5 Ιουν 2011

Επιβολή νέων φόρων άμεσα προβλέπει η συμφωνία με την τρόικα

Βαθειά το χέρι στην τσέπη θα πρέπει να βάλουν για άλλη μια φορά οι καταναλωτές (Φωτογραφία: Eurokinissi )

Αθήνα
Μείωση του αφορολόγητου ορίου, μετάταξη στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ των υπηρεσιών εστίασης, μείωση του ορίου επιβολής Φόρου Ακίνητης Περιουσίας, αύξηση των τελών κυκλοφορίας, επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης σε αναψυκτικά, χυμούς, φυσικό αέριο και αύξηση φορολογίας στα τσιγάρα προβλέπει η συμφωνία με την τρόικα.

Κατά πληροφορίες της εφημερίδας Έθνος, την ίδια ώρα η κυβέρνηση προετοιμάζει και σχέδιο φορο-εκπτώσεων, το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή από τον Σεπτέμβριο. Σε αυτό θα περιέχονται η μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ (ο υψηλός από το 23% θα πέσει στο 20% και ο χαμηλός από το 13% στο 10%), μείωση του φορολογικού συντελεστή για επιχειρήσεις από το 20% στο 15% και εφαρμογή νέας φορολογικής κλίμακας.

Οι τρεις αυτές παρεμβάσεις θα εφαρμόζονταν άμεσα, αλλά η τρόικα έθεσε βέτο λόγω ασθενικών εσόδων.

Πέραν των πρόσθετων μέτρων του τρέχοντος έτους τρόικα και οικονομικό επιτελείο κατέληξαν και σε αυτά που θα απαιτηθούν για την περίοδο 2012-2015 ύψους 22 δισ. ευρώ.

Στη φορολογία, από όπου αναμένονται έσοδα 3 δισ. ευρώ, στο β' εξάμηνο του έτους η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε:

Μείωση του αφορολόγητου ορίου: Το αφορόλογοητο όριο των 12.000 ευρώ θα διατηρηθεί μόνο για τους συνταξιούχους και θα μειωθεί για τις υπολοιπες κατηγορίες φορολογουμένων. Ένα από τα σενάρια που θα παρουσιάσει στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Γ.Παπακωνσταντίνου προβλέπει τη μείωσή του στα 6.000 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και εμπόρους, ενώ για τους μισθωτούς θα διαμορφωθεί στα 8.000 ή 10.000 ευρώ. Η μείωση του αφορολόγητου θα ισχύσει για τα εισοδήματα του 2011.

Ετήσιες εισφορές: Ειδική εισφορά θα πληρώνουν κάθε χρόνο αρχίζοντας από φέτος οι κάτοχοι ΙΧ αυτοκινήτων άνω 2.000 ή 2.500 κ.εκ., σκαφών αναψυχής άνω των 20-25 μέτρων και ακινήτων με αντικειμενική αξία άνω των 350.000 ή 400.000 ευρώ.

Μείωση αφορολόγητου Φόρου Ακίνητης Περιουσίας: Το αφορόλογητο όριο του ΦΑΠ από τα 400.000 ευρώ που ανέρχεται σήμερα θα μειωθεί στα 250.000 έως 300.000 ευρώ για κάθε άτομο.

Τέλη κυκλοφορίας: Αύξηση περίπου κατά 10% των τελών κυκλοφορίας για το 2012.

Ειδικός φόρος στα αναψυκτικά: Επιβολή ειδικού φόρου στα μη αλκοολούχα ποτά, καθώς και στο φυσικό άεριο από την 1η Ιουλίου 2011.

Τσιγάρα: Αλλαγή του τρόπου υπολογισμού του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καπνικά προϊόντα.

Ρυθμίσεις τακτοποίησης: Ετοιμάζονται ρυθμίσεις για την τακτοποίηση αυθαίρετων κτισμάτων και της αδήλωτης πισίνας.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, στη συμφωνία προβλέπεται και η εξομοίωση του φόρου του πετρελαίου θέρμανσης με το κίνησης, αλλά με ταυτόχρονη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης.

Όπως αναφέρουν Τα Νέα Σαββατοκύριακο, για τους δημοσίους υπαλλήλους προβλέπεται:
  • αναστολή μισθολογικής ωρίμανσης,
  • αλλαγές κλιμακίων κάθε πέντε χρόνια αντί για δύο -και πιθανότατα κατόπιν αξιολόγησης-,
  • η αναλογία στις προσλήψεις γίνεται μία πρόσληψη προς δέκα αποχωρήσεις,
  • καταργείται το επίδομα γάμου, αλλά μένει το επίδομα τέκνων,
  • μείωνονται 5%-10% τα επιδόματα των υψιλόμισθων δημοσίων υπαλλήλων,
  • μειώνεται ο αριθμός των συμβασιούχων στο Δημόσιο
  • μειώνεται κατά τουλάχιστον 10% το εφάπαξ.
Newsroom ΔΟΛ
http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231111892

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More