18 Μαΐ 2011

Η τηλεόραση κάνει κακό στην υγεία;

Ποια είναι η αγαπημένη σας ασχολία όταν γυρνάτε από τη δουλειά κατάκοποι και θέλετε να χαλαρώσετε; Τι κάνετε όταν είστε μόνοι σπίτι; Μα… βλέπετε τηλεόραση! Και μάλλον πιστεύετε ότι τα τηλεοπτικά προγράμματα συμπληρώνουν ποιοτικά το χρόνο σας και αποτελούν μια καλή παρέα. Είναι έτσι όμως;
Στην πραγματικότητα, η παρακολούθηση τηλεόρασης ήταν πάντα κακή για την υγεία. Μπορεί να μην το αποδέχεστε εύκολα αυτό, αλλά θα πρέπει να ξέρετε ότι βλέποντας τηλεόραση για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να βάζετε την υγεία σας σε κίνδυνο. Είναι γενικώς αποδεκτό ότι μπορείτε να κερδίσετε γνώσεις από λίγες τηλεοπτικές εκπομπές, αλλά και πάλι τα μειονεκτήματα ξεπερνούν τα οφέλη κατά πολύ! Η τηλεόραση χρησιμεύει ως μέσο ψυχαγωγίας και εκπαίδευσης για όλους, αλλά σχετίζεται με μια σειρά προβλημάτων σωματικής και ψυχικής υγείας, όπως:
Αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων: Με βάση την ανάλυση στοιχείων που συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια περιόδου έξι ετών, από 8.800 αυστραλούς άνδρες και γυναίκες (ηλικίας άνω των 25 που δεν είχαν ιστορικό καρδιακής νόσου), ερευνητές διαπίστωσαν ότι κάθε ώρα παρακολούθησης τηλεόρασης, αύξησε τον κίνδυνο θανάτου ενός ατόμου από καρδιαγγειακή νόσο κατά 18% και αύξησε τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο κατά 9%.
Αυτό σημαίνει ότι τα άτομα που έβλεπαν περισσότερες από τέσσερις ώρες τηλεόραση, είχαν κατά 80% αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο κατά τη διάρκεια των έξι ετών, σε σύγκριση με εκείνα που έβλεπαν 2 ώρες ή λιγότερες κάθε μέρα. Το πρόβλημα συνήθως ανακύπτει από την καθιστική ζωή που επιβάλλει η τηλεόραση. Σύμφωνα με τους ερευνητές, το ανθρώπινο σώμα έχει δημιουργηθεί για να κινείται κι όχι για να είναι ακίνητο για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Το να καθόμαστε μπροστά από μια τηλεόραση ή μια οθόνη υπολογιστή για υπερβολικά μεγάλο χρονικό διάστημα, δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία και για τη ζωή.
Επιβαρύνει την ποιότητα του ύπνου: Το φως που εκπέμπεται από την τηλεόραση μπορεί να διεγείρει υπερβολικά τον οργανισμό μας και να μειώσει τα επίπεδα της ορμόνης μελατονίνης στον εγκέφαλο, τα οποία συνήθως αυξάνουν το βράδυ, όταν τα επίπεδα φωτός μειώνονται. Αυτό μπορεί να επηρεάσει το φυσικό ρυθμό του σώματος, κρατώντας σας ξύπνιους περισσότερο και οδηγώντας σε μη ποιοτικό ύπνο και υπερβολική κόπωση. Τα μειωμένα επίπεδα μελατονίνης, συνδέονται επίσης με την πρόωρη εφηβεία στα κορίτσια.
Αυξάνει τον κίνδυνο για διαβήτη: Αν θέλετε να μειώσετε τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη, θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας την παρακολούθηση τηλεόρασης, ως παράγοντα κινδύνου. Μια μελέτη του 2003 σε γυναίκες, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of the American Medical Association, έδειξε ότι ο κίνδυνος εκδήλωσης διαβήτη, αυξάνεται κατά 14% για κάθε 2 ώρες τηλεόρασης τη μέρα. Μια άλλη μελέτη που πραγματοποιήθηκε κατά το ίδιο έτος και δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Lipids, βρήκε ότι οι άνδρες που έβλεπαν περισσότερες από 40 ώρες τηλεόραση την εβδομάδα, είχαν 3 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2, από τους άνδρες που έβλεπαν τηλεόραση λιγότερο από 1 ώρα την εβδομάδα. Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο αυξημένος αυτός κίνδυνος, δε μπορεί να εξηγηθεί μόνο από την αυξημένη κατανάλωση σνακ και τη μειωμένη δραστηριότητα που συνδέεται με την παρακολούθηση τηλεόρασης.
Αυξάνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας: Η παρατεταμένη παρακολούθηση τηλεόρασης, σχετίζεται με την απουσία κίνησης των μυών. Αν οι μύες παραμένουν αδρανείς για υπερβολικά μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να διαταράξουν το μεταβολισμό σας και να οδηγήσουν στην αύξηση βάρους. Επιπλέον, όταν βλέπετε τηλεόραση, έχετε την τάση να τρώτε περισσότερο και να τρώτε ανθυγιεινές τροφές, επηρεασμένοι από τη διαφήμιση. Μια μελέτη που συνέκρινε την παρακολούθηση τηλεοπτικών συνηθειών σε πάνω από 50.000 γυναίκες, διαπίστωσε αύξηση του σωματικού βάρους, κατά την αύξηση παρακολούθησης τηλεόρασης. Για κάθε δύο ώρες αύξησης στην παρακολούθηση τηλεόρασης την ημέρα, παρατηρήθηκε 23% αύξηση της παχυσαρκίας.
Εκδήλωση της διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής: Στη δεκαετία του 1970, ένας καθηγητής ονόματι Werner Halperin βρήκε ότι οι ταχείες αλλαγές των ήχων και των εικόνων στην τηλεόραση, μπορεί να επηρεάσουν το νευρολογικό σύστημα ενός μικρού παιδιού και μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα προσοχής και συγκέντρωσης. Επίσης, μια μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου Washington Child Health Institute, διαπίστωσε ότι ένα τρίχρονο παιδί που παρακολουθεί δύο ώρες τηλεόραση την ημέρα, έχει 20% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσει προβλήματα προσοχής στην ηλικία των 7 ετών, από ένα παιδί που δε βλέπει τηλεόραση.
Αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης άσθματος: Στο Ηνωμένο Βασίλειο, μια έρευνα μελέτησε τις τηλεοπτικές συνήθειες περισσότερων από 3.000 παιδιά, ηλικίας από βρέφη έως 11 ετών. Τα αποτελέσματα της μελέτης διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που περνούσαν 2 ή περισσότερες ώρες της ημέρα παρακολουθώντας τηλεόραση, είχαν διπλάσιο κίνδυνο να υποφέρουν από άσθμα.
Αυξάνει τις πιθανότητες «βρώμικου» φαγητού: Μελέτες που πραγματοποιήθηκαν από το πανεπιστήμιο Stanford University of Medicine, έδειξαν ότι η τηλεόραση είναι άμεσα συνδεδεμένη με την «απρόσεκτη» διατροφή. Έχετε περισσότερες πιθανότητες να καταναλώσετε πρόχειρο φαγητό ενώ παρακολουθείτε τηλεόραση, από ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα! Αισθάνεστε πραγματικά πολύ ωραία να απολαμβάνετε burgers, πίτσες και τηγανιτές πατάτες ενώ παρακολουθείτε τις αγαπημένες σας εκπομπές.
Αρνητική επίδραση στην ψυχική ανάπτυξη: Η παρακολούθηση τηλεόρασης για ένα παρατεταμένο χρονικό διάστημα, έχει αρνητικές συνέπειες στην πνευματική ανάπτυξη των παιδιών. Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής αποθαρρύνει την παρακολούθηση τηλεοπτικών προγραμμάτων για παιδιά κάτω των 2 ετών και συνιστά όχι περισσότερες από δύο ώρες παρακολούθησης την ημέρα για τα μεγαλύτερα παιδιά. Η παρατεταμένη παρακολούθηση τηλεόρασης μπορεί επίσης να οδηγήσει σε επιδείνωση της ψυχικής ικανότητας επεξεργασίας στην περίπτωση των ηλικιωμένων.
Αυξάνει την κούραση των ματιών: Η παρατεταμένη παρακολούθηση τηλεόρασης κουράζει τα μάτια, ιδιαίτερα όταν βλέπετε τηλεόραση σε σκοτεινό δωμάτιο. Εστιάζοντας τα μάτια σας πολύ ώρα σε οποιοδήποτε αντικείμενο, τα κουράζει.
Συμβάλλει σε επιθετικές συμπεριφορές: Τα μικρά παιδιά είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν επιθετική συμπεριφορά μετά την παρακολούθηση βίαιων τηλεοπτικών εκπομπών ή ταινιών. Στο πλαίσιο μιας μελέτης, οι ερευνητές εξέτασαν τα στοιχεία για περισσότερα από 3.000 τρίχρονα παιδιά και διαπίστωσαν ότι εκείνα που εκτίθενται περισσότερο στην τηλεόραση, άμεσα και έμμεσα (παρακολουθούν τα ίδια ή βρίσκονται στο χώρο που παρακολουθούν άλλοι τηλεόραση), διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης επιθετικής συμπεριφοράς.
Μείωση της κοινωνικής αλληλεπίδρασης: Η παρακολούθηση τηλεόρασης μπορεί να αντικαταστήσει την κοινωνική αλληλεπίδραση με τους φίλους και την οικογένεια, στερώντας από τα παιδιά την ανταλλαγή ιδεών και συναισθημάτων με τους άλλους. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε διάφορες κοινωνικές φοβίες.
Ίσως σας φαίνεται δύσκολο να ελέγξετε τις ώρες παρακολούθησης τηλεόρασης, αλλά όταν μπορέσετε να το κάνετε, θα καταλάβετε πόσο θετικό είναι. Αντί να χαλαρώσετε στο σπίτι έπειτα από μια κουραστική μέρα βλέποντας τηλεόραση, δοκιμάστε να περάσετε ποιοτικό χρόνο με την οικογένειά σας, να αθληθείτε ή να πάτε μια βόλτα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More