22 Δεκ 2011

Στρατιές Ελλήνων μεταναστών σε Γερμανία και Αυστραλία

Ολοένα και περισσότεροι Έλληνες αποφασίζουν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους, αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο σε χώρες του εξωτερικού.
Όπως ανακοίνωσε σήμερα η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία της χώρας Destatis, η Γερμανία γίνεται και πάλι χώρα Ελλήνων μεταναστών καθώς η αύξηση της μετανάστευσης που καταγράφηκε εκεί το πρώτο εξάμηνο του 2011 ήταν αλματώδης.
Ειδικότερα, περίπου 435.000 άνθρωποι προερχόμενοι από το εξωτερικό εγκαταστάθηκαν στη Γερμανία το πρώτο εξάμηνο του 2011 -αριθμός αυξημένος κατά 19% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2010.
Την ίδια στιγμή ο αριθμός των ανθρώπων οι οποίοι εγκατέλειψαν την Γερμανία μειώθηκε, προκαλώντας μια σημαντική μεταβολή του "ισοζυγίου" των μεταναστευτικών ροών (η διαφορά
ανάμεσα στις αφίξεις και τις αναχωρήσεις), από τους 61.000 στους 135.000 ανθρώπους, ήτοι στο +122%. Λίγοι λιγότεροι από 300.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τη Γερμανία το πρώτο εξάμηνο.
Μεταξύ των νεοαφιχθέντων, οι 381.000 ήταν ξένοι, κυρίως Ευρωπαίοι. Η μετανάστευση πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) σημείωσε αλματώδη αύξηση, 29%.
Η κρίση οδηγεί σε φυγή
"Το πιο αξιοσημείωτο είναι η μεγάλη αύξηση της μετανάστευσης με προέλευση τις χώρες της ΕΕ που πλήττονται περισσότερο από την οικονομική κρίση", υπογραμμίζει η Destatis.
Ο αριθμός των νέων μεταναστών από την Ελλάδα αυξήθηκε κατά 84% το πρώτο εξάμηνο στους 4.100 ανθρώπους, ενώ η μετανάστευση από την Ισπανία αυξήθηκε κατά 49%, στους 2.400 ανθρώπους.
Η γερμανική στατιστική υπηρεσία υπογραμμίζει την αύξηση (+30%) των μεταναστών με προέλευση τις χώρες της κεντρικής Ευρώπης που έχουν ενταχθεί στην ΕΕ. Η εξέλιξη αυτή θεωρείται πως σχετίζεται με την άρση και των τελευταίων περιορισμών όσον αφορά τη γερμανική αγορά εργασίας για τους υπηκόους των χωρών αυτών.
Η οικονομία της Γερμανίας ως τώρα αντιστέκεται πολύ πιο αποτελεσματικά στην κρίση από ό,τι οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες και στη χώρα καταγράφεται ποσοστό ανεργίας 6,5%, πολύ χαμηλότερο από αυτό στις γειτονικές της.
Η Γερμανία επιδιώκει να προσελκύσει μετανάστες για να αντεπεξέλθει στην γήρανση του πληθυσμού, την μείωση της γεννητικότητας, αλλά και να καταπολεμήσει την έλλειψη εργατικού δυναμικού που ήδη πλήττει τομείς της οικονομίας της.
Και νέο μεταναστευτικό κύμα Ελλήνων στην Αυστραλία
Παράλληλα, μετά τη Γερμανία, οι Έλληνες φαίνεται πως αναζητούν μαι καλύτερη τύχη στην Αυστραλία. Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Guardian, το 2011, περίπου 2.500 Έλληνες πολίτες πήγαν στην Αυστραλία, ενώ άλλοι 40.000 έχουν εκφράσει ανάλογο ενδιαφέρον.
Ο Αναστάσιος Κερεμίζης, μετανάστης στο Σίδνεϊ, αναφέρει στην εφημερίδα πως δεν γνωρίζει εάν στο μέλλον θα έχει μια δουλειά στην Ελλάδα καθώς το τραπεζικό σύστημα έχει σοβαρό πρόβλημα.
"Έπρεπε να κάνω κάτι", λέει για την απόφασή του να μεταναστεύσει.
Δεκάδες χιλιάδες πολίτες μεταναστεύουν από την Ευρώπη λόγω της δεινής οικονομικής κατάστασης και τις δυσοίωνες προοπτικές της ηπείρου.
Το δημοσίευμα σημειώνει πως οι απόφοιτοι προτιμούν την Αυστραλία. Όπως τονίζει και ο πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας στη Μελβούρνη, Μπιλ Παπαστεργιάδης, η νέα γενιά νεαρών μεταναστών περιλαμβάνει πολιτικούς μηχανικούς, αρχιτέκτονες, μηχανικούς, δασκάλους και τραπεζίτες που είναι πρόθυμοι να εργαστούν σε οποιονδήποτε τομέα, όντες απελπισμένοι.
Μάλιστα σημειώνει πως η κοινότητα στη Μελβούρνη έχει λάβει χιλιάδες γράμματα, email και τηλεφωνήματα από απεγνωσμένους Έλληνες που ψάχνουν δουλειά.
Το 2010, σύμφωνα με στοιχεία από την Παγκόσμια Τράπεζα που επικαλείται ο Guardian, 1,21 εκατομμύρια κάτοικοι της Ελλάδας εγκατέλειψαν τη χώρα, ποσοστό 10,8% του πληθυσμού. Κύριοι προορισμοί ήταν η Γερμανία, η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Αλβανία, η Τουρκία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Κύπρος, το Ισραήλ και το Βέλγιο.
Περισσότερες ειδήσεις

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More