25 Αυγ 2011

Η Παιδεία στο δρόμο

«Σ' αυτές τις εξεταστικές, οι φοιτητές στους δρόμους και οι σχολές κλειστές». Αυτό το σύνθημα, που φώναζαν χθες το μεσημέρι οι φοιτητές που κατέβηκαν στο δρόμο μαζί με καθηγητές, μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων και δασκάλους, έδωσε, ίσως περισσότερο απ' οτιδήποτε άλλο, το στίγμα της πρώτης -προ της έναρξης της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς-κινητοποίησης της εκπαιδευτικής κοινότητας.
Δύο χιλιάδες διαδηλωτές προετοιμάζουν το έδαφος για νέες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας Αφορμή για τη συγκέντρωση και πορεία προς τη Βουλή 2.000 φοιτητών, μαθητών, ακαδημαϊκών και εκπαιδευτικών, το νέο νομοσχέδιο, αυτό που «δεν θα περάσει, και αυτό δεν είναι σχήμα λόγου», σύμφωνα με την Ελίνα, φοιτήτρια της Φιλοσοφικής Αθηνών. «Αυτή τη φορά, οι τροποποιήσεις που προτείνονται δημιουργούν καταστάσεις τέτοιες που θα οδηγήσουν, αναπόφευκτα, ακόμη και σε κλείσιμο πανεπιστημιακών ιδρυμάτων», υποστηρίζει. Οπως λέει η νεαρή σπουδάστρια, οι ενδείξεις γι' αυτές τις εξελίξεις υπάρχουν ήδη, «δείτε το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, για παράδειγμα», λέει, «πιθανότατα δεν θα ανοίξει καν για την επόμενη εξεταστική».
Για την Κατερίνα, τελειόφοιτη του Λυκείου και επίδοξη φοιτήτρια, κορυφαία ζητήματα είναι το άσυλο, η ιδιωτικοποίηση των ιδρυμάτων και η κομματική ομπρέλα στις φοιτητικές παρατάξεις. «Το νομοσχέδιο δεν λύνει προβλήματα, απεναντίας οξύνει τα ήδη υπάρχοντα και καταργεί, σταδιακά, τη δωρεάν Παιδεία», λέει.
Το συλλαλητήριο, πάντως, δεν συγκέντρωσε πολύ κόσμο, και γι' αυτό ίσως ευθύνονται και οι θερινές διακοπές, που για ακόμη λίγες μέρες εξακολουθούν να επηρεάζουν τους συνήθεις ρυθμούς της πόλης. Είναι χαρακτηριστικό πως στις 12 το μεσημέρι (επίσημη ώρα έναρξης της κινητοποίησης) στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου βρίσκονταν περίπου 80, μετά τις 13.30 μ.μ. όμως είχαν μαζευτεί περίπου 2.000 άνθρωποι.
Η πορεία ήταν εντυπωσιακή, άριστα οργανωμένη και τα συνθήματα που ακούστηκαν αφορούσαν εκπαιδευτικά ζητήματα, αλλά όχι μόνο, όπως τα «λαέ μη σκύβεις το κεφάλι...», για την κρίση της εποχής, «ο πόθος για τη λευτεριά είναι δυνατότερος απ' όλα τα κελιά», για τους κρατουμένους κ.ά.
Η παρουσία της Αστυνομίας ήταν όχι μόνο διακριτική, αλλά και περιορισμένη, αφού, όπως φάνηκε από την αρχή, δεν υπήρξε διάθεση για ένταση από καμία πλευρά και οι άνδρες των ΜΑΤ παρακολούθησαν την πορεία από απόσταση.
Αρκετοί ήταν οι τουρίστες, ιδίως στην πλατεία Συντάγματος, που... κάλυπταν με κάμερες ή κινητά τηλέφωνα την κινητοποίηση και κάποιοι μάλιστα ρωτούσαν Ελληνες πολίτες ή αστυνομικούς να μάθουν τι συνέβαινε.
Κατά τη διάρκεια της πορείας, κλούβες των ΜΑΤ είχαν παρκάρει κάθετα στη Βασιλίσσης Σοφίας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More