3 Οκτ 2011

Από μικρό κι’ από τρελό μαθαίνεις... να τρως σαλάτα!!!


Έξυπνα tips για κάνετε το παιδί σας να τρώει λαχανικά.


Γράφει ο
Χρήστος Λεων. Βλάχος
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Μέλος της επιστημονικής ομάδας «διατροφή»

Ο ρόλος των λαχανικών και της σαλάτας
 Η λέξη «χόρτα» είναι μισό συνθετικό της λέξης «χορταίνω». Κατά μία έννοια δηλαδή, χόρτα είναι όλα τα λαχανικά.
Τα λαχανικά πέρα από το γεγονός ότι είναι τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, είναι και πλούσια σε φυτικές ίνες. Ο λόγος που τις κάνεις απολύτως απαραίτητες, είναι ότι βοηθούν το παχύ έντερο, το τελευταίο δηλαδή κομμάτι του πεπτικού μας συστήματος, να αποβάλει τις τροφές που είναι πλέον άχρηστες. Όταν δεν παίρνουμε, λοιπόν άπεπτες φυτικές ίνες με τη διατροφή μας, τότε υποφέρουμε από τη συχνότερη πάθηση της σύγχρονης διατροφής, τη δυσκοιλιότητα.


Μάθε παιδί μου... να τρως σαλάτα !!!
*Δώστε το σωστό παράδειγμα. Είστε η πιο σημαντική επιρροή των παιδιών σας. Έρευνες έχουν δείξει πως οι διατροφικές συνήθειες των γονιών επηρεάζουν τις διατροφικές επιλογές των παιδιών τους! Κατά συνέπεια μην δίνετε το κακό παράδειγμα, τρώγοντας μπροστά του κάτι που δεν είναι υγιεινό, την ώρα που το υποχρεώνετε να ακολουθήσει διαφορετικούς κανόνες.

*Φάτε μαζί του. Τα οικογενειακά γεύματα βοηθούν τα παιδιά να αγαπήσουν περισσότερο τα λαχανικά. Φροντίστε όσο πιο συχνά μπορείτε να τρώτε μαζί με το παιδί σας ως οικογένεια και φυσικά πάντα να περιλαμβάνετε σαλάτα στο τραπέζι. Να συνοδεύετε πάντα το φαγητό του με ένα ξεχωριστό μικρό μπολ φρέσκων ή βραστών λαχανικών της αρεσκείας του. Ακόμα κι αν το παιδί δεν τρώει όλη την ποσότητα (ή ακόμα και καθόλου μερικές φορές) θα συνδυάσει στο μυαλό του ότι τα λαχανικά αποτελούν τμήμα του καθημερινού γεύματος και σταδιακά θα τα δοκιμάσει και θα τα αγαπήσει.

*Βάλτε χρώμα στο πιάτο. Φτιάξτε μία πολύχρωμη σαλάτα. Τα διαφορετικά χρώματα αποτελούν πόλο έλξης για τα παιδιά.

*Ανταμείψτε με την προσοχή σας. Όχι με φαγητό: Το φαγητό πρέπει να είναι πηγή θρέψης και ευχαρίστησης. Όταν χρησιμοποιείτε ένα φαγητό σαν δωροδοκία ή επιβράβευση, ανεβάζετε το κύρος του συγκεκριμένου φαγητού. Δείξτε την αγάπη σας με αγκαλιές και φιλιά.
*Μην το πιέζετε να φάει λαχανικά. Αυτό μπορεί να του δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερη απέχθεια προς αυτά.

*Γίνετε δημιουργικοί στην κουζίνα: κόψτε τα λαχανικά σε αστεία σχήματα για να τα δελεάσετε. Ένας ακόμα έξυπνος τρόπος πάνω σε αυτό είναι και να τα βαφτίσετε με αστεία ονόματα.

*Αφήστε τα να επιλέξουν: Δώστε τους την δυνατότητα να διαλέξουν ανάμεσα σε 2-3 επιλογές. Για παράδειγμα αφήστε να διαλέξουν, αν θέλουν φασολάκια ή αρακά μαζί με το κοτόπουλο. Αυτό θα τα κάνει να αισθάνονται ότι έχουν το δικαίωμα της επιλογής και να επιλέξουν αυτό που τους αρέσει περισσότερο.

*Κρύψτε τα!!! Ένας έξυπνος τρόπος για να κάνετε τα παιδιά σας να τρώνε λαχανικά είναι να τα κρύψετε μέσα στα φαγητά!
Για παράδειγμα θα μπορούσατε να ετοιμάσετε ένα πουρέ λαχανικών ως συνοδευτικό με το γεύμα του. Τα παιδιά αγαπάνε τον πουρέ!
Ετοιμάστε μια μακαρονάδα με σάλτσα λαχανικών, χρωματιστές πιπεριές κτλ.
Φτιάξτε πίτες! Πχ μία σπανακόπιτα ή πρασόπιτα.
Φτιάξτε πίτσες με λαχανικά!

*Ψωνίστε μαζί. Βάλτε το να διαλέξει λαχανικά που του αρέσουν, μιλήστε του για τη διατροφική τους αξία, την υφή τους, το χρώμα τους, τη γεύση τους κτλ.

*Μάθε παιδί μου να φυτεύεις. Φυτέψτε μαζί με το παιδί σας διάφορα ζαρζαβατικά και δείξτε του πώς να τα περιποιείται. Στον κήπο σας, στο εξοχικό σας ή ακόμα και στο μπαλκόνι σας. Έρευνες έχουν δείξει πως τα παιδιά που καλλιεργούν λαχανικά, είναι πρόθυμα και να τα δοκιμάσουν!

*Σέλω να μαγιέψω. Πλάθω κουλουράκια με τα δυο χεράκια. Κάπως έτσι δεν πήγαινε το τραγουδάκι;;; Βάλτε τα παιδιά στην κουζίνα. Τα παιδιά τρελαίνονται να βοηθούν! Βρείτε πράγματα που μπορούν να κάνουν ανάλογα με την ηλικία τους όπως για παράδειγμα, να πλύνουν τα λαχανικά, να ανακατέψουν μια σαλάτα κτλ. Αυτό θα τα κάνει να θέλουν να δοκιμάσουν τις δημιουργίες τους!

Όσο πιο συχνή είναι η επαφή ενός παιδιού λοιπόν με τους μικρούς θησαυρούς της διατροφής μας, τόσο πιο πιθανό είναι τα αγαπήσει και να τα κάνει μέρος της καθημερινής του διατροφής. Εξάλλου ο τίτλος τα λέει όλα…
 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More