10 Φεβ 2012

Χιλιάδες πολίτες κατά του Μνημονίου 2

Σε μία όχι ιδιαίτερα μεγάλη πορεία, δεν έλειψαν και τα επεισόδια, ευτυχώς μικρής διάρκειας, αλλά και ένας σοβαρός τραυματισμός πολίτη από αστυνομικούς.
Το ξεχωριστό της σημερινής πρώτης ημέρας της 48ωρης απεργίας της ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ είναι η θέληση αρκετών πολιτών να παραμείνουν ή ακόμα καλύτερα να επιστρέψουν στο Σύνταγμα, την ίδια ώρα που οι αστυνομικοί απωθούσαν - ωθούσαν τους ταραξίες προς τα Εξάρχεια.
Αλλά και η σε γενικές γραμμές αρκετά καλά σχεδιασμένη επιχείρηση της ΕΛΑΣ, η οποία ουσιαστικά σε ελάχιστο χρονικό διάστημα είχε αδειάσει το Σύνταγμα και είχε μεταφέρει το μέτωπο των συγκρούσεων προς τα Προπύλαια.



Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Περίπου στη μία η ώρα ένα πανό από αντιεξουσιαστές και ένα από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ στάθηκαν σε απόσταση αναπνοής από το φραγμό των ΜΑΤ, πάνω στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.
Για αρκετά λεπτά οι δύο ομάδες στέκονταν η μία απέναντι στην άλλη, ωστόσο δεν συνέβη το παραμικρό.


Αντίθετα, κάτω από την πλατεία Συντάγματος, στη συμβολή των οδών Φιλελλήνων και Μητροπόλεως, νεαροί οπλισμένοι με μολότοφ αλλά και μάρμαρα τα οποία είχαν σπάσει, ξεκίνησαν να επιτίθενται στις αστυνομικές δυνάμεις. Σε κάποιες στιγμές μάλιστα οι επιθέσεις ήταν συνεχείς και σφοδρές.


Παρόλα αυτά οι αστυνομικοί δεν απάντησαν με γενικευμένη χρήση δακρυγόνων. Προτίμησαν να κινηθούν με ταχύτητα και αμεσότητα.
Εντούτοις, δεν αποφεύχθηκε ένας σοβαρός τραυματισμός πολίτη, ο οποίος δέχτηκε κλωτσιές σε κεφάλι και σώμα από αστυνομικούς των ΜΑΤ.
Με αυτά και με αυτά, σε λιγότερο από μία ώρα η πλατεία Συντάγματος είχε αδειάσει. Οι νεαροί σπρώχνονταν ουσιαστικά μέσω της Σταδίου αλλά και της Πανεπιστημίου προς τα Προπύλαια, όπου κι εκεί όμως δεν έμειναν για πολύ.
Το πρόβλημα για την ΕΛΑΣ ήταν οι μικρές διάσπαρτες ομάδες οι οποίες επιδίδονταν στο γνωστό πετροπόλεμο, μέσα στα στενά. Και εκεί όμως όσο κι αν επιχειρήθηκε να στηθούν οδοφράγματα, αυτό δεν επιτεύχθηκε από όσους το προσπάθησαν, δεν έμειναν εκεί για ώρα.


Τελικά, ελάχιστη ώρα μετά, ο κύριος όγκος των συγκρουόμενων έφυγε και από τα Προπύλαια και μπήκε προς τα στενά των Εξαρχείων, όπου και διαλύθηκε.



Συνολικά έγιναν 11 προσαγωγές, έξι μετατράπηκαν σε συλλήψεις ενώ υπάρχουν και οι δύο τραυματίες πολίτες αλλά και οκτώ αστυνομικοί ελαφρά.

Είναι αξιοσημείωτο πως οι ζημιές σε καταστήματα ήταν ελάχιστες.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More