23 Ιουλ 2011

Επιφυλακτική στάση από την αντιπολίτευση

Με σοβαρές ενστάσεις, αλλά και ψύγματα ανακούφισης, υποδέχθηκαν τα ελληνικά πολιτικά κόμματα τις αποφάσεις της χθεσινής Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης.
Αλ. Παπαρήγα: Προσωρινή η χθεσινή συμφωνία

Α. Παπαρήγα: Aλυσοδένουν τον ελληνικό λαό να πληρώνει χρέη, χρέη, χρέη
Την εκτίμηση ότι η χθεσινή συμφωνία θα έχει προσωρινό χαρακτήρα εξέφρασε η Γ.Γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. «Θα είναι προσωρινή γιατί η κρίση που υπάρχει στην Ιταλία, στην Ισπανία και μπορεί να επεκταθεί και παραπέρα θα ακυρώσει και αυτό το συμβιβασμό που έγινε ανάμεσα στην ΕΚΤ, το ΔΝΤ την ΕΕ και τους τραπεζικούς ομίλους», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τόνισε ακόμη ότι οι αποφάσεις της Ευρωζώνης συνιστούν «ελεγχόμενη χρεοκοπία με κούρεμα, τουλάχιστον 20-21%, με επιμήκυνση, και αλλεπάλληλες δανειοδοτήσεις είτε με τη μορφή του ψευδεπίγραφου σχεδίου Μάρσαλ, είτε με άλλες μορφές όπου αλυσοδένουν τον ελληνικό λαό να πληρώνει χρέη, χρέη, χρέη».
Γ. Καρατζαφέρης: Ούτε χειροκροτούμε, ούτε αποδοκιμάζουμε
«Κανείς νοήμων δεν μπορεί να χειροκροτήσει όπως και δεν μπορεί να "μουντζώσει" τα αποτελέσματα της Συνόδου», σχολίασε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης και πρόσθεσε: «Διατηρούμε σαν χώρα τη ζωντάνια μας, αλλά ως επί, εν τόκοις, χρήμασι εκδιδομένη».
Αλ. Τσίπρας: Επιβεβαιώνεται η χρεοκοπία της πολιτικής κυβέρνησης - ΕΕ

Α. Τσίπρας: Διαρκής ομηρία της οικονομίας και των λαών της Ευρώπης από τις αγορές
Παραδοχή της χρεοκοπίας της μέχρι σήμερα πολιτικής για την αντιμετώπιση της κρίσης από την ΕΕ και την ελληνική κυβέρνηση θεωρεί τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.
«Η ανάγκη για μια ριζική στροφή και για εξεύρεση δομικής ευρωπαϊκής λύσης στην ευρωπαϊκή συστημική κρίση, διαψεύστηκε για μία ακόμη φορά, αφού η ηγεσία της Ευρώπης απέδειξε ότι μένει δέσμια στη στρατηγική του αδιέξοδου και χρεοκοπημένου νεοφιλελευθερισμού», σημείωσε σε σχετική του δήλωση.
Επίσης, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στις επιλογές που έκαναν πριν από ένα χρόνο οι ευρωπαϊκές ηγεσίες, τονίζοντας ότι αυτές «επέτειναν και βάθυναν την κρίση». «Ένα χρόνο μετά, παρά το πανικό τους, συνεχίζουν στην ίδια λογική», συνέχισε ο κ. Τσίπρας.
Τέλος, πρότεινε ως λύσεις «την παράκαμψη των αγορών, με άρνηση των δογμάτων του νεοφιλελευθερισμού, τον απευθείας δανεισμό από την ΕΚΤ, με μεταφορά μεγάλου μέρους των εθνικών χρεών στην ΕΚΤ, με διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους και με ραγδαία αναδιανομή του εισοδήματος».
Φ. Κουβέλης: Ανάσα στη χώρα

Φ. Κουβέλης: Eπιβεβαίωση της αποτυχίας του Μνημονίου
«Οι χθεσινές αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του Eurogroup συνιστούν ένα συμβιβασμό που δίνει μια ανάσα στη χώρα», παρατήρησε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φ. Κουβέλης.
Ο κ. Κουβέλης σημείωσε ότι «η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, η μείωση των επιτοκίων και η δεκαετής περίοδος χάριτος για το νέο τμήμα του δανείου, είναι σε θετική κατεύθυνση, χωρίς, βέβαια, να αντιμετωπίζουν το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του συνολικού χρέους».
Επισήμανε ωστόσο ότι «αρνητικό στοιχείο της χθεσινής απόφασης αποτελεί, για μια ακόμη φορά, η επανάληψη της δογματικής προσήλωσης της Ε.Ε. στον κορσέ του Συμφώνου Σταθερότητας και η υποχρέωση για έλλειμμα 3% έως το 2013 εν μέσω κρίσης».
Στα αρνητικά σημεία περιέλαβε ακόμη την αναφορά της απόφασης «σε υποχρέωση της Ελλάδας να δίνει εμπράγματες εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου». Υπογράμμισε τέλος ότι «η απόφαση του Eurogroup αποτελεί ουσιαστικά επιβεβαίωση της αποτυχίας του Μνημονίου» και αποδεικνύει ότι «λύσεις θα μπορούσαν να είχαν δοθεί νωρίτερα».
Ντ. Μπακογιάννη: Πλαίσιο σταθερότητας για την ελληνική οικονομία

Ντ. Μπακογιάννη: Βαθιά ανάσα για την Ελλάδα
Τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης χαιρέτισε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη, χαρακτηρίζοντάς τες «βαθιά ανάσα για την Ελλάδα».
Η κ. Μπακογιάννη τόνισε ότι τα αποτελέσματα της Συνόδου δημιουργούν ένα πλαίσιο σταθερότητας για την ελληνική οικονομία, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι ένα μεγάλο κομμάτι των προτάσεων των Ευρωπαίων Φιλελευθέρων έχει υιοθετηθεί με την πρόταση αυτή.
Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι η χώρα δεν έχει ούτε μία ημέρα να χάσει, ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να εγκαταλείψει «την πολιτική που ακολούθησε τον τελευταίο χρόνο, του εφησυχασμού και της αδράνειας».
«Τώρα είναι η ώρα της δράσης για να μπορέσουμε να ανορθώσουμε, το ταχύτερο δυνατό, με τη βοήθεια του αναπτυξιακού πακέτου της Ευρώπης, την ελληνική οικονομία», κατέληξε.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More