6 Φεβ 2012

Α΄ ΕΛΜΕ - Ενημερωτικό Δελτίο


Το Προεδρείο της Α΄ ΕΛΜΕ, συνεχίζοντας τις ενημερωτικές συναντήσεις κάθε Πέμπτη, επισκέφτηκε στις 2-2-2012 σχολεία της περιοχής της Ναυπακτίας.
Η αρχή έγινε από το Γυμνάσιο Αντιρρίου και στη συνέχεια το Προεδρείο είχε την ευκαιρία να συναντηθεί και να συνομιλήσει με τους καθηγητές στο 2ο και 3ο Γυμνάσιο, στο ΣΜΕΑ ΕΕΕΕΚ και την ΕΠΑΣ Ναυπάκτου.
Συζητήθηκαν τα κυριότερα προβλήματα της επικαιρότητας και συγκεκριμένα η ελλιπής χρηματοδότηση των σχολείων, το κυρίαρχο θέμα του ΕΟΠΥΥ, τα προβλήματα της ειδικής αγωγής αλλά και το μισθολόγιο.

Όσον αφορά στο θέμα του ΕΟΠΥΥ, διαπιστώνεται καθημερινά ότι το πρόβλημα είναι τεράστιο αφού οι «ασφαλισμένοι» συνάδελφοι πληρώνουν κανονικά εισφορές για ελλιπή, για να μην πούμε ανύπαρκτη, περίθαλψη. Το Προεδρείο είχε την ευκαιρία να ενημερώσει και για τις κινήσεις ΟΛΜΕ – ΔΟΕ για το θέμα και την συγκέντρωση διαμαρτυρίας που ανακοινώθηκε για την Τρίτη 7-2-2012 έξω από το Υπουργείο Υγείας αλλά και για σχεδιαζόμενες ημερίδες για το θέμα που θα γίνουν στο Μεσολόγγι και στη Ναύπακτο το προσεχές διάστημα σε συνεργασία με συλλόγους και φορείς της περιοχής.
Το Προεδρείο είχε επίσης την ευκαιρία να θαυμάσει τη δουλειά των παιδιών του ΣΜΕΑ ΕΕΕΕΚ Ναυπάκτου. Κοινή διαπίστωση Προεδρείου και εκπαιδευτικών είναι ότι η ειδική αγωγή πρέπει να είναι πάντα μέσα στις προτεραιότητες κάθε Υπουργού Παιδείας.
Το Προεδρείο είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με την Αντιδήμαρχο Ναυπακτίας κ. Μαρία Ζιαμπάρα. Στη συνάντηση παραβρέθηκε ο Πρόεδρος Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Ναυπακτίας κ. Χρήστος Σικόλας.
Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν:
·                η έκτακτη επιχορήγηση των σχολείων για έξοδα θέρμανσης. Πήραμε τη διαβεβαίωση ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα σε κανένα σχολείο.
·                το κτιριακό ζήτημα του ΕΠΑΛ. Υπάρχει δεσμευμένο ποσό 900.000€ σε συγκεκριμένο κωδικό και σχεδιάζεται να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες κατεδάφισης και αποκατάστασης της πτέρυγας των εργαστηρίων.
·                κονδύλι για επισκευές σχολικών κτιρίων. Οι ηλεκτρικές και υδραυλικές επισκευές όπως επίσης και η παρέμβαση στο πράσινο, γίνονται πλέον από συνεργεία του Δήμου. Έχουν ικανοποιηθεί όλα τα αιτήματα. Υπάρχει επιπλέον ποσό 20.000€ για κάλυψη έκτακτων αναγκών. Ειδικά για το κτίριο του 2ου Γυμνάσιου και το Γυμναστήριο, απαιτείται συνολική παρέμβαση που ξεκινά με τη στατική μελέτη των κτιρίων (άμεσα σε συνεργασία με ειδικό φορέα).
·                ελλιπής χρηματοδότηση των σχολείων. Ο Δήμος κάλυψε έκτακτες ανάγκες για φωτοτυπίες χωρίς να πάρει επιχορήγηση από το Υπουργείο, όπως και όλα τα σχολεία της Περιφέρειας Δ. Ελλάδας. Η χρηματοδότηση των σχολείων μειώνεται συνεχώς με ευθύνη του Υπουργείου.
·                νέα σχολικά κτίρια. Εξετάζεται η περίπτωση αγοράς οικοπέδου και η κατασκευή σχολικών συγκροτημάτων με προτεραιότητα στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.
·                σχολικοί τροχονόμοι. Πρόσφατα υπήρξε ατύχημα με τραυματισμό μαθήτριας. Θα υπάρξει συνεννόηση Δήμου – Τροχαίας για να μπει τροχονόμος ή Δημοτικός αστυνομικός στο φανάρι στο 1ο Γυμνάσιο - Λύκειο.
·                μεταφορά μαθητών. Τεράστιο θέμα. Μικρό το ποσό που χορηγείται για μεταφορά με ταξί. Δεν υπάρχει ενδιαφέρον και θα υπάρξει σίγουρα πρόβλημα με τη μεταφορά κάποιων μαθητών ειδικά στο ΣΜΕΑ ΕΕΕΕΚ. Πρέπει άμεσα να δοθεί παράταση ως το τέλος της χρονιάς και να συνεχιστεί η μεταφορά με το στο ισχύον σύστημα (την ευθύνη έχει η Περιφέρεια).
Έχει δρομολογηθεί επίσης πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης για κάποιες σχολικές μονάδες. Συμφωνήθηκε, τέλος, να υπάρξει συνεργασία με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας για το θέμα της πρότασης του Υπουργείου Παιδείας για συγχωνεύσεις – καταργήσεις σχολικών μονάδων. Είναι γνωστή η αντίθεση και της Α΄ ΕΛΜΕ σε οποιαδήποτε συγχώνευση ή κατάργηση σχολείων στην περιοχή.
Κλείνοντας να αναφέρουμε ότι πραγματοποιήθηκε και απογευματινή συνάντηση με συναδέλφους στο αμφιθέατρο του 2ου Λυκείου και συζητήθηκε η πρόταση της ΟΛΜΕ για κινητοποιήσεις. Διαπιστώθηκε συμφωνία με τις αποφάσεις του διευρυμένου ΔΣ της 1-2-2012 και συζητήθηκαν τρόποι εναλλακτικών δράσεων για το προσεχές διάστημα.
Την Πέμπτη 9/2/2012 το Προεδρείο θα επισκεφθεί σχολεία του Δήμου Μεσολογγίου.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More