2 Μαΐ 2011

«Θαυμάστε» τη θέα από τα υψηλότερα κτήρια στον πλανήτη!

Στη «μάχη» για τα υψηλότερα κτήρια του κόσμου, φαίνεται πως επικρατεί η Ασία, καθώς 8 από τα 10 υψηλότερα κτήρια στον κόσμο, βρίσκονται σε ασιατικό έδαφος. Η φιλοδοξία του ανθρώπου και η επιθυμία του να υπερνικήσει τους νόμους της φύσης, έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια, από τον βιβλικό πύργο της Βαβέλ στη Μεσοποταμία, που κτίστηκε με σκοπό την αύξηση της φήμης και της εξουσίας του λαού των κατασκευαστών του και είχε στόχο να φτάσει «μέχρι τον ουρανό»!
Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερα κτήρια έχουν κατορθώσει να ξεπεράσουν τα 400 μέτρα, αποτελώντας θεόρατες κατασκευές από μπετόν και ατσάλι, που δημιουργούν… ίλιγγο!
Απολαύστε τη... θέα από τα 10 υψηλότερα κτήρια στον κόσμο…
1. Burj Khalifa, Ντουμπάι, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Το Burj Khalifa ( www.burjkhalifa.ae ) έχει ύψος 828 μέτρα και ολοκληρώθηκε το 2010. Αποτελεί το κέντρο ενός γιγάντιου σχεδίου ανάπλασης κι ανοικοδόμησης όλης της ερήμου, με σκοπό να την
μετατρέψει στο πολυτελέστερο χώρο αναψυχής και διαμονής στον κόσμο. Ο πύργος περιλαμβάνει γραφεία και κατοικίες. 2. Taipei 101, Ταϊπέι, Ταϊβάν
O ουρανοξύστης Taipei 101 ( www.taipei-101.com.tw/index_en.htm ) έχει ύψος 509 μέτρα και ολοκληρώθηκε το 2004. Σχεδιάστηκε ώστε να αντέχει ανέμους ταχύτητας μέχρι και 210 χλμ./ώρα και τη μεγαλύτερη ένταση σεισμού που έχει καταγραφεί σε διάστημα 2.500 ετών. To 2006 συγκαταλέχθηκε στα 7 νέα θαύματα του κόσμου, σύμφωνα με το περιοδικό Newsweek.
3. Οικονομικό κέντρο της Shanghai, Κίνα
Η κατασκευή του κτηρίου ( http://swfc-shanghai.com/en) ξεκίνησε το 1997, αλλά σταμάτησε με τη μεγάλη ασιατική οικονομική κρίση, μέχρι το 2003, οπόταν και συνεχίστηκε, με την προσθήκη περισσότερων ορόφων. Εγκαινιάστηκε τον Αύγουστο του 2008, έχοντας ύψος 492 μέτρα.
4. Διεθνές κέντρο εμπορίου, Kowloon, Χονγκ Κονγκ
Πρόκειται για ένα κτήριο 108 ορόφων ( www.shkp-icc.com ) που εκτείνονται σε 484 μέτρα. Ολοκληρώθηκε το 2010 και αποτελεί μέρος του Union Square project που κατασκευάστηκε πάνω από το σταθμό Kowloon, ιδιοκτησίας των MTR Corporation Limited και Sun Hung Kai Properties, της μεγαλύτερης εταιρείας ανάπτυξης ιδιοκτησίας του Χονγκ Κονγκ. Το ύψος του μειώθηκε σε σχέση με τα αρχικά σχέδια, λόγω κανονισμών που δεν επέτρεπαν στα κτήρια να είναι ψηλότερα από τα γύρω βουνά. Η αρχική πρόταση προοριζόταν για ένα κτήριο 574 μέτρων.
5. Petronas Towers 1 και 2, Κουάλα Λουμπούρ, Μαλαισία
Πρόκειται για τους υψηλότερους δίδυμους πύργους στον κόσμο ( www.petronastwintowers.com.my ), με ύψος 452 μέτρα. Ολοκληρώθηκαν το 1998 από τον διάσημο αργεντινό-αμερικανό César Pelli και έχουν θέα την πίστα Φόρμουλα 1 της πόλης. Ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι η γέφυρα μεταξύ 41ου και 42ου ορόφου, που ενώνει τα δυο κτήρια προσφέροντας πανοραμική θέα. Λόγω του σαθρού υπεδάφους, χρειάστηκαν θεμέλια σε βάθος 120 μέτρων και χιλιάδες τόνοι τσιμέντου. Επίσης, οι δυο πύργοι δεν είναι κατασκευασμένοι με σιδηροκολόνες, όπως όλοι οι ουρανοξύστες, αλλά από μπετόν, γεγονός που τους καθιστά διπλάσιους σε βάρος.
6. Οικονομικό κέντρο Nanjing Greenland, Nanjing, Κίνα
Βρίσκεται στην πόλη Nanjing της Κίνας, έχει ύψος 450 μέτρα και 89 ορόφους. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 2005 και ολοκληρώθηκε το 2010. Η θέα προς τον ποταμό Γιανκτζέ και τις δυο παρακείμενες λίμνες είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή από το παρατηρητήριο του 72ου ορόφου. Υπεύθυνοι για την κατασκευή του είναι οι Marshall Strabala και Adrian Smith, οι οποίοι κατασκεύασαν και το Burj Dubai.
7. Willis Tower (ή Sears Tower), Σικάγο, Η.Π.Α.
Ένα από τα πιο παλιά ψηλά κτήρια, του οποίου η κατασκευή ξεκίνησε το 1970 και ολοκληρώθηκε το 1974. Έχει ύψος 442 μέτρα και 108 ορόφους. Ο πύργος κατασκευάστηκε για τη εταιρία Sears, η οποία το 1969 διέθετε το μεγαλύτερο δίκτυο λιανικού εμπορίου στον κόσμο και το 2009 η αγγλική ασφαλιστική εταιρία Willis συμφώνησε για την υπενοικίαση του μεγαλύτερου τμήματος του κτηρίου, δίνοντάς του και το όνομα της εταιρίας. Ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι το περίφημο παρατηρητήριο Sears Skydeck ( www.theskydeck.com ) στον 103ο όροφο, που προσελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες τουρίστες.
8. Kingkey Finance Tower, Shenzhen, Κίνα
Βρίσκεται στην πόλη Shenzhen της Κίνας, έχει ύψος 442 μέτρα και 100 ορόφους. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 2007 και θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2011. Το κτήριο θα περιλαμβάνει χώρους γραφείων και ένα ξενοδοχείο.
9. Guangzhou West Tower, Guangzhou, Κίνα
Το κτήριο αυτό έχει ύψος 438 μέτρα και 103 ορόφους. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 2005 και ολοκληρώθηκε το 2010. Διαθέτει χώρους συνεδρίων και γραφείων στους ορόφους 1-66 και ξενοδοχείο στους ορόφους 69-98, αλλά και παρατηρητήρια στους ορόφους 99-100.
10. Trump International Hotel and Tower, Σικάγο, ΗΠΑ
Έχει ύψος 423 μέτρα και 98 ορόφους, όντας το δεύτερο υψηλότερο κτήριο των ΗΠΑ. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 2005 και ολοκληρώθηκε το 2009. Το Trump International Hotel and Tower ( www.trumpchicagohotel.com ) έχει θέα τον ποταμό Σικάγο και τη λίμνη Μίσιγκαν και διαθέτει 486 πολυτελή διαμερίσματα, πάρκινγκ, ξενοδοχείο και καταστήματα.
Δείτε τα υψηλότερα κτήρια του κόσμου σε διάγραμμα, στο http://skyscraperpage.com/diagrams/?searchID=200



http://www.clickatlife.gr/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More