15 Οκτ 2011

Αρνί σπαρτιάτικο στο φούρνο με φρέσκια ρίγανη και πατάτες- Η συνταγή της κυριακής.

Αρνάκι ...αλλιώς με αγκινάρες και βλαστάρια φρέσκιας ρίγανης. Η απόλυτη νοστιμιά!
ΥΛΙΚΑ (για 6-7 άτομα)

4-5 κιλά αρνάκι από μπούτι και σπάλα
7-8 αγκινάρες φρέσκες
1,5 κιλό πατάτες
1 κεφάλι σκόρδο
3 λεμόνια
λίγο λάδι
λίγο βούτυρο πρόβειο ή μαργαρίνη
500-600 γρ. βλαστάρια φρέσκιας ρίγανης
αλάτι, πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Πρόκειται για μία από τις ωραιότερες συνταγές που έχω γευτεί στη ζωή μου - να είναι καλά η κ. Παναγιώτα Τσιχλάκη που με έκανε να τη δοκιμάσω.



Η ρίγανη όταν τη χρησιμοποιούμε την άνοιξη, φρέσκια, έχει τελείως διαφορετική γεύση από την ξερή που μαζεύουμε το καλοκαίρι. Τι κάνουν λοιπόν στη Σπάρτη; Κόβουν τις κορφάδες από τη φρέσκια ρίγανη, δηλαδή τα νεαρά βλαστάρια. Για ένα ταψί με αρνί που θα μπει στο φούρνο, υπολογίζουμε πάνω από 500 γρ. κορφάδες φρέσκιας ρίγανης. Πρέπει να έχουν τρυφερό κλαδάκι, εύκαμπτο και χρώμα ανοιχτό πράσινο.


Ζεματάω τη ρίγανη σε μπόλικο νερό μερικά λεπτά για να χάσει τη σπιρτάδα που έχει και να γίνει η γεύση της πιο ντελικάτη. Την κρυώνω. Τη ζεματάω και δεύτερη φορά. Για την τρίτη φορά, ζεσταίνω νερό και την βράζω για 20 λεπτά.


Σε ταψί ή σε γάστρα βάζω τη ρίγανη κάτω από το μπούτι του αρνιού που θα βάλω στο φούρνο. Κόβω τις πατάτες κυδωνάτες, καθαρίζω τις αγκινάρες, μπόλικο σκορδάκι και λεμόνι (το αγαπάνε οι αγκινάρες). Λίγο νερό, λίγο λαδάκι, λίγο πρόβειο βούτυρο ή μαργαρίνη, αλάτι, πιπέρι και στο φούρνο! Ψήνω σε μέτριο φούρνο για περίπου μιάμιση ώρα, προσέχοντας τα υγρά του ταψιού.


Η ρίγανη τρώγεται όπως και τα χόρτα.


(Από τον Γιάννη Μπαξεβάνη , Φωτογραφίες: Σταύρος Κωστάκης, Gourmet 3.4.2011)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More