18 Σεπ 2011

Ο ζωντανός θρύλος του σύγχρονου χορού έρχεται στο Badminton

Είναι ο σπουδαιότερος εν ζωή Ρώσος χορογράφος και για τριάντα ολόκληρα χρόνια καλλιτεχνικός διευθυντής των μπαλέτων Μπολσόι, ένας θρύλος του σύγχρονου χορού, αλλά και ένας καλλιτέχνης που με ό,τι κάνει στη σκηνή, εξακολουθεί και γοητεύει - πάντα μέσα από το πάντρεμα του κλασικού με την πιο παράτολμη επινόηση.

Ο λόγος για το Γιούρι Γκριγκορόβιτς ο οποίος έρχεται στο Θέατρο Badminton με 70 συντελεστές και πλούσια σκηνικά και κοστούμια για την ιστορική χορογραφία του με θέμα το δούλο μονομάχο «Σπάρτακο» (στις 20 και 21 Οκτωβρίου) ο οποίος κατάφερε να αντισταθεί σε ολόκληρη τη ρωμαϊκή αυτοκρατορία, αλλά και την εξαιρετική διασκευή του για τη ανυπέρβλητη «Λίμνη των Κύκνων» (στις 22 και 23 Οκτωβρίου) - μάλιστα, οι παραστάσεις θα δοθούν με την καθοδήγηση και την παρουσία του ίδιου του χορογράφου και του παγκοσμίου φήμης Grigorovich Ballet Theatre of Russia.
Ο ζωντανός θρύλος του σύγχρονου χορού έρχεται στο Badminton Το μπαλέτο «Σπάρτακος» βασισμένο στο βιβλίο του Ραφαέλο Τζιοβανόλι, σε μουσική Αράμ Κατσατουριάν και χορογραφία του Γιούρι Γκριγκορόβιτς είναι ένα έργο ασυνήθιστης γοητείας. Ο σπουδαίος Ρώσος -αρμενικής καταγωγής- συνθέτης Αράμ Κατσατουριάν έγραψε τη μουσική το 1954, ενώ αρχικά παρουσιάστηκε το 1956 σε χορογραφία του Λεονίντ Γιάκομπσον από τα μπαλέτα Κίροφ και έπειτα το 1958 από τον Ιγκόρ Μοϊσίβ. Αλλά η χορογραφία που τελικά έμεινε στην ιστορία είναι του Γιούρι Γκριγκορόβιτς, το 1967, στα μπαλέτα Μπολσόι.


Ο Σπάρτακος ήταν μονομάχος θρακικής καταγωγής, που ηγήθηκε μεγάλης επανάστασης δούλων και άλλων κοινωνικώς καταπιεσμένων εναντίον των Ρωμαίων τον πρώτο προχριστιανικό αιώνα, τότε που φαινόταν ότι τίποτα δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο στην εξάπλωση της ρωμαϊκής εξουσίας και την εδραίωσή της στη Μεσόγειο. Τίποτα, εκτός από ένα δούλο μονομάχο που κατάφερε να επαναστατήσει στην καρδιά της Ιταλίας παραμένοντας ασύλληπτος και ανεξέλεγκτος για πάνω από τρία χρόνια. Η εξέγερση του Σπάρτακου αποτέλεσε ένα ισχυρό πλήγμα στο γόητρο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και αποτέλεσε παράδειγμα για πολλές επαναστάσεις κατά της δουλείας και υπέρ της ελευθερίας σε όλα τα επόμενα χρόνια μέχρι σήμερα, αναδεικνύοντάς τον ως σύμβολο και ήρωα.
Και απ' την άλλη είναι η «Λίμνη των Κύκνων» - ένα από τα σημαντικότερα μπαλέτα όλων των εποχών: Μία συγκινητική ιστορία που ο Τσαϊκόφσκι έκανε αθάνατη, σε χορογραφία των Μάριους Πετιπά και Λεβ Ιβάνωφ την οποία ο Γιούρι Γκριγκορόβιτς διασκεύασε ιδιοφυώς, το 1969, για τα Μπολσόι. Τη μουσική της παράστασης έγραψε ο Ρώσος συνθέτης τη διετία 1875 - 1876, ενώ η ιστορία της βασίζεται σε ρωσικά λαϊκά παραμύθια καθώς και σε ένα αρχαίο γερμανικό μύθο. Οπως και να 'χει, η «Λίμνη των Κύκνων» φαίνεται να έχει κερδίσει παντοτινά τη μάχη με το χρόνο κυρίως επειδή ενσαρκώνει απαράμιλλα όλη τη γκάμα των ανθρώπινων συναισθημάτων: από την ελπίδα μέχρι την απόγνωση, από τον τρόμο μέχρι την τρυφερότητα και από την έκσταση μέχρι τη μελαγχολία. Η ιστορία της παράστασης, είναι λίγο πολύ γνωστή: αφηγείται τις αισθηματικές περιπέτειες ενός νεαρού πρίγκιπα και μιας όμορφης πριγκίπισσας την οποία ένας κακόβουλος μάγος μεταμορφώνει σε λευκό κύκνο.
Η πριγκίπισσα Οντέτ, λοιπόν, περνάει τη ζωή της παγιδευμένη στη μορφή κύκνου, με τα μάγια να μπορούν να λυθούν μόνο από τον έρωτα, ο οποίος εμφανίζεται με την όψη του πρίγκιπα Ζίγκφριντ που ορκίζεται να σώσει την Οντέτ. Ο μάγος, φυσικά, προσπαθεί να τον ξεγελάσει και να τον παντρέψει με τη δική του κόρη, την Οντίλ, ένα μαύρο κύκνο που μοιάζει εκπληκτικά με την Οντέτ. Ο Ζίγκφριντ, ωστόσο, ξεφεύγει από την παγίδα του μάγου, παίρνει στην αγκαλιά την αγαπημένη του και πετούν μαζί στον ουρανό.
Αυτή η προαιώνια μάχη του καλού με το κακό συνοδευόμενη από το στοιχείο της μαγείας είναι «συστατικά» που συναντάς σε όλα σχεδόν τα μπαλέτα του 19ου αιώνα. Αλλά μόνο στη ρομαντική «Λίμνη των Κύκνων», οι ευφάνταστες μεταμφιέσεις, οι απρόσμενες συναντήσεις, οι ανομολόγητες αλήθειες και οι ακραίες ψευδαισθήσεις αναμειγνύονται με τέτοια ευρηματικότητα για να αναδειχθεί στο τέλος -σε όλη της την έκταση- η βαθιά ανθρώπινη επιθυμία για τον ανέφικτο έρωτα. Και όλα αυτά, μέσα από αυτό το αληθινά μαγικό παραμύθι που εξακολουθεί να συναρπάζει...
Σπάρτακος
Το μπαλέτο «Σπάρτακος» βασισμένο στο βιβλίο του Ραφαέλο Τζιοβανόλι, σε μουσική Αράμ Κατσατουριάν και χορογραφία του Γιούρι Γκριγκορόβιτς είναι ένα έργο ασυνήθιστης γοητείας. Η χορογραφία που τελικά έμεινε στην ιστορία είναι του Γιούρι Γκριγκορόβιτς, στα μπαλέτα Μπολσόι.
Λίμνη των κύκνων
Η «Λίμνη των Κύκνων» είναι μία συγκινητική ιστορία που ο Τσαϊκόφσκι έκανε αθάνατη, σε χορογραφία των Μάριους Πετιπά και Λεβ Ιβάνωφ την οποία ο Γιούρι Γκριγκορόβιτς διασκεύασε ιδιοφυώς, το 1969, για τα Μπολσόι. H ιστορία της βασίζεται σε ρωσικά λαϊκά παραμύθια.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More