25 Νοε 2011

Χαράτσι στα ακίνητα: STOP στη διακοπή ρεύματος για 80 ημέρες

  Χαράτσι στα ακίνητα: STOP στη διακοπή ρεύματος για 80 ημέρεςΣτις 80 ημέρες κι όχι στις 40 θα κόβει η ΔΕΗ το ρεύμα σε όσους δεν έχουν καταβάλει το Ειδικό Τέλος Ακινήτων, σύμφωνα με νέα εγκύκλιο που προωθεί η κυβέρνηση.

Ρεπορτάζ Κώστας Τσαχάκης.
Χρονικό περιθώριο επιπλέον 40 ημερών δίνει το υπουργείο Οικονομικών στους καταναλωτές που δεν πλήρωσαν το “χαράτσι” στα ακίνητα πριν προχωρήσει η διακοπή ηλεκτροδότησης των ακινήτων τους

Έτσι σύμφωνα με ερμηνευτική εγκύκλιο που έχει έτοιμη το υπουργείο αυξάνονται σε 80 οι ημέρες που θα πρέπει να περάσουν από την ημέρα έκδοσης του λογαριασμού της ΔΕΗ (από 40 που προβλέπει ο νόμος) για να κοπεί το ρεύμα.
Παράλληλα στην ίδια εγκύκλιο ορίζεται πως οι καταναλωτές μπορούν μέχρι τις 20 Ιανουαρίου να υποβάλλουν στους Δήμους αιτήσεις για τη διόρθωση των λαθών αφού όμως πληρώσουν κανονικά τη δόση που έχει συμπεριληφθεί στους
λογαριασμούς του ρεύματος.
Επίσης προβλέπεται διεύρυνση των ευπαθών ομάδων που πληρώνουν μειωμένο τέλος (50 λεπτά ανά τετραγωνικό) και σύσταση τριμελών επιτροπών στις εφορίες για την αξιολόγηση των αιτήσεων όσων υποστηρίζουν πως δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν το “χαράτσι”.
Πιο αναλυτικά το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει ότι ο διαχειριστής δικτύου, δηλαδή η ΔΕΗ, θα αποστείλει στους Δήμους της χώρας τα στοιχεία που διαθέτει για την επιφάνεια, την παλαιότητα και την τιμή ζώνης κάθε ακινήτου. Οι πολίτες θα έχουν περιθώριο έως τις 20 Ιανουαρίου να απευθυνθούν στους οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης για να διορθώσουν τα όποια λάθη. Κατόπιν, αυτά τα στοιχεία θα σταλούν πίσω στην ΔΕΗ αλλά και στην Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων για να οριστικοποιηθούν οι διορθώσεις. Η διαδικασία θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου.
Πάντως ξεκαθαρίζεται πως οι λογαριασμοί με λάθη θα εξοφληθούν κανονικά και θα γίνει συμψηφισμός με τις οφειλές του 2012.
Σε όσους δεν πληρώσουν η ΔΕΗ θα προχωρά σε διακοπή ρεύματος μέσα σε διάστημα 80 ημερών, αντί για 40 ημέρες που είναι σήμερα.
Εξάλλου για τους καταναλωτές που αδυνατούν για διάφορους λόγους να εξοφλήσουν το ειδικό τέλος, συστήνονται άμεσα τριμελείς επιτροπές που θα εδρεύουν στις εφορίες για την αξιολόγηση των αιτήσεων τους.
Τις επιτροπές θα απαρτίζουν ένας εφοριακός πανεπιστημιακής εκπαίδευσης ένας κοινωνικός λειτουργός και ένας υπάλληλος της ΕΛΑΣ.
Οι επιτροπές θα έχουν τη δυνατότητα να εντάσσουν στις ευπαθείς ομάδες, άτομα που απευθύνονται σε αυτές.
Σε ό,τι αφορά τα άτομα με ειδικές ανάγκες που εντάσσονται στο χαμηλό συντελεστή (50 λεπτά ανά τετραγωνικό) σε αυτή την κατηγορία υπάγονται πλέον και βαριές κινητικές αναπηρίες σε ποσοστό 80% και άνω. Επίσης, πρόσωπα που ανεξάρτητα από το ποσοστό αναπηρίας παρουσιάζουν νοητική αναπηρία, σύνδρομο ντάουν , αυτισμό , εγκεφαλική παράλυση και όσα άτομα χρειάζονται μηχανική υποστήριξη.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More