλό σου ότι αυτό θα επιδεινώσει την κατάσταση. Μετά τα 40 όμως οι γυναίκες χρειάζονται extra ενυδάτωση, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του χειμώνα και ειδικά αν ακολουθούν κάποια θεραπεία για την ακμή, η οποία ξηραίνει την επιδερμίδα. Ανήκεις στην παραπάνω κατηγορία; Υπάρχει λύση. Επίλεξε ένα προϊόν που ενυδατώνει την επιδερμίδα χωρίς να προκαλεί σπυράκια. «Δεν αρκεί να διασφαλίσεις ότι το προϊόν είναι ειδικό στο να μη φράζει τους πόρους, αλλά πρέπει επίσης να δεις τι συστατικά περιέχει. Δεν πρέπει να περιέχει κανενός είδους λιπαρό συστατικό, καθώς ακόμα και κάποια φυτικά έλαια μπορεί να προκαλέσουν σπυράκια» επισημαίνει ο Dr. Bank. Αναζήτησε ενυδατικές κρέμες με υαλουρονικό οξύ, γλυκερίνη, διμεθικόνη, ακόμα και άλφα υδροξύ οξέα όπως λακτικά και γλυκολικά οξέα, τα οποία απολεπίζουν τα νεκρά κύτταρα και απελευθερώνουν τους πόρους. Οι κρέμες που περιέχουν τα συγκεκριμένα συστατικά προσφέρουν ήπια ενυδάτωση χωρίς να προκαλούν προβλήματα. Απόφυγε balms που έχουν παχιά και λιπαρή υφή. Στην αγορά κυκλοφορούν ενυδατικές κρέμες
ιδανικές για τις επιδερμίδες που είναι επιρρεπείς στα σπυράκια και έχουν ως βάση τζελ.
Προστασία όλη μέρα: Oil free gel: Maxydrat Visage, Coverderm (41,25 ευρώ), με υαλουρονικό οξύ, βιταμίνη Ε και lamellar lipids. Η σύνθεσή του μεταφέρει το νερό σε κάθε κύτταρο της επιδερμίδας, ενώ αποκαθιστά και εξασφαλίζει μέγιστη ενυδάτωση. 
Σούπερ Σέρουμ: Serum Regenerant nuit, Juvabio (16 ευρώ). Ανανεωτικός βιολογικός ορός νύχτας με λουλούδια οργανικής λεβάντας και εκχυλίσματα από φλοιό μιμόζας, αναζωογονεί και τονώνει την
επιδερμίδα.
Ολική αναδόμηση: Anew Rejuvenate Night Sapphire Emulsion, Avon (44,70 ευρώ). Είναι ενισχυμένη με τη δύναμη των πεπτιδίων καθώς και με σαλικιλικό οξύ, το οποίο λειαίνει και βοηθά στην αναγέννηση της
επιδερμίδας.

Θέλεις
Αντιγηραντική φροντίδα
Εάν η κρέμα νύχτας σου δεν αποχρωματίζει τις καφέ κηλίδες και δεν αντιμετωπίζει τις ρυτίδες, χρειάζεσαι να προϊόντα περιποίησης σε μορφή σέρουμ. Ανακατεύοντας ένα σέρουμ στην κρέμα ή τη λοσιόν που χρησιμοποιείς, αυξάνεις τις ευεργετικές ιδιότητες των συστατικών. Επίσης, να θυμάσαι ότι ο χειμώνας δεν είναι η σωστή εποχή για να ξεκινήσεις θεραπείες με υψηλή περιεκτικότητα σε ρετινόλη, επειδή είναι πιθανό να επιδεινώσει την ξηρότητα της επιδερμίδας σου. Τα συστατικά που πρέπει να αναζητήσεις είναι αυξητικοί παράγοντες, πεπτίδια, λακτικό και γλυκολικό οξύ, αλλά και συστατικά τα οποία δίνουν φωτεινότητα στην επιδερμίδα όπως βιταμίνη C και licorice.
Σούπερ Σέρουμ: Rejuvenating serum PCA Skin (150 ευρώ). Με αυξητικούς παράγοντες, βοηθά στην αναγέννηση των κυττάρων
και στη δημιουργία υγιούς όψης στην επιδερμίδα
Αποτελεσματική σύσφιγξη: Sleep Reform Serum, Murad (119,50 ευρώ), με μελατονίνη και ολιγοπεπτίδια.
Κατά της γήρανσης: Κερσετίνη και βελανιδιά, Korres (32,40 ευρώ). Η κερσετίνη επεμβαίνει στους βιολογικούς δείκτες γήρανσης και μειώνει τις ελεύθερες ρίζες.
Θρέψη και ανάπλαση: Συσφιγκτικό και επανορθωτικό Serum Queen Bee, Apivita (69,80 ευρώ), με βασιλικό πολτό και πράσινο τσάι.


Η σωστή κρέμα νύχτας θέλει χρόνο για να αντιμετωπίσει την ξηρότητα. Για να μπορέσεις όμως να διατηρήσεις την ισορροπία στην επιδερμίδα σου φρόντισε να: 
Χρησιμοποιείς έναν υγραντήρα στο υπνοδωμάτιο. «Έρευνες έχουν δείξει ότι η επιδερμίδα  αφυδατώνεται στη διάρκεια της νύχτας» τονίζει η Ranella Hirsch, MD. Πλένεις την επιδερμίδα σου μόνο το βράδυ με  καθαριστικό χωρίς σαπούνι. Ξεβγάζεις την επιδερμίδα σου το πρωί με χλιαρό νερό ή να απλώνεις ένα ενυδατικό προϊόν και στη συνέχεια να το ξεβγάζεις. Κάνεις πολύ απαλή απολέπιση. «Απομακρύνοντας τα ξεφλουδίσματα και τα νεκρά κύτταρα βοηθάς τα προϊόντα περιποίησης να εισχωρήσουν καλύτερα στην επιδερμίδα» τονίζει η δερματολόγος Λία Παπαθανάκου. Ένα απολεπιστικό προϊόν θα λειτουργήσει ιδανικά. Διάλεξε κάποιο με ιδιαίτερα απαλή σύνθεση, το οποίο ταιριάζει ακόμη και σε ευαίσθητες επιδερμίδες. Μην παραλείπεις την ενυδάτωση μετά τον καθαρισμό, ενώ η επιδερμίδα είναι ακόμη νωπή. Με αυτόν τον τρόπο προσφέρεις υγρασία και στην εξωτερική επιφάνεια των κυττάρων.
Καταναλώνεις περισσότερο σολομό. Τα Ω-3 λιπαρά των ψαριών λειτουργούν σαν φυσικά μαλακτικά για την επιδερμίδα. Άλλες καλές πηγές Ω-3 λιπαρών είναι ο λιναρόσπορος, τα καρύδια και το ελαιόλαδο.
Από την Άννα-Μαρία Παπίρη

http://www.preventionmag.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More