14 Ιουλ 2011

Αλλο 1 δισ. € περικοπή θα υποστούν οι συντάξεις ΙΚΑ

Ροβέρτος κερνά, Γιώργος πίνειΤη δραματική διαπίστωση έκανε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, χαρακτηρίζοντας το τρέχον έτος ως «το δυσκολότερο χρόνο στην ιστορία του ΙΚΑ».
Ροβέρτος κερνά, Γιώργος πίνει Παρ' ότι έχει καλυφθεί πάνω από το 40% των υποχρεώσεων σε εισφορές, συντάξεις και παροχές ασθένειας, η μεγάλη αύξηση της ανεργίας στο 16% από το 12%, η μείωση κατά 5% των αποδοχών του ιδιωτικού τομέα και το πρόγραμμα επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών θα στοιχίσουν περί τα 2,7 δισ. ευρώ στο Ιδρυμα και επιπλέον 500 εκατ. ευρώ θα δοθούν στον ΟΑΕΔ.
Στο πλαίσιο αυτό φαίνεται να επιταχύνονται και τα σκληρά μέτρα του Μνημονίου και του Μεσοπρόθεσμου, καθώς το αργότερο μέσα στον Αύγουστο πρέπει να περάσει το σχετικό νομοσχέδιο, που θα αφορά:
1Περικοπές των συντάξεων συνολικού ύψους 1,1 δισ. ευρώ.
2Χρήση 850 εκατ. ευρώ από την αξιοποίηση ομολόγων μέσω ρέπος.
3Μείωση δαπανών κατά 400 εκατ. ευρώ.
4Νέα επιχορήγηση 600 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό.
5Αλλά και νέες παρεμβάσεις στις επικουρικές συντάξεις, με επίκεντρο τα ελλειμματικά Ταμεία.
Τέλη Αυγούστου οι αναλογιστικές
Ο κ. Κουτρουμάνης επισήμανε ότι μέχρι τα τέλη Αυγούστου θα έχουν παραδοθεί οι αναλογιστικές μελέτες για τα Επικουρικά Ταμεία και έως τα τέλη του έτους οι μελέτες για τα Ταμεία χορήγησης του εφάπαξ.
Στο σημείο αυτό έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα αποτελέσματα των περικοπών που έχουν ήδη γίνει, όπως μείωση δαπανών και αύξηση εσόδων. Κι όπως είπε «το συνολικό αποτέλεσμα ήταν 3,3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 2,53 δισ. ευρώ από τις δαπάνες και 766 εκατ. από την αύξηση των εσόδων. Από αυτά 1,045 δισ. προήλθαν από την περικοπή των δώρων στις συντάξεις και 1,007 δισ. ευρώ ήταν η μείωση από την περικοπή δαπανών στο φάρμακο».
Σπυρόπουλος: Μέτρα κατά οφειλετών
* Την οικονομική δυσπραγία του ΙΚΑ επιβεβαίωσε ο διοικητής Ροβέρτος Σπυρόπουλος, ο οποίος εκτίμησε ότι οι παρεμβάσεις του Μεσοπρόθεσμου θα οδηγήσουν το έλλειμμα κοντά στα 1,8 δισ. ευρώ. Εξήγγειλε δε την άμεση εφαρμογή αναγκαστικών μέτρων έναντι οφειλετών του ΙΚΑ που αδιαφορούν για την τελευταία ευνοϊκή ρύθμιση και εκ της οποίας το Ιδρυμα προσδοκά αύξηση εσόδων 300 εκατ. ευρώ και μείωση δαπανών 1,3 δισ. ευρώ, κυρίως από τον τομέα του φαρμάκου.
Ο κ. Σπυρόπουλος τόνισε ότι από τα 5,6 δισ. χρέη (άθροισμα οφειλών από εισφοροδιαφυγή και οφειλές επιχειρήσεων που εντάχθηκαν στη ρύθμιση) τα 3,5 δισ. είναι δυνατόν και θα έπρεπε να είχαν ρυθμιστεί.
Βέβαια οι προσδοκίες δεν μπορεί να είναι μεγάλες. Συνολικά, με την τελευταία ρύθμιση έχουν τακτοποιηθεί 252 εκατ. ευρώ και έχουν εισρεύσει στο ΙΚΑ 20 εκατ. ευρώ.
Ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι θα επιταχυνθούν «οι διαδικασίες για την εφαρμογή των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης εισφορών εις χείρας τρίτων και άλλων κατασχέσεων, αρχής γενομένης από τους μεγαλοοφειλέτες».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More