31 Ιουλ 2011

Μεταβολισμός: το δεκάρι στη δίαιτα

       Ένας μισοκοιμισμένος μεταβολισμός μπορεί να οδηγήσει πολύ γρήγορα στην αύξηση του σωματικού μας βάρους. Από την άλλη, επειδή ακριβώς είμαστε ό,τι τρώμε, είναι απόλυτα στο χέρι μας να ενεργοποιήσουμε το σύστημα εκείνο που ευθύνεται για την εσωτερική μας ισορροπία.

       1. Δεσμευθείτε να γυμνάζεστε καθημερινά. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει κάθε μέρα να τρέχετε δέκα χιλιόμετρα στο διάδρομο του γυμναστηρίου, ούτε να χτυπιέστε σε αεροβικούς ρυθμούς. Αυτό που έχει σημασία είναι να μη σταματάτε ποτέ την κίνηση. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι θα κάνετε τα ψώνια της ημέρας με τα πόδια ή ότι δεν θα ξαναπάρετε ασανσέρ. 
       2. Αγαπήστε το πρωϊνό γεύμα γιατί αυτό είναι που κανονίζει όλη την υπόλοιπη λειτουργία του οργανισμού μας. Άλλωστε, οι περισσότερες έρευνες που αφορούν σε δίαιτες, έχουν δείξει ότι τα άτομα που έχουν χάσει πολλά κιλά και τα έχουν κρατήσει μακριά για πάντα, είναι κατά κύριο λόγο αυτά που τρώγανε ένα καλό και πλήρες πρωϊνό. Βάλτε πρωτεϊνες στο πρώτο γεύμα της ημέρας και αποφύγετε εντελώς τη ζάχαρη, τις λιχουδιές με σφολιάτα και τα σοκολατούχα δημητριακά. Προτιμήστε ένα τοστ, μερικούς ξηρούς καρπούς, ακόμη και αυγά.

       3. Οι τροφές που περιέχουν λιπαρά οξέα Ωμέγα 3 έχουν γίνει της μόδας και μάλιστα όχι τυχαία. Η αυξημένη πρόσληψη ωμέγα 3 λιπαρών οξέων, είτε μέσω κατανάλωσης 3 μερίδων λιπαρών ψαριών (σολομός, σαρδέλες, ρέγκα ή φρέσκος τόνος) εβδομαδιαίως ή με πρόσληψη κάποιου συμπληρώματος διατροφής πλούσιο σε ωμέγα 3 λιπαρά οξέα οδηγεί μακροπρόθεσμα σε μείωση της κακής (LDL) χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων. Υπάρχουν ερευνητικές ενδείξεις ότι τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα έχουν αντιυπερτασική δράση και μπορούν να οδηγήσουν σε μείωση του κινδύνου θανάτου από εγκεφαλικό επεισόδιο κατά 50% αν καταναλώνονται σε ποσότητα 1500mg εβδομαδιαίως. Τα άτομα που πάσχουν από ζαχαρώδη διαβήτη μπορούν και αυτά να επωφεληθούν από τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι η κατανάλωση τους συντελεί στην καλύτερη ρύθμιση της γλυκόζης του αίματος.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More