31 Οκτ 2011

Μέτρα και διαρθρωτικές αλλαγές

Δράσεις με συγκεκριμένη προτεραιότητα και εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος εφαρμογής τους ζητά η τρόικα από την κυβέρνηση. Όπως αναφέρει «Το Βήμα», οκτώ από αυτά τα μέτρα αφορούν σε μειώσεις συντάξεων, αύξηση ασφαλιστικών εισφορών και ψαλίδισµα παροχών υγείας στα «ευγενή Ταµεία». Επιπλέον, η εφαρμογή τους τοποθετείται χρονικά πριν από την καταβολή της έκτης δόσης του μνημονίου. Τα συγκεκριμένα μέτρα κρίνονται αναγκαία προκειμένου να ενισχυθούν τα Ταμεία με πρόσθετα κονδύλια 1,5 δισ. ευρώ.

Τα μέτρα αναλυτικά

Για τα Ταμεία:

* Η άµεση έκδοση υπουργικής απόφασης για τη µείωση των συντάξεων του ΝΑΤ και του ΟΤΕ σε ποσοστό ως 40% για τους συνταξιούχους ηλικίας κάτω των 60 ετών.

* Η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κύριας και επικουρικής σύνταξης για τους

ασφαλισµένους στο Ενιαίο Ταµείο Ανεξάρτητα Ασφαλισµένων (ΕΤΑΑ), που είναι το ενοποιηµένο Ταµείο των νοµικών, των γιατρών και των µηχανικών. 3. Η µείωση-εναρµόνιση του επιπέδου παροχών υγείας των Ταµείων των Επιστηµόνων που συγχωνεύθηκαν στο ΕΤΑΑ.

Για τις τράπεζες η τρόικα ζητεί:

* Να προχωρήσουν οι θεσµικές και οργανωτικές µεταρρυθµίσεις (τις οποίες έχει συµφωνήσει µε την κυβέρνηση αλλά δεν έχουν ανακοινωθεί) στην Τράπεζα της Ελλάδος, στο Ταµείο Χρηµατοπιστωτικής Σταθερότητας και στο Ταµείο Εγγύησης Καταθέσεων.

* Να επικαιροποιηθεί άµεσα το σχέδιο αναδιάρθρωσης της ΑΤΕ και να ολοκληρωθεί η «κεφαλαιοδότησή» της.

* Να καταρτιστεί σχέδιο δράσης και να εκδοθεί προεδρικό διάταγµα για τον διαχωρισµό του Ταµείου Παρακαταθηκών και ∆ανείων µε τελικό στόχο να ιδιωτικοποιηθεί η «τράπεζα δανείων» που θα δηµιουργηθεί.

Για τη φορολογική πολιτική η τρόικα υποδεικνύει:

* Να κληθούν άµεσα για έλεγχο οι 1.700 φορολογούµενοι (φυσικά πρόσωπα) µε τη µεγαλύτερη ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα. Οι ελεγκτές θεω ρούν ότι στα ακίνητα έχει τοποθετηθεί το µεγαλύτερο µέρος των εισοδηµάτων που δεν φορολογήθηκαν και των αδήλωτων πόρων της παραοικονοµίας στη χώρα µας.

* Να προχωρήσει στην αλλαγή της φορολογίας των ελεύθερων επαγγελµατιών µε το φορολογικό νοµοσχέδιο.

* Να κλείσει άµεσα τις 31 ∆ΟΥ για τις οποίες αποφάνθηκε ότι δεν έχουν αντικείµενο και πρέπει να απορροφηθούν από άλλες και εντός του 2012 να κλείσουν όλες οι µικρές περιφερειακές ∆ΟΥ.

* Να απολυθούν όλοι οι έφοροι που δεν πιάνουν τους στόχους είσπραξης των εσόδων.

* Να γίνει γενική ρύθµιση ληξιπρόθεσµων οφειλών στο ∆ηµόσιο.

* Να λειτουργήσουν τα φορολογικά δικαστήρια.

Κρίσιµες θεωρούνται οι εξής διαρθρωτικές αλλαγές για επιστροφή στην ανάπτυξη:

* Η πλήρης απελευθέρωση των κλειστών επαγγελµάτων.

* Η ενίσχυση του ανταγωνισµού στην αγορά προϊόντων και υπηρεσιών προκειµένου να πέσουν οι τιµές.

* Οι ιδιωτικοποιήσεις και η πώληση κρατικής περιουσίας.

Πηγή: Το Βήμα
Επιμέλεια: Μπέττυ Σαβούρδου

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More