6 Μαΐ 2011

Δίκτυα ΑΠΕ εφικτά μόνο με συμμετοχή ιδιωτών Πηγή:www.capital.gr

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Σημαντικές επενδύσεις της τάξης των 4 έως 5 δισεκατομμυρίων ευρώ που αφορούν την κατασκευή των απαραίτητων υποδομών δικτύων για την υποδοχή των νέων μονάδων ΑΠΕ, είναι αδύνατον να υλοποιηθούν σήμερα από το κράτος ή τη ΔΕΗ. Αυτό είναι το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουν όλο και περισσότεροι επιστημονικοί φορείς και παράγοντες της αγοράς ηλεκτρισμού, ενισχύοντας την πεποίθηση που υπάρχει στους επιχειρηματίες της αγοράς ότι μόνο ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να δώσει την απαραίτητη ώθηση που απαιτείται για την επίτευξη των στόχων του 2020 για την πράσινη ενέργεια.

Αρκεί μόνο να αναφερθεί ότι η υλοποίηση του εθνικού σχεδίου δράσης για τις ΑΠΕ προϋποθέτει νέες επενδύσεις σε έργα πράσινης ενέργειας μέχρι το 2020 ύψους άνω των 16 δισ. ευρώ για μονάδες ηλεκτροπαραγωγής και έργα αναβάθμισης ή δημιουργίας νέων δικτύων ύψους 4 έως 5 δισ. ευρώ.

Όσο για το πώς μπορούν να υλοποιηθούν αυτές οι αναγκαίες επενδύσεις στα δίκτυα; Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του καθηγητή του ΕΜΠ και πρώην προέδρου της ΡΑΕ Παντελή Κάπρου, ο οποίος επισήμανε πρόσφατα ότι επενδύσεις δικτύων όπως διασυνδέσεις νησιών, απαιτούν κεφάλαια και δανεισμό με χαμηλά επιτόκια, ώστε να είναι οριακά βιώσιμες. Σε κάθε περίπτωση με το επιτόκιο δανεισμού που έχει σήμερα το ελληνικό δημόσιο και συμπαρασύρει και τη ΔΕΗ, οι επενδύσεις αυτές δεν είναι εφικτές και ως εκ τούτου απαιτείται η έλευση ξένων επενδυτών που θα έχουν τη δυνατότητα να δανειστούν φθηνά, ώστε να πραγματοποιηθούν οι συγκεκριμένες επενδύσεις,  που είναι κρίσιμες για την ανάπτυξη της πράσινης ενέργειας.

Καθώς μάλιστα οι αποδόσεις των επενδύσεων αυτών, είναι μικρές μεν, αλλά σταθερές, αποτελεί συνήθη πρακτική η υλοποίησή τους με τη συμμετοχή διαφόρων fund, ασφαλιστικών ταμείων κλπ. Υπό μία έννοια μάλιστα η συμμετοχή του ταμείου των εργαζομένων της ΔΕΗ και η ενσωμάτωση της περιουσίας του στα πάγια της ΔΕΗ – οι ίδιοι φουσκώνουν το νούμερο στα 12 δισ., ωστόσο ήδη η κυβέρνηση δηλώνει ότι το νούμερο πρέπει να εξεταστεί και πιθανόν να αναθεωρηθεί– αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ιδιωτικής επένδυσης στα δίκτυα.



Πηγή:www.capital.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More