18 Ιουλ 2011

ΕΡΕΥΝΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΤΟΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΓΗΡΑΝΣΗ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ

Το μηχανισμό που προστατεύει τον εγκέφαλο από τη γήρανση ανακάλυψαν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βόννης και του Μάιντς. Σύμφωνα με έρευνα σε πειραματόζωα, ο υποδοχέας CB1 προστατεύει τα νευρικά κύτταρα από την εκφύλιση…
Σύμφωνα με τους ερευνητές στην επιθεώρηση “Proceedings of the National Academy of Sciences” (PNAS), τα ποντίκια εμφάνισαν πολύ πιο γρήγορα σημάδια εκφύλισης του εγκεφάλου όταν τους απενεργοποίησαν τον υποδοχέα των κανναβινοειδών 1 (CB1). Τα σημάδια εκφύλισης ήταν αντίστοιχα με εκείνα των ανθρώπων με άνοια.
Στους υποδοχείς CB1 προσδένονται τα κανναβινοειδή όπως το THC (κύριο συστατικό της κάνναβης) και τα ενδοκανναβινοειδή που σχηματίζονται από τον ίδιο τον οργανισμό. Ο συγκεκριμένος υποδοχέας συνδέεται με τις εξαρτήσεις αλλά σύμφωνα με τη νέα έρευνα παίζει σημαντικό ρόλο και στην εκφύλιση του εγκεφάλου.
Όπως επεσήμανε ο συγγραφέας της μελέτης από την ομάδα του καθηγητή Αντρέα Ζίμερ στο Πανεπιστήμιο της Βόννης, αν ο υποδοχές CB1 απενεργοποιηθεί (με γονιδιακή τεχνολογία) ο εγκέφαλος των ποντικών γερνά πολύ πιο γρήγορα πράγμα που σημαίνει πως ο συγκεκριμένος υποδοχέας προστατεύει τα νευρικά κύτταρα.
Το πείραμα αφορούσε μια βυθισμένη πλατφόρμα σε μια πισίνα την οποία τα πειραματόζωα έπρεπε αφού την ανακαλύψουν για πρώτη φορά να την εντοπίσουν και πάλι αφού οι επιστήμονες είχαν αλλάξει τη θέση της. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, οι επιστήμονες διαπίστωναν την ικανότητα μνήμης και μάθησης σε ποντίκια όλων των ηλικιών.
Η ικανότητα μνήμης και μάθησης σε ποντίκια στα οποία είχε απενεργοποιηθεί ο υποδοχές CB1 ήταν μειωμένη. Εμφάνιζαν επίσης απώλεια νευρικών κυττάρων στον ιππόκαμπο του εγκεφάλου, περιοχή υπεύθυνη για τον σχηματισμό και την αποθήκευση των πληροφοριών. Αντίθετα μεγαλύτερη ικανότητα μνήμης και μάθησης και μικρότερη απώλεια νευρικών κυττάρων παρουσίαζαν τα ποντίκια στα οποία δεν είχε απενεργοποιηθεί ο υποδοχέας CB1.
Οι ομοιότητες στη γήρανση εγκεφάλου ποντικών και ανθρώπων φέρνει ελπιδοφόρο μήνυμα για ανάπτυξη νέων θεραπειών ανάντια στη γήρανση του ανθρώπινου εγκεφάλου. Πηγή: tvxs.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More