22 Μαΐ 2011

Θυμός και ισότητα

       Οι επιστήμονες πρεσβεύουν ότι ο θυμός είναι ένα από τα βασικά ανθρώπινα συναισθήματα, κοινό χαρακτηριστικό ανδρών και γυναικων εξίσου. Και τα δύο φύλα, σε αντίστοιχες έρευνες, αντιδρούν με τον ίδιο τρόπο όταν εκφράζουν αρνητικά συναισθήματα. Παρ’ όλα αυτά, η ζωή η ίδια έρχεται να καταρρίψει τη δημοκρατία του θυμού, μιας και η κοινωνία δέχεται διαφορετικά τον θυμό ενός άντρα και μιας γυναίκας. 

       Πιο συγκεκριμένα, οι ψυχολόγοι τονίζουν ότι όταν ένας άνδρας αντιδρά με θυμό, ο περίγυρός του τον αντιμετωπίζει ως δυναμικό και αποφασιστικό. Όταν όμως μια γυναίκα θυμώνει, θεωρείται συνήθως άτομο με ενοχλητικό και αντιπαθητικό χαρακτήρα.

       Σε ένα πείραμα που έγινε με ηθοποιούς, άνδρες και γυναίκες, των οποίων ο ρόλος ήταν να διεκδικήσουν έντονα από το αφεντικό τους αύξηση, τα αποτελέσματα εκπλήσσουν. Οι ερωτηθήσες τόνισαν ότι όσοι άντρες διεκδίκησαν έντονα την αύξηση ήταν δυναμικοί και με πηγμή, ενώ οι γυναίκες έδειχναν απλά υστερικές και ανίκανες. 

       Η ίδια έρευνα έδειξε ότι, σε μεγάλο ποσοστό, οι γυναίκες αισθάνονται ντροπή να δείξουν το θυμό τους, ενώ οι άντρες αισθάνονται ελεύθεροι να το κάνουν.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More