16 Μαΐ 2011

Τα μάτια είναι ο καθρέφτης της καρδιάς, για τα παιδιά!


Η φυσική δραστηριότητα συσχετίζεται με τον καρδιαγγειακό κίνδυνο ακόμα και σε εξάχρονα παιδιά, όπως ήδη είναι γνωστό και για τους μεγάλους. Αυτή η ένδειξη παρατηρείται στο αμφιβληστροειδή χιτώνα των ματιών και έχει να κάνει με το μέγεθος της διαμέτρου των αγγείων σε αυτόν. Όσο πιο στενά είναι τα αγγεία του αμφιβληστροειδούς, τόσο αυξάνεται ο καρδιαγγειακός κίνδυνος, όπως έχει αποδειχθεί σε πολλές άλλες μελέτες.
Συγκεκριμένα για τα παιδιά, σε μια πρόσφατη μελέτη, διαπιστώθηκε ότι η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας προκαλεί στενότερα αγγεία στον αμφιβληστροειδή χιτώνα και κατά συνέπεια αυξάνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο. Αναλυτικά τα παιδιά που είχαν μια δραστηριότητα εκτός σπιτιού για τουλάχιστον 34 λεπτά την ημέρα, παρουσίαζαν πιο φαρδιά αγγεία κατά 2.2 μm από εκείνα που είχαν φυσική δραστηριότητα λιγότερη από 8 λεπτά την ημέρα.
Το ίδιο περίπου συμβαίνει για τα παιδιά που ξοδεύουν μια και μισή ώρα μπροστά στην τηλεόραση, σε αντίθαση με εκείνα που δεν ξεπερνούν την μισή ώρα.
Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας μας δείχνουν πόσο νωρίς και σε τι βαρύτητα ξεκινούν οι επιπλοκές της έλλειψης της φυσικής δραστηριότητας των παιδιών. Πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να επενδύσουμε σε ένα πιο ενεργό μοντέλο παιδιών και να τα αποτρέπουμε από την τηλεόραση.
Στη μελέτη αυτή συμμετείχαν 1492 6χρονα από 34 σχολεία του Σύδνεϋ της Αυστραλίας. Κατά μέσο όρο τα παιδιά ξοδεύουν 2 ώρες την ημέρα, μπροστά στην τηλεόραση παρακολουθώντας η παίζοντας βιντεοπαιχνίδια. Ο μέσος όρος για την φυσική δραστηριότητα ήταν 36 λεπτά. Από τη στατιστική ανάλυση βρέθηκε ότι τα παιδιά με λιγότερη φυσική δραστηριότητα είχαν πιο στενά αγγεία στον αμφιβληστροειδή χιτώνα.
Ο μηχανισμός με τον οποίο συμβαίνει αυτό το εύρημα δεν είναι γνωστός, δεν παύει όμως να είναι μια πραγματικότητα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More