13 Αυγ 2011

Δύο οι επιστολές Αμβρόσιου για τον Ντερτιλή

Οργή προκάλεσαν στην πολιτική ηγεσία της Δικαιοσύνης οι χαρακτηρισμοί που χρησιμοποιεί ο ιεράρχης για τον φυλακισμένο χουντικό

Ο Ν.Ντερτιλής αριστερά, με το όπλο ανά χείρας, έξω από το Πολυτεχνείο.
Ο Ν.Ντερτιλής αριστερά, με το όπλο ανά χείρας, έξω από το Πολυτεχνείο.

Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης με νέες δηλώσεις του στην κρατική τηλεόραση αναφέρθηκε στις επιστολές που απέστειλε ο μητροπολίτης Καλαβρύτων για να επισκεφθεί τον Ν.Ντερτιλή στον Κορυδαλλό, τον οποίο χαρακτήρισε, μεταξύ άλλων, "πολιτικό κρατούμενο".
Ο Αμβρόσιος ζητά να του επιτραπεί να συναντήσει "τον γενναίο Ελληνα αδελφό μας στο δεσμωτήριό του, κατ' εφαρμογή του λόγου του Θεού. Θα ήθελα να του σφίξω το χέρι και να τον συγχαρώ διά ζώσης φωνής μόνο και μόνο διότι παραμένει πιστός στις αρχές του καθ' ον χρόνο θα ηδύνατο με μιαν υποκριτικήν δήλωση μετανοίας να έχει κερδίσει την ελευθερίαν του. Ανθρωποι οι οποίοι έχουν αρχές και δεν τις θυσιάζουν αποτελούν πρότυπα ζωής. Ακόμη και τότε που οι αρχές των δεν γίνονται αποδεκτές από την πλειονότητα ενός λαού".
Είναι δικαίωμα κάθε ιεράρχη να επισκέπτεται ένα κρατούμενο, είπε ο Γ.Πεταλωτής, αλλά "πραγματικά είναι πρόκληση να απευθύνεται ένα έγγραφο από έναν ιεράρχη, προς ένα υπουργό της Ελληνικής Δημοκρατίας, η οποία έχει υποφέρει από τη χούντα και από όλες τις συνέπειες της δικτατορίας, για έναν πρωταίτιο της Χούντας, τον κ. Ντερτιλή, με τέτοιους χαρακτηρισμούς. Νομίζω, ότι είναι πραγματικά απίστευτο, τουλάχιστον και είναι και προσβλητικό για τον αναγνώστη υπουργό".
Σκληρή γλώσσα από την... ντόπια ΔΗΜΑΡ
Η Δημοκρατική Αριστερά της Αχαΐας με ανακοίνωσή της καταφέρθηκε κατά του μητροπολίτη με σκληρή γλώσσα:

"Δεν μας εξέπληξε η αίτηση του μητροπολίτη Καλαβρύτων κ. Αμβροσίου να επισκεφθεί στις φυλακές Κορυδαλλού τον Νίκο Ντερτιλή ούτε καν οι χαρακτηρισμοί του δολοφόνου του Πολυτεχνείου ως "πολιτικού κρατούμενου" και "πρότυπου ζωής". Είναι γνωστό ότι ο κ. Αμβρόσιος εχθρεύεται βαθύτατα την Δημοκρατία και θεωρεί χριστιανικό πρότυπο ζωής το μίσος, τον φανατισμό και την δολοφονική βία. Δεν χάνει άλλωστε ευκαιρία να μας τα υπενθυμίζει κάθε τόσο με παραληρηματικές δηλώσεις μισαλλοδοξίας", αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση.
"Το πρόβλημα είναι της Πολιτείας από την οποία μισθοδοτείται ο κρατικός υπάλληλος κ. Αμβρόσιος και της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος της οποίας εκλεκτό μέλος αποτελεί. Περιμένουμε σαφείς και ξεκάθαρες απαντήσεις. Όσο για εμάς δεν έχουμε ξεχάσει την Ελλάδα Ελλήνων Χριστιανών και τα δεινά της. Η Δημοκρατική Αριστερά έχει καταθέσει σαφείς και συγκεκριμένες προτάσεις για τον ρόλο της Εκκλησίας σε ένα σύγχρονο Ευρωπαϊκό Δημοκρατικό κράτος", καταλήγει.
Τελευταίος και αμετανόητος
Η παραμονή του Ντερτιλή στη φυλακή, παρά το προχωρημένο της ηλικίας του και τις τρεις και πλέον δεκαετίες φυλάκισης, συνεχίζει να προκαλεί αντιδράσεις σε κάποιους κύκλους, αν και ο ίδιος έχει επανειλημένα απορρίψει παραινέσεις να ζητήσει την αποφυλάκισή του.

Τελευταίος πλέον κρατούμενος από τους χουντικούς εν ζωή, μετά το θάνατο του Δημ.Ιωαννίδη, ο Ν.Ντερτιλής συνέδεσε το όνομά του με σειρά αιματηρών γεγονότων, από τη δράση του στον Εμφύλιο, στην Κορέα ως εθελοντής, μέχρι αργότερα στην Κύπρο υπό τον Γρίβα. Κορωνίδα της δράσης του ήταν ωστόσο η "κατάληψη της Αθήνας" τα ξημερώματα της 21ης Απριλίου του 1967, καθώς αυτός εφάρμοσε το σχέδιο κατάληψης δεκάδων κυβερνητικών κτιρίων.
Στις 18 Νοεμβρίου 1973 και ενώ είναι σε εξέλιξη η κατάληψη του Πολυτεχνείου φέρεται να εκτέλεσε έξω από το ΕΜΠ τον 20χρονο Μιχ.Μυρογιάννη. Αν και ο ίδιος αρνήθηκε την κατηγορία, η μαρτυρία του οδηγού του τον οδήγησε στον Κορυδαλλό, μετά την πτώση της χούντας όπου και παραμένει έκτοτε.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More