29 Ιουν 2011

To Iσραήλ θα σταματήσει τα πλοία

ΤΕΛ ΑΒΙΒ. Αποφασισμένη να μην επιτρέψει στα πλοία του νέου «στολίσκου της ελευθερίας» να προσεγγίσουν τη Λωρίδα της Γάζας εμφανίζεται η ισραηλινή κυβέρνηση, η οποία εντούτοις επιθυμεί να αποφευχθεί η επανάληψη της περσινής αιματηρής κατάληξης της επιδρομής στο τουρκικό φέρι «Μαβί Μαρμαρά».
Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του ισραηλινού πρωθυπουργικού γραφείου, «ο στρατός διετάχθη να σταματήσει την πορεία των πλοίων προς τη Γάζα, καταβάλλοντας όμως την ύστατη προσπάθεια για ελαχιστοποίηση των συγκρούσεων με όσους επιβαίνουν σε αυτά». Παράλληλα, η ισραηλινή κυβέρνηση υπαναχώρησε όσον αφορά την απειλή απαγόρευσης εισόδου στη χώρα για δέκα χρόνια σ’ όσους δημοσιογράφους συμμετάσχουν στη δεύτερη αποστολή του κινήματος «Ελευθερώστε τη Γάζα».
Κατά τ’ άλλα, ο ισραηλινός στρατός έχει λάβει εντολή να οδηγήσει τα πλοία του στολίσκου είτε στο λιμάνι της Ασντόντ είτε στον αιγυπτιακό λιμένα του Ελ Αρίς, σε απόσταση 50 χλμ. από τα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας. «Εφόσον δεν βρεθούν όπλα στα πλοία, τότε θα επιτρέψουμε τη μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα είτε μέσω Ασντόντ είτε μέσω Ελ Αρίς», διευκρίνισε ο αντιπρόεδρος της ισραηλινής κυβέρνησης, Μοσέ Γιαλόν. Από την πλευρά του, ο αρχηγός στόλου του Ισραήλ, ναύαρχος Ελιέζερ Μαρόμ, φέρεται να διαβεβαίωσε το υπουργικό συμβούλιο ότι τα περσινά λάθη δεν πρόκειται να επαναληφθούν. «Είμαστε σαφώς πιο οργανωμένοι σε σύγκριση με πέρυσι», δήλωσε στην εφημερίδα «Ιζραέλ Χαγιόμ» πηγή προσκείμενη στο στράτευμα.
Ο γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, έχει ήδη απευθύνει έκκληση στους ακτιβιστές να ματαιώσουν την αποστολή, ενώ και οι ΗΠΑ προειδοποίησαν τους υπηκόους τους να αποφύγουν τη συμμετοχή σε οποιαδήποτε απόπειρα παραβίασης του καθεστώτος αποκλεισμού της Γάζας από το Ισραήλ. Περισσότεροι από 350 ακτιβιστές από 22 χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Ιρλανδία, η Ελλάδα και ο Καναδάς, αναμένεται να επιβιβαστούν σε δέκα ναυλωμένα πλοία με προορισμό τη Λωρίδα της Γάζας. Επτά πλοία έχουν ήδη αγκυροβολήσει σε ελληνικά λιμάνια. Στα πλοία, τα οποία αναμένεται να ξεκινήσουν για τη Γάζα εντός της εβδομάδας, δεν συμπεριλαμβάνεται το «Μαβί Μαρμαρά».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More