5 Μαΐ 2011

Η αναγέννηση του θεάτρου Μπολσόι

Μια εκθαμβωτική ανακαίνιση που στοίχισε 450 εκατ. ευρώ θα χαρίσει στο φημισμένο θέατρο της Μόσχας ένα νέο ξεκίνημα μετά από χρόνια σκανδάλων, κακοδιαχείρισης και κατηγοριών για κατάχρηση.
Το Θέατρο Μπολσόι θα ανοίξει διάπλατα τις πόρτες του ξανά τον Οκτώβριο, μετά από έξι χρόνια εκτεταμένων ανακαινίσεων. Το ιστορικότερο θέατρο της Ρωσίας, έδρα των περίφημων μπαλέτων αλλά και της δημοφιλούς όπερας, που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το Κρεμλίνο, είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά αξιοθέατα της Μόσχας. Ωστόσο για τη διαχείρισή του ακούστηκαν κατηγορίες για διαφθορά, κακοδιαχείριση και σκάνδαλα.
Η εταιρεία που διαχειρίζεται την ανασυγκρότηση του θεάτρου, ανακοίνωσε πρόσφατα ότι το θέατρο θα είναι όπως ακριβώς ήταν την εποχή των τσάρων, με κεντημένες ταπετσαρίες από μετάξι, και με τα αυτοκρατορικά διακριτικά να έχουν αντικαταστήσει τα σφυροδρέπανα της σοβιετικής εποχής.
Ο εντυπωσιακός (8 μέτρων και δύο τόνων) πολυέλαιος του θεάτρου, έχει ανακαινιστεί και θα κρεμαστεί εκ νέου λίγο πριν τα εγκαίνια. Το επίχρυσο φινίρισμα που στολίζει το κτήριο, έχει δημιουργηθεί με μια παλιά ρωσική τεχνική που χρησιμοποιεί βότκα και ασπράδι αυγού.
Τέλος, το θέατρο απέκτησε ξανά την αρχική του πρόσοψη, όπως την είχε σχεδιάσει το 1856, ο Ρωσοϊταλός αρχιτέκτονας, Αλμπέρτο Κάβος.
«Για εμάς, το πιο σημαντικό πράγμα είναι το έργο που επιτελείται στη σκηνή και τον εξοπλισμό της», δήλωσε στη βρετανική Independent ο Anatoly Iksanov, γενικός διευθυντής του θεάτρου.
Οι προσθήκες περιλαμβάνουν νέες υδραυλικές εγκαταστάσεις, ένα επανασχεδιασμένο πάτωμα για τη σκηνή και μια νέα υπόγεια σκηνή για συναυλίες δωματίου.
Σκάνδαλα και σπατάλες
Το έργο της ανακαίνισης κόστισε περίπου 450 εκατ. ευρώ, δηλαδή 16 φορές πάνω από τις αρχικές εκτιμήσεις. Το 2009, αναφέρθηκε ότι εκατομμύρια ρούβλια είχαν ξοδευτεί άσκοπα και η κυβέρνηση απέλυσε αρκετούς εργολάβους από το έργο, καθώς υπήρξαν επανειλημμένες καθυστερήσεις. Πάντως η διαχείριση είναι πλέον βέβαιη ότι το θέατρο θα είναι έτοιμο μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, ώστε να επανέλθουν εκεί οι παραγωγές από το μικρότερο, γειτονικό θέατρο.
Η ιστορία του Μπολσόι
Το θέατρο Μπολσόι έχει μακρά -από το 1825- ιστορία που αντανακλά εκείνη της Ρωσίας. Ένα από τα πρώτα θέατρα της πόλης που άνοιξε στο ίδιο σημείο το 1780, συστάθηκε από τον Michael Maddox, έναν βρετανό σχοινοβάτη και έναν Ρώσο αριστοκράτη. Κάηκε και αντικαταστάθηκε από ένα πολύ μεγαλύτερο το 1825. Και αυτό κάηκε, αλλά ανακαινίστηκε και άνοιξε την αυλαία του το 1856. Μετά από αυτό, δεν έγιναν σημαντικές εργασίες επισκευής μέχρι το 2005. Λεγόταν μάλιστα ότι το θέατρο βρισκόταν στα πρόθυρα της κατάρρευσης, με τα θεμέλιά του να χρήζουν σημαντικής ανακαίνισης.
Οι Μπολσεβίκοι ιδιοποιήθηκαν το θέατρο, τόσο για τα συνέδρια του κόμματός τους, αλλά και για να παρουσιάσουν φιλοσοβιετικές όπερες και μπαλέτα, ενώ τόσο ο Λένιν, όσο και ο Στάλιν πραγματοποίησαν ομιλίες στο Μπολσόι.
Το θέατρο πέρασε δύσκολους καιρούς, μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, αλλά τα τελευταία χρόνια προσπάθησε να ανακτήσει τη φήμη του με παραγωγές σύγχρονων σκηνοθετών, που όμως δεν είχαν πάντα καλό αποτέλεσμα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More