- Έκθεση ΔΝΤ: Η σταθερότητα διατηρείται λόγω των παρεμβάσεων της ΕΚΤ!
- ''Εαν αργήσουν ή δεν πετύχουν οι ιδιωτικοποιήσεις το ελληνικό χρέος δεν θα είναι βιώσιμο''
- ''Η ύφεση της ελληνικής οικονομίας θα είναι υψηλότερη και θα διαρκέσει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από όσο αναμενόταν αρχικά''
- Ολλανδία: ζητά ανοιχτά προσωρινή στάση πληρωμών στην Ελλάδα

Ανακοινώθηκαν πριν από λίγο τα συμπεράσματα της έκθεσης του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία που δείχνουν πως η κατάσταση πλέον είναι οριακή.
Η επιλεκτική χρεοκοπία δεν μπορεί πια να αποκλειστεί, έστω και σε προσωρινή βάση, αναφέρεται στην έκθεση του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία, της οποίας η ύφεση θα είναι υψηλότερη και θα κρατήσει περισσότερο από τις αρχικές προβλέψεις.

Το ΔΝΤ διαπιστώνει πως οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις έχουν θεσπιστεί αλλά ακόμη δεν εφαρμόζονται και εδώ αρχίζουν εφιαλτικά σενάρια:''Το δημόσιο χρέος, προβλέπεται να εκτοξευθεί στο 172% του ΑΕΠ το 2012 και να υποχωρήσει στο 130% του ΑΕΠ το 2020, εφόσον η κυβέρνηση εφαρμόσει το εξαιρετικά φιλόδοξο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.Ημιτελής δημοσιονομική προσαρμογή, αστοχίες στις ιδιωτικοποιήσεις ή καθυστερήσεις στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα οδηγήσει το χρέος σε επίπεδα που δεν θα είναι βιώσιμο".

Σοκ και δέος όμως είναι οι λέξεις που περιγράφουν την τριμηνιαία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη χώρα μας.

Η Κομισιόν ξεχωρίζει την περίπτωση της Ελλάδας από τις υπόλοιπες υπερχρεωμένες χώρες της Ευρωζώνης χαρακτηρίζοντας την «πιο περίπλοκη», λόγω του υψηλού χρέους και του πολιτικού κλίματος που επικρατεί στη χώρα μας, και ως λύση ζητάει νέα μέτρα λιτότητας:''Ενώ η Ελλάδα έχει εμφανίσει αξιοσημείωτη δημοσιονομική προσαρμογή μέχρι στιγμής, το συνολικό πρόγραμμα είναι πιο περίπλοκο λόγω των υψηλών επιπέδων χρέους της χώρας και του πολιτικού σκηνικού που διαμορφώνεται στο εσωτερικό της.Οι δημοσιονομικές και δομικές μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να συνεχιστούν με ένταση''.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, Γιαν Κες ντε Γιάγκερ, ζητά ανοιχτά να γίνει αποδεκτή μία προσωρινή στάση πληρωμών της Ελλάδας προς όφελος μίας ουσιαστικής συμμετοχής ιδιωτών πιστωτών στο δεύτερο πακέτο στήριξης της χώρας. Η άποψη αυτή έχει προφανώς επικρατήσει στο κλαμπ των «17» επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung SZ (Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ 13.7.11), η οποία φιλοξενεί συνέντευξη του Ολλανδού υπουργού.

Στον απόηχο αυτών των ειδήσεων συζήτησαν τις εξελίξεις με τον πρωθυπουργό ο υπουργός Οικονομικών Ε.Βενιζέλος και οι επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας Β.Ράπανος και Α.Ταμβακάκης.


http://www.newsit.gr/default.php?pna...86891&catid=13