8 Φεβ 2012

Δεν γλιτώνουν μισθοί - συντάξεις

Συνέχεια σήμερα στο θρίλερ για νέο μνημόνιο
Συνεχίζονταν μέχρι αργά χθες το βράδυ οι διαβουλεύσεις με την τρόικα, τα μέλη της οποίας φαίνεται να έβαζαν συνεχώς στο τραπέζι νέα μέτρα σε σχέση με τις συντάξεις

Για σήμερα Τετάρτη μετατέθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου με τους πολιτικούς αρχηγούς, καθώς μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν είχε οριστικοποιηθεί το κείμενο της συμφωνίας με την τρόικα για τη νέα δανειακή σύμβαση, ώστε να τεθεί υπ' όψιν τους προς έγκριση.
Οι διαβουλεύσεις με την τρόικα συνεχίζονταν μέχρι αργά και λίγο μετά τις 22.30 είχε αρχίσει νέα συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους δανειστές και με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, προκειμένου να οριστικοποιηθεί το κείμενο που θα περιλαμβάνει επώδυνα μέτρα για τα εργασιακά του ιδιωτικού τομέα, τις συντάξεις και τον δημόσιο τομέα και τις ΔΕΚΟ.

Οι τελευταίες πληροφορίες ανέφεραν πως στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων ήταν οι συντάξεις, με τους δανειστές να έχουν βάλει στο τραπέζι από τη Δευτέρα και το ενδεχόμενο μειώσεων των κύριων συντάξεων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα σενάρια που ακούγονται, οι εναλλακτικές που τίθενται, είναι είτε η μείωση κατά 15% των επικουρικών συντάξεων είτε η μείωση 5% των επικουρικών και 10% των κύριων είτε μείωση 10% των κύριων και 5% των επικουρικών είτε -τέλος- η μείωση μόνο των κύριων συντάξεων άνω των 1.200 ευρώ.
Σε ό,τι αφορά τον κατώτατο μισθό, οι υπάρχουσες πληροφορίες κάνουν λόγο για μείωση κατά 22% για όλους, και όχι μόνο για τους νεοπροσλαμβανόμενους.

Προμνημόνιο 3,2 δισ.

Την οριστικοποίηση των αυστηρών όρων και υποχρεώσεων που θα συνοδεύουν τη νέα δανειακή σύμβαση, κυρίως σε ό,τι αφορά τα εργασιακά και τα νέα μέτρα (ύψους 3,2 δισ. ευρώ), επιχείρησαν νωρίτερα σε ακόμη μία πολύωρη σύσκεψη με το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας οι υπουργοί Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης και Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος.

Αντικείμενο της συνάντησης, στην οποία συμμετείχε και ο αναπληρωτής υπουργός Φιλ. Σαχινίδης και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 17:00 χθες το απόγευμα, ήταν η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την οριστικοποίηση των μέτρων, ύψους 3,2 δισ. ευρώ (1,5% του ΑΕΠ), που θα περιληφθούν στο προμνημόνιο, προκειμένου να ανάψει το «πράσινο φως» για το νέο πρόγραμμα και, κατ' επέκταση, τη νέα δανειακή σύμβαση και το PSI. Απ' ό,τι φαίνεται, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλέστηκε το ΑΠΕ, διασώζεται ο 13ος και 14ος μισθός, ενώ μειώνονται κατά 20% οι κατώτερες αμοιβές που προβλέπονται από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
Η μείωση θα αφορά όλους τους εργαζόμενους και όχι μόνο τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας. Επίσης, διατηρούνται οι ωριμάνσεις (διετίες, πολυετίες), καθώς και τα βασικά επιδόματα (οικογενειακά, ανθυγιεινής εργασίας), τα οποία αναπροσαρμόζονται με το ύψος της κατώτερης αμοιβής μετά τη μείωση. Η «μετενέργεια», το δικαίωμα δηλαδή του υπουργού Εργασίας να επεκτείνει την ισχύ των κλαδικών συμβάσεων για έξι μήνες μετά τη λήξη τους, παραμένει σε ό,τι αφορά τον βασικό μισθό και τα βασικά επιδόματα, όπως ορίζονται από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
Οι κατώτερες αμοιβές που προβλέπονται από τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις είναι κατά 8% έως 40% υψηλότερες από την Εθνική Συλλογική. Επίσης, καταργούνται με νόμο όλοι οι κανονισμοί εργασίας στις ΔΕΚΟ και η μονιμότητα.
Μειώνονται και συντάξεις
Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα φαίνεται να έχει αποδεχθεί τη μείωση κατά 15% στις επικουρικές συντάξεις, ενώ δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο να υπάρξουν μειώσεις και στις κύριες. Η πρόταση της τρόικας για περικοπή των ειδικών μισθολογίων του Δημοσίου (ένστολοι, γιατροί, δικαστές, διπλωμάτες, καθηγητές πανεπιστημίου, κληρικοί) φαίνεται πως τελικά απορρίφθηκε. Το «όχι» από τον υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο οδήγησε σε νέες πιέσεις της τρόικας για άλλες περικοπές. Η αρχική πρόταση της τρόικας ήταν να περικοπούν τα ειδικά μισθολόγια κατά ποσοστό ανάλογο με αυτό του Ενιαίου Μισθολογίου που εφαρμόζεται στο Δημόσιο, δηλαδή κατά 15% ώς 18% κατά μέσο όρο.

Στη συνέχεια έπεσε στο τραπέζι νέα πρόταση για χαμηλότερη μείωση, 10% κατά μέσο όρο, από την οποία θα προέκυπτε εξοικονόμηση της τάξεως των 600 εκατ. ευρώ. Η συνολική ετήσια μισθολογική δαπάνη για τα ειδικά μισθολόγια αγγίζει τα 5,97 δισ. ευρώ και αφορούν περίπου 195.000 εργαζόμενους στο Δημόσιο. Παραλλήλως, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρόεδρος της ΝΔ Α. Σαμαράς είπε «όχι» στη μείωση των επικουρικών συντάξεων του ΕΤΕΑΜ, δηλαδή του επικουρικού ταμείου ασφάλισης των μισθωτών που καλύπτονται από το ΙΚΑ. Ο περιορισμός του εφάπαξ φαίνεται να μετατίθεται για αργότερα.
Και άλλα το 2012
Η τρόικα απαιτεί για το 2012 πρόσθετα μέτρα ύψους 3,2 δισ. ευρώ περίπου (1,5% του ΑΕΠ), προκειμένου να υπογραφεί το προ-μνημόνιο και να δοθεί το «πράσινο φως» για το νέο πρόγραμμα και, κατ' επέκταση, για τη νέα δανειακή σύμβαση και το PSI.

Από τις πληροφορίες, φέρεται να έχουν συμφωνηθεί μέτρα ύψους 2,5 δισ. ευρώ και να αναζητούνται μέτρα περίπου 700 εκατ. ευρώ. Μεταξύ των μέτρων που έχουν «κλείσει», είναι οι περικοπές 1,1 δισ. ευρώ από τον τομέα της υγείας, περίπου 400 εκατ. ευρώ από τον τομέα της άμυνας, περίπου 400 εκατ. ευρώ από τις περικοπές σε καταναλωτικές και ελαστικές δαπάνες του Δημοσίου, περίπου 400 εκατ. ευρώ από τη νέα μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, περίπου 45 εκατ. ευρώ από την περικοπή των πολυτεκνικών επιδομάτων και περίπου 75 εκατ. ευρώ από τη μείωση του εκλογικού επιδόματος.
Τελειώνει τού PSI
Τη συμφωνία για τη νέα δανειακή σύμβαση αναμένουν οι ιδιώτες πιστωτές, καθώς αυτή θα σηματοδοτήσει την έναρξη του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων (PSI). Κυβερνητικό στέλεχος δήλωσε στο in.gr πως το σχήμα για το PSI έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. «Το 98% της διαπραγμάτευσης έχει ολοκληρωθεί», δήλωσε χαρακτηριστικά. Ακόμη, σε ερώτηση για το πού βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου (IIF) Φρανκ Βογκλ δήλωσε πως στην παρούσα φάση «δεν αναμένεται κάποιο σχόλιο για το PSI από την πλευρά του IIF». Μέσα στα επόμενα 24ωρα αναμένεται η νομοθετική διάταξη με την οποία θα καθορίζονται οι όροι ανταλλαγής και έκδοσης των νέων ομολόγων και η οποία θα πρέπει να ψηφισθεί από το Κοινοβούλιο έως τις 13 Φεβρουαρίου.

Ένταση στις κινητοποιήσεις

Μαζική ήταν η συμμετοχή των διαδηλωτών στις χθεσινές απεργιακές κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα και άλλες πόλεις, ενάντια στα νέα μέτρα, παρά τη βροχή. Χιλιάδες ήταν οι διαδηλωτές στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια, την οποία ακολούθησε πορεία στη Βουλή και ήταν η μαζικότερη. Η ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε ότι «τώρα πια η αποκλειστική ευθύνη βρίσκεται στα χέρια του λαού. Ή θα τους σαρώσει ώς το τέλος ή θα σπαταλάει άσκοπα και άδικα τα δάκρυα και την αγανάκτησή του στους παλιούς και νέους ψευτοσωτήρες».

Συγκέντρωση στο Σύνταγμα πραγματοποίησαν στις 11π.μ. η ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.
Μετά την ολοκλήρωση των απεργιακών συγκεντρώσεων της ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ και του ΠΑΜΕ σημειώθηκε ένταση στον προαύλιο χώρο της Βουλής, μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών, που επιχείρησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό. Οι διαδηλωτές που είχαν αποσπαστεί από τη συγκέντρωση της ΓΣΕΕ, απωθήθηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες έκαναν περιορισμένη χρήση χημικών.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More