30 Ιουν 2011

Η μοναξιά στη σχέση προμηνύει το τέλος της

Του Θάνου Ε. Ασκητή
Μοναξιά και σχέση είναι δύο λέξεις που φαντάζουν αντιφατικές. Και όμως, η μοναξιά «χτυπάει» την πόρτα του ζευγαριού, εμβόλιμα μπαίνει στη ζωή του και με περισσή ευκολία γκρεμίζει τις προσδοκίες του.

Πώς άραγε φτάνουν δύο άνθρωποι στο σημείο να νιώθουν έτσι; Πολλοί υποστηρίζουν πως ο σύγχρονος τρόπος ζωής, το επαγγελματικό άγχος, το κυνήγι της ευμάρειας και του καταναλωτισμού, δυσκολεύουν το άτομο, άρα και τη σχέση του με το άλλο φύλο.

Συχνά, οι ίδιοι οι άνθρωποι δημιουργούν μέσα στη σχέση τους τις προϋποθέσεις της μοναξιάς τους. Σταματούν να επικοινωνούν με τον σύντροφό τους, δεν εκφράζουν της αληθινές τους ανάγκες ή τις εκφράζουν με τρόπο αυταρχικό και χρεωστικό. Άλλοτε πάλι επιλέγουν να «μιλούν» μέσα από τη σιωπή τους. Αρχίζουν να αντιπαθούν τα πράγματα που τους γοήτευαν αρχικά στον άνθρωπό τους και έτσι, ενώ στην αρχή θεωρούσαν, για παράδειγμα, τον αυθορμητισμό του συντρόφου τους γοητεία, τώρα το μεταφράζουν ως αφέλεια, ανωριμότητα ή αδιαφορία. Εγκλωβίζονται στο άγχος της δικής τους καθημερινότητας και θεωρούν πως ο άλλος δεν είναι ικανός να τους καταλάβει.

Η μοναξιά αντανακλάται με γοργούς ρυθμούς και στη σεξουαλική τους ζωή, αφού οι επαφές αραιώνουν δραματικά, σε ένα κλίμα συναισθηματικά ψυχρό και σεξουαλικά άγευστο και άχρωμο. Οι ώρες που κάθονται αμίλητοι, προσηλωμένοι μπροστά στην τηλεόραση είναι η κοινή τους στιγμή..., μόνο που ακόμα και τότε ο καθένας είναι αποσυρμένος στις δικές του σκέψεις, εικόνες και όνειρα και βιώνει τη μοναξιά του στον προσωπικό του μικρόκοσμο.

Μέσα από την παραπάνω διαδικασία οδηγούνται οι σύντροφοι στη συναισθηματική μοναξιά, που αφορά ένα αόριστο και γενικευμένο αίσθημα κενού και έλλειψης ικανοποίησης. Οι σύντροφοι αντί να μιλήσουν, επιλέγουν να ζουν βολεμένοι ο καθένας στη μοναξιά του, ακολουθώντας σε μια δυαδική σχέση τη δική του μοναχική πορεία. Ζουν μαζί, αλλά ουσιαστικά μόνοι...

Η μοναξιά του καθενός είναι σκληρή επιλογή, αλλά η μοναξιά της σχέσης είναι αδυσώπητη και προμηνύει το τέλος της. Συνιστάται:

- Μοιραστείτε τα προβλήματα και τις ανησυχίες σας με τον/τη σύντροφό σας

- Εκφράστε ανοιχτά και με ήρεμο τρόπο τις ανάγκες και τις επιθυμίες σας, χωρίς να κρίνετε και να χρεώνετε τον άλλον

- Θυμηθείτε τι κάνατε τον πρώτο καιρό της γνωριμίας σας! Η οικειότητα που φέρνει ο χρόνος, μας κάνει να ξεχνάμε...

- Κάντε έναν απολογισμό αναφορικά με τους λάθος χειρισμούς που είναι πιθανό να κάνετε εσείς οι ίδιοι μέσα στη σχέση

- Εκφράστε του/της με ηρεμία και ειλικρίνεια τα πραγματικά σας αισθήματα

- Βάλτε στο πρόγραμμά σας καταστάσεις που σας ικανοποιούν από κοινού

- Σκεφτείτε το ενδεχόμενο να συμβουλευτείτε ειδικό σε θέματα σχέσεων.

Ο Θ. Ασκητής είναι νευρολόγος- ψυχίατρος


Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More