19 Μαΐ 2011

Γιορτή Ελληνικού Διατροφικού Πολιτισμού

Δεκάδες επιχειρήσεις από όλη την Ελλάδα, κλαδικοί φορείς και επαγγελματικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα των τροφίμων και ποτών, συμμετέχουν στην πρώτη Γιορτή του Ελληνικού Διατροφικού Πολιτισμού με τίτλο: “Ελληνικές Γευστικές Διαδρομές”, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 30 και Τρίτη 31 Μαΐου 2011, από τις 9 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ, στην Αθήνα, στην Πλατεία Συντάγματος. Οι συμμετέχουσες επιχειρήσεις θα παρουσιάσουν στο ευρύ κοινό και στα ΜΜΕ, τα προϊόντα τους. Κατά τη διάρκεια του διημέρου, θα πραγματοποιηθεί σειρά επιμέρους εκδηλώσεων από τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδας, μεταξύ των οποίων και η παρασκευή μιας τεράστιας ελληνικής σαλάτας 500 κιλών.
Την εκδήλωση διοργανώνουν η “ΕΣΤΙΑ” – Συνεργασία για την Προώθηση της Ελληνικής Γαστρονομίας, αστική μη κερδοσκοπική εταιρία, στην οποία συμμετέχουν φορείς του κλάδου τροφίμων και ποτών και το “Κίνημα Πολιτών” – Καταναλώνουμε ό,τι Παράγουμε, σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ).
Τις λεπτομέρειες της εκδήλωσης, παρουσίασαν σήμερα σε συνέντευξη Τύπου, στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΓΣΕΒΒΕ, εκπρόσωποι των φορέων διοργάνωσης, οι κ.κ. Γιώργος Καββαθάς πρόεδρος της ΕΣΤΙΑ και αντιπρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Δημήτρης Μπέης πρόεδρος του Κινήματος Πολιτών – π. Δήμαρχος Αθηναίων, Νίκος Σκουλάς αντιπρόεδρος του Κινήματος Πολιτών και π. Υπουργός Τουρισμού, Ιωάννα Καρανδινάκη μέλος Δ.Σ. του Κινήματος Πολιτών και Πρόεδρος Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας, Γιώργος Οικονόμου Γεν. Γραμ. ΕΣΤΙΑ και Γενικός Διευθυντής ΣΕΒΙΤΕΛ.
Ο Πρόεδρος της ΕΣΤΙΑ Γιώργος Καββαθάς, αφού ευχαρίστησε τους φορείς που υποστηρίζουν την εκδήλωση και ιδιαίτερα το Δήμο Αθηναίων για την παραχώρηση της Πλατείας Συντάγματος και την Συνεταιριστική Ασφαλιστική για τη χορηγία της, καθώς και τους χορηγούς επικοινωνίας, δήλωσε ότι “με την εκδήλωση αυτή, που πιστεύουμε ότι αποτελεί την απαρχή μιας δημιουργικής συνέχειας, τονίζουμε την ανάγκη, όχι μόνο να επιστρέψουμε στις “ρίζες” μας, αλλά καλούμε και το σύνολο της Ελληνικής Κοινωνίας να στηρίξει την Ελληνική Παραγωγή, την Ελληνική Παραδοσιακή Διατροφή, την Ελληνική Παραδοσιακή Κουζίνα και όλα αυτά με την πεποίθηση, ότι συναποτελούν ένα ακόμη “εργαλείο” στην μάχη για ανάπτυξη. Ευελπιστούμε, πρόσθεσε, να επιτύχουμε έναν ακόμα πιο σημαντικό στόχο, να “περάσει” το μήνυμα αυτό στην νεολαία μας και αυτή να αποτελέσει το όχημα για την “διασπορά” του σε κάθε επίπεδο και κάθε χώρο”.
Ο Πρόεδρος του Κινήματος Πολιτών Δημήτρης Μπέης αναφερόμενος στη δημιουργία του Κινήματος Πολιτών ανέφερε ότι “εκατό γνωστοί πολίτες, που εκφράζουν όλο το εύρος της κοινωνίας μας, πήραμε την πρωτοβουλία και δημιουργήσαμε το “ΚΙΝΗΜΑ ΠΟΛΙΤΩΝ – καταναλώνουμε ό,τι παράγουμε” για να μετάσχουμε ενεργά στον αγώνα για να προστατευθούν οι θέσεις εργασίας, να σταματήσει το κλείσιμο καταστημάτων, να στηριχθούν οι Αγρότες μας, οι Παραγωγοί, ο εσωτερικός Τουρισμός. Σκοπός μας, το σύνθημα “ντύνομαι ελληνικά, τρώω ελληνικά, κάνω τουρισμό ελληνικά”, να το ενστερνισθούν όλοι οι Έλληνες και να συνειδητοποιήσουν ότι αυτό αποτελεί εθνικό μας καθήκον.
Ο κ. Νίκος Σκουλάς αναφερόμενος στο αρνητικό ισοζύγιο της Ελλάδας στον τομέα των τροφίμων, δήλωσε ότι επιβάλλεται να αλλάξουμε τις διατροφικές μας συνήθειες. Το ξενόφερτο δεν είναι απαραίτητα καλό, είπε, και αυτό θα πρέπει να το καταλάβουν οι νέοι. Δεν πρέπει να περιμένουμε από τους άλλους να πάρουν πρωτοβουλία, τόνισε, πρέπει να το κάνουμε εμείς.”
Η κ.Ιωάννα Καρανδινάκη κάλεσε και αυτή από την πλευρά της όλους τους καταναλωτές να στραφούν στα ελληνικά προϊόντα και τις υπηρεσίες. Να προτιμήσουν τον Έλληνα βιοτέχνη, τον Έλληνα έμπορο. Να επιλέξουν ελληνικά προϊόντα και ελληνικούς προορισμούς ώστε να ενισχύσουν τον ελληνικό τουριστικό κλάδο που αποτελεί μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας μας. Με αυτόν τον τρόπο, πρόσθεσε, θα αυξηθεί η ζήτηση των εγχώριων προϊόντων και θα δώσουμε τη δυνατότητα στις ελληνικές επιχειρήσεις να αναπτυχθούν, να επενδύσουν στην παραγωγή, να διατηρήσουν τις υφιστάμενες θέσεις εργασίες και να δημιουργήσουν και νέες ώστε να καταπολεμήσουμε την ανεργία που αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας. Οι εργαζόμενοι με τη σειρά τους, θα αυξήσουν την αγοραστική τους δύναμη, ενισχύοντας παράλληλα τις ελληνικές επιχειρήσεις. Συνεπώς, η ελληνική επιχειρηματικότητα είναι ταυτόσημη με την αύξηση της απασχόλησης. “.
“Είναι ανάγκη να υιοθετηθεί ένα υγιεινό διατροφικό πρότυπο στη χώρα μας”, επεσήμανε ο κ. Γιώργος Οικονόμου, “βασισμένο στην πληθώρα των ιδιαίτερων αγροτικών μας προϊόντων, σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα, τους ειδικούς της γαστρονομίας, αλλά και την σύγχρονη ελληνική βιομηχανία τροφίμων, με απώτερο στόχο την βελτίωση του επιπέδου διατροφής και υγείας του πληθυσμού. Οι Ελληνικές Γευστικές Διαδρομές είναι μια ευκαιρία να γνωρίσουμε τα προϊόντα μας στο ευρύ κοινό. Υπάρχουν ακόμα θέσεις και εάν υπάρχουν επιχειρήσεις που επιθυμούν να συμμετάσχουν μπορούν να το δηλώσουν στο τηλέφωνο 210-3238315″.
Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, του ΕΟΤ, του ΟΠΕ, του Δήμου Αθηναίων, της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, της ΓΣΕΕ, της ΓΣΕΒΕΕ και της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδας. Χορηγός είναι η ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ.
Κατά τη διάρκεια του διημέρου θα πραγματοποιηθούν πολλές παράλληλες εκδηλώσεις, μεταξύ των οποίων:
” η παρασκευή μιας τεράστιας ελληνικής σαλάτας από 100 περίπου σεφ της Λέσχης Αρχιμαγείρων (Chef’s Club of Greece), η οποία στη συνέχεια θα διανεμηθεί στους επισκέπτες της έκθεσης, αλλά και σε Ιδρύματα
” Μαθήματα Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου για αρχάριους
Τα μυστικά των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του ελαιολάδου από τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Τυποποίησης Ελαιολάδου (ΣΕΒΙΤΕΛ) και τον γευσιγνώστη – χημικό Βασίλη Καμβύση.
” Δημιουργία μιας Υδρογείου με καλλιτεχνικά σκαλισμένα λουλούδια από λαχανικά και φρούτα, δημιουργίες των νέων σεφ της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδας. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν την τεχνική των εκπαιδευόμενων σεφ.
” η παρουσίαση, από τη γαστρονόμο και συγγραφέα κα Μαρία Λόη, γευστικών συνταγών με τη χρήση παραδοσιακών προϊόντων της ελληνικής γης.
” παρουσίαση προτάσεων για υγιεινό πρωινό με βάση ιδιαίτερα τοπικά προϊόντα από διαφορετικές περιοχές της χώρας από τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδας, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας ΚΑΛΗΜΕΡΑ BREAKFAST.
Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη για όλους.
Πηγή – Πειρσσότερα

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More