22 Ιουλ 2011

Γ. Παπανδρέου: Η Ελανδρέου: Η Ελλάδα έχει καλύψει τις δανειακές της ανάγκες έως το 2020

«Διαπραγματευτήκαμε βάσει σχεδίου για να μη χρεοκοπήσουμε και για να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας» είπε στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από τις Βρυξέλλες ο Γιώργος Παπανδρέου, λίγο μετά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τους Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και Χέρμαν βαν Ρομπέι.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «σημαντικές αποφάσεις για την Ελλάδα και την Ευρώπη» τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης, τονίζοντας ότι «οι θυσίες πιάνουν τόπο» και εξασφαλίζεται «το δικαίωμα του Έλληνα και της Ελληνίδας στην ελπίδα». 


«Κανείς δεν μπορεί να διανοηθεί το μέγεθος της προσπάθειας», είπε, επισημαίνοντας τη διαφορά του τελικού κειμένου των συμπερασμάτων της συνόδου από τις αρχικές προβλέψεις.


Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έδειχνε ότι βρισκόταν σε διαφορά φάσης με τις εξελίξεις, ωστόσο στη Σύνοδο Κορυφής η Ελλάδα ζήτησε συνολική λύση και πέτυχε τη μακροχρόνια βιωσιμότητα του ελλείμματος, ελαφρύνεται σημαντικά το βάρος στην ελληνική οικογένεια, δίνεται ισχυρή ώθηση στην ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας, ενώ επιμηκύνεται ο παλαιότερος δανεισμός της Ελλάδας και μειώνονται τα επιτόκια. Επίσης, είπε ότι η Ελλάδα κατάφερε να καλύψει τις δανειακές της ανάγκες έως το 2020.


Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο πρωθυπουργός στο μακροχρόνιο πρόγραμμα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας που συμφωνήθηκε στη σύνοδο, το αποκαλούμενο ευρωπαϊκό «Σχέδιο Μάρσαλ» για την Ελλάδα.


Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι εισάγεται ο μηχανισμός επαναγοράς του δημοσίου χρέους στη δευτερογενή αγορά και διασφαλίζεται πλήρως η παροχή ρευστότητας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.


Μάλιστα, σημείωσε ότι η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα γίνεται με ασφαλή τρόπο για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, το οποίο, όπως είπε, είναι απολύτως προστατευμένο.


Υπογράμμισε, εξάλλου
, ότι δεν θα χρειαστούν φορολογικά μέτρα και ότι, αντιθέτως, θα υπάρξει ελάφρυνση των φορολογούμενων, εφόσον εφαρμοστεί το πρόγραμμα των αλλαγών που ήδη έχει δρομολογηθεί από την κυβέρνηση.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More