14 Μαΐ 2011

Nomura: Οι εκλογές θα έφερναν πιο κοντά χρεοκοπία και έξοδο από το ευρώ

Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους καθυστερείται τουλάχιστον έως το 2012, αφού δηλαδή λήξει πρώτα το τρέχον πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας, σχολιάζει η Nomura Securities International σε έκθεσή της με ημερομηνία 8 Μαΐου 2011.

Αυτό είναι και το κεντρικό σενάριο του οίκου για την Ελλάδα, όπως και η παραμονή της χώρας εντός του ευρώ, σενάριο ωστόσο το οποίο δεν είναι απαλλαγμένο από κινδύνους, όπως το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα ή αλλαγής των πολιτικών ισορροπιών σε χώρες του «πυρήνα» της Ευρωζώνης (που θα καθιστούσε δύσκολη την παροχή περαιτέρω στήριξης στην Ελλάδα στα μέσα του 2012).

Όπως αναφέρει η έκθεση, το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής στην Ελλάδα αρχίζει να εμφανίζει «σημάδια» κόπωσης και οι πρόσφατες συζητήσεις περί εξόδου της χώρας από το ευρώ αντανακλούν την απροθυμία τόσο της ελληνικής κυβέρνησης όσο και του λαού να συνεχίσει στην κατεύθυνση της εφαρμογής δημοσιονομικών και άλλων μεταρρυθμίσεων, «εικόνα που απαιτεί εγρήγορση για πιθανά προβλήματα».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, όπως και ο υπουργός Οικονομικών, συνεχίζουν να εμφανίζονται υποστηρικτικοί προς την περαιτέρω δημοσιονομική σύσφιξη, όμως γενικότερα η πολιτική στήριξη προς αυτή την κατεύθυνση εξασθενεί, αναφέρει ο οίκος.

Πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι υπάρχουν μικρές πιθανότητες σχηματισμού μίας νέας ισχυρής κυβέρνησης, σε περίπτωση που πραγματοποιούνταν εκλογές. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει μήνες (ίσως και χρόνια) πολιτικής αστάθειας και πιθανότατα νέων εκλογών, έως ότου σχηματιζόταν μία κυβέρνηση συνασπισμού. Κάτι τέτοιο όμως θα ενίσχυε την πιθανότητα να γίνουν, μακροπρόθεσμα, βήματα λιγότερο ευνοϊκά για την οικονομία. «Και αυτό είναι ένα σενάριο εντός του οποίου το ενδεχόμενο μη ελεγχόμενης πτώχευσης και/ ή εξόδου από την Ευρωζώνη δεν μπορούν να αποκλειστούν», επισημαίνει η Nomura.

Επιπλέον, ακόμα και αν η ελληνική δημοσιονομική προσαρμογή παραμείνει σε γενικές γραμμές στο σωστό δρόμο, είναι απίθανο να αποδειχθεί αρκετή ώστε να επιτρέψει την επιστροφή της χώρας στις αγορές έως το 2012. Σε εκείνο το σημείο, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα πρέπει να παρουσιάσουν ένα πλάνο περαιτέρω στήριξης της Ελλάδας.

Στήριξη που θα μπορούσε να λάβει διάφορες μορφές (επιμήκυνση ημερομηνιών ωρίμανσης, μείωση επιτοκίων κλπ), αλλά με δεδομένο ότι η Ελλάδα θα εμφανίζει ακόμη πρωτογενές έλλειμμα τότε, είναι επίσης πιθανό η στήριξη να προβλέπει «νέο χρήμα». Κάτι που με τη σειρά του πιθανότατα θα αποτελέσει πολύ δύσκολη πολιτική επιλογή για τις χώρες του «πυρήνα» της Ευρωζώνης, και όχι μόνο για τη Γερμανία και τη Φινλανδία. Έτσι, μία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα μπορούσε να προκύψει είτε από την ελληνική πλευρά, είτε από την πλευρά των Ευρωπαίων εταίρων της και αυτό είναι σίγουρα ένα σενάριο που θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη.

Η συζήτηση περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και επιστροφής σε ένα δικό της νόμισμα δεν ακούγεται ως πιθανό βήμα αυτή τη στιγμή, προσθέτει η Νοmura, που εκτιμά ότι κάτι τέτοιο θα συνεπαγόταν κήρυξη πτώχευσης για το κρατικό χρέος, κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος και πιθανότατα «βύθιση» της οικονομίας σε χρόνια ύφεση. Κατά συνέπεια, η έξοδος από το ευρώ «δεν αποτελεί επιλογή για τη σημερινή, φιλική προς τις αγορές, κυβέρνηση».

Προς επιβεβαίωση των παραπάνω και παρά τις πρόσφατες συζητήσεις, δεν υπάρχουν ενδείξεις νέας συστημικής έντασης στην Ευρωζώνη, αναφέρει η Nomura. Για την αξιολόγηση ωστόσο της συστημικής έντασης, δεν αρκεί η παρακολούθηση της πορείας των spreads των κρατικών ομολόγων, όπως εξηγεί. Τα CDS των τραπεζών της Ευρωζώνης σε συνδυασμό με τα basis swaps (που αντανακλούν το premium που καταβάλλουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες για την χρηματοδότηση σε δολάρια στις αγορές συναλλάγματος) προσφέρουν καλύτερη εικόνα.

Αν και τα spreads συνεχίζουν να διευρύνονται, άλλοι δείκτες συστημικού κινδύνου δεν έχουν επιδεινωθεί. Τα basis swaps συνεχίζουν να διαπραγματεύονται στα καλύτερα επίπεδα της μετά-κρίσης εποχής και τα CDS των τραπεζών της Ευρωζώνης εμφανίζονται σταθεροποιητικά, έχοντας κινηθεί πτωτικά από τον Ιανουάριο και έπειτα. Εφόσον ότι έχουν διανύσει μία περίοδο αποκλιμάκωσης, δεν θα αποτελούσε έκπληξη ενδεχόμενη διεύρυνσή τους μέσα στους επόμενους μήνες, και με δεδομένο ότι το σενάριο της ελληνικής αναδιάρθρωσης είναι κάτι που πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη από μια μεσοπρόθεσμη οπτική γωνία.



Πηγή:www.capital.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More