3 Ιαν 2012

Τελεσίγραφο για κατάργηση του βασικού μισθού από την τρόικα

«Παράκαμψη» της εθνικής συλλογικής σύμβασης, «πάγωμα» επιδομάτων και προσαυξήσεων και μείωση των εισφορών ζητούν οι εκπρόσωποι των δανειστών μας, που επιστρέφουν στις 16 Ιανουαρίου. Κρίσιμο τετ α τετ Παπαδήμου?ΓΣΕΕ αύριο

Τελεσίγραφο για κατάργηση του βασικού μισθού από την τρόικα
Μείωση μισθών -ακόμα και των κατώτερων αποδοχών- απαιτεί η τρόικα, που θα επιστρέψει στη χώρα μας στις 16 Ιανουαρίου. Στο τραπέζι θα βρεθούν μεταξύ άλλων η κατάργηση του κατώτερου μισθού, το «πάγωμα» των επιδομάτων και των προσαυξήσεων αλλά και η μείωση των εισφορών.
Σε θέση μάχης είναι η ΓΣΕΕ, που θα έχει αύριο κρίσιμη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο. Στο μεταξύ ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, ο οποίος αναμένεται να συναντηθεί σήμερα με τον πρωθυπουργό, έχει ξεκινήσει σειρά επαφών με τους κοινωνικούς εταίρους με κεντρικό θέμα τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους.
Τρία είναι τα θέματα που αναμένεται να κυριαρχήσουν στις επαφές της τρόικας με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας:

1 Η μείωση του κατώτερου μισθού, με πρόσχημα την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Οι εκπρόσωποι των δανειστών εκτιμούν πως η αύξηση που δόθηκε στους μισθούς το καλοκαίρι (1,6%) δεν δικαιολογείται από την οικονομική συγκυρία.
Με τον πρωθυπουργό συναντάται σήμερα ο Γιώργος Κουτρουμάνης
Με τον πρωθυπουργό συναντάται σήμερα ο Γιώργος Κουτρουμάνης
Για τον σκοπό αυτό ζητούν είτε να υπάρξει συμφωνία των κοινωνικών εταίρων για την «παράκαμψη» της εθνικής συλλογικής σύμβασης είτε να υπάρξει νομοθετική παρέμβαση. Σήμερα ο κατώτερος μισθός διαμορφώνεται στα 751 ευρώ, ενώ οι νέοι κάτω των 25 ετών αμείβονται με το 80% της εθνικής συλλογικής σύμβασης (δηλαδή με 600 ευρώ τον μήνα).
Κατηγορηματικά αντίθετη στο «σπάσιμο» της εθνικής συλλογικής σύμβασης είναι η ΓΣΕΕ, που προειδοποιεί πως δεν πρόκειται να αποδεχτεί την κατάργηση του κατώτερου μισθού. «Η εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας είναι απαραβίαστη» σημειώνει στο «Εθνος» ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, προσθέτοντας πως «το συνδικαλιστικό κίνημα δεν θα συναινέσει ούτε στο ελάχιστο για την παραβίασή της».
Τελεσίγραφο για κατάργηση του βασικού μισθού από την τρόικα
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως και εργοδοτικές οργανώσεις διαφωνούν με το ενδεχόμενο κατάργησης του κατώτερου μισθού, καθώς μία τέτοια εξέλιξη θα έχει αλυσιδωτές επιδράσεις στην οικονομία, στα ασφαλιστικά ταμεία και γενικότερα στον τζίρο των επιχειρήσεων.
2 Η μείωση του μέσου μισθού μέσα από την κατάργηση επιδομάτων ή προσαυξήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες ένα τμήμα των εργοδοτών βλέπει θετικά ένα τέτοιο μέτρο και το θέμα αναμένεται να τεθεί στο τραπέζι του διαλόγου.
Συγκεκριμένα αναμένεται να υπάρξουν προτάσεις είτε για την κατάργηση μιας σειράς επιδομάτων είτε για το «πάγωμα» των προσαυξήσεων που δίνονται ανάλογα με τα έτη υπηρεσίας (π.χ. οι τριετίες). Σε μία τέτοια περίπτωση χαμένοι θα βγουν κατά κύριο λόγο οι εργαζόμενοι που έχουν πολλά έτη υπηρεσίας.
3 Η μείωση του μη μισθολογικού κόστους και συγκεκριμένα των εισφορών. Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης έχει ξεκινήσει διάλογο για το θέμα και ήδη έχει έτοιμο πλαίσιο προτάσεων.
Η αρχή θα γίνει τον Μάρτιο, καθώς οι επιχειρήσεις που θα «υιοθετήσουν» την κάρτα εργασίας θα έχουν έκπτωση 10% στις εισφορές.
Τον Ιούλιο θα τεθούν σε ισχύ πρόσθετες ρυθμίσεις και ήδη εξετάζεται η σύνδεση των εισφορών με τον τζίρο των επιχειρήσεων.
Το έδαφος είναι πρόσφορο για την επίτευξη συμφωνίας στο θέμα των εισφορών, με τα συνδικάτα να ζητούν ωστόσο αντισταθμιστικά μέτρα για να καλυφθούν οι απώλειες των ταμείων.
Σημειώνεται πως στην επικείμενη επίσκεψη της τρόικας θα συζητηθούν και θέματα που σχετίζονται με τα ασφαλιστικά ταμεία. Στο επίκεντρο θα βρεθούν οι επικουρικές συντάξεις και τα εφάπαξ, όπου αναμένεται να υπάρξουν περικοπές σε όσα ταμεία έχουν οικονομικά προβλήματα.
Υπουργείο Εργασίας
Κερδίζουν έδαφος οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης

«Μοντέλο» Πορτογαλίας θέλει να εφαρμόσει η τρόικα στη χώρα μας, που σύμφωνα με πληροφορίες ετοιμάζεται να επανέλθει στο θέμα της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν κάνει αναφορά στο παράδειγμα της Πορτογαλίας -όπου ο κατώτερος μισθός διαμορφώνεται στα 566 ευρώ- και ζητούν να υπάρξει μείωση στη χώρα μας.
Από την πλευρά του υπουργείου Εργασίας θα επισημανθεί στην επικείμενη συνάντηση με την τρόικα πως μια σειρά παρεμβάσεων (π.χ. ρυθμίσεις για τις επιχειρησιακές συμβάσεις) οδήγησαν στη μείωση του μισθολογικού κόστους. Με βάση τα στοιχεία, οι μισθοί στη χώρα μας έχουν ήδη μειωθεί κατά 12%, ενώ αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των συμβάσεων μερικής απασχόλησης και εκ περιτροπής εργασίας.
Υπολογίζεται πως τουλάχιστον το 10% των εργαζομένων είδε το 2011 τον μισθό του να μειώνεται είτε μέσα από επιχειρησιακές συμβάσεις είτε μέσα από τη μείωση των ωρών ή ημερών απασχόλησης. Το ποσοστό αυτό είναι σημαντικά υψηλότερο, αν υπολογιστούν οι ατομικές συμβάσεις που έχουν υπογραφεί σε επιχειρήσεις και για τις οποίες δεν υπάρχουν αναλυτικά στοιχεία.
Ενδεικτικά αναφέρεται πως μέσα σε έναν χρόνο πάνω από 270.000 εργαζόμενοι «πέρασαν» από την πλήρη απασχόληση στη μερική ή ακόμα και στην εκ περιτροπής εργασία. Αρκεί να αναφερθεί πως το 2009 οι συμβάσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης αντιπροσώπευαν το 79% των νέων συμβάσεων, ενώ το 2011 μόλις το 58,92%.
Με βάση τα στοιχεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), η αναλογία των συμβάσεων μερικής απασχόλησης -στο σύνολο των νέων συμβάσεων- πήγε από 16,7% σε 32,52% μέσα σε μία διετία. Την ίδια στιγμή, οι συμβάσεις εκ περιτροπής εργασίας αντιπροσώπευαν το 4,3% του συνόλου των νέων συμβάσεων το 2009 και πέρυσι το ποσοστό αυτό έφτασε το 8,56%.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More