31 Μαρ 2012

Πως θα πετύχουμε ανάπτυξη


Του Γιώργου Καισάριου
Προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, εκτός του ότι θα πρέπει να μειωθεί η γραφειοκρατία και η διαφθορά του δημοσίου, θα πρέπει να απλοποιηθεί πάρα πολύ η διαδικασία ίδρυσης μιας εταιρείας. Επίσης θα πρεπε να μηδενιστεί το κόστος ίδρυσης και νομικής διατήρησης μιας εταιρείας.
Η νομοθεσία που διέπει την ίδρυση ανωνύμων εταιρειών χρονολογείται από το 1920. Απαιτείται ριζική αναβάθμιση της νομοθεσίας και ο εναρμονισμός αυτής με σύγχρονες αντιλήψεις.
Να αντιγράψουμε το νομοθετικό εταιρικό πλαίσιο κάποιας πετυχημένης δικαιοδοσίας, όπως της πολιτείας του Delaware ή κάποιας άλλης δικαιοδοσίας, όπως της Αυστραλίας, της Κύπρου της Νέας Ζηλανδίας κτλ.
Να ιδρυθεί μια ανεξάρτητη αρχή που θα είναι υπεύθυνη για την ίδρυση όλων των εταιρειών στην Ελλάδα. Η εγγραφή να γίνεται μόνο ηλεκτρονικά. Καταργείται κάθε εμπλοκή των Νομαρχιών στην ίδρυση εταιρειών.

Κατάργηση του νόμου περί ανωνύμων εταιρειών του 1920 και αντικατάσταση από ένα ξεχωριστό κώδικα σχετικά με την ίδρυση και την λειτουργία όλων των ειδών των εταιρειών.
Κατάργηση της υποχρέωσης εγγραφής στα επιμελητήρια.
Κατάργηση της υποχρέωσης δημοσίευσης ισολογισμών
Δραστική μείωση ή και κατάργηση του κόστους δημοσίευσης ΦΕΚ για εταιρείες. Μπορεί η δημόσια εταιρική αρχή που θα διέπει την ίδρυση και παρακολούθηση των εταιρειών να έχει ένα ξεχωριστό τμήμα online που να δημοσιεύσει όλες αυτές τις πληροφορίες με ένα πολύ χαμηλό κόστος προς της εταιρείες.
Μηδενικό αρχικό κεφάλαιο για όλες τις εταιρείες (initial capital requirements).
Κατάργηση του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου.

Καμία μεσολάβηση δικηγόρου ή συμβολαιογράφου στην ίδρυση εταιριών. Κάθε νέα εταιρεία (ό,τι νομικής μορφής και να είναι) θα έχει ένα πρότυπο καταστατικό και αν θέλει ο ιδιοκτήτης στη συνέχεια το αλλάζει.

Θα πρέπει να εισαχθεί μια καινούριου τύπου εταιρεία – LLC (limited liability company). Είναι κάτι μεταξύ μιας ΟΕ και μιας ΑΕ. Τα κέρδη της εταιρείας κατανέμονται στα φυσικά πρόσωπα, αλλά έχεις την νομική προστασία μιας ΑΕ. Αυτό το μοντέλο είναι πλέον το πιο διαδεδομένο για μικρές επιχείρησες ανά τον κόσμο.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Κατάργηση της προκαταβολής φόρου για όλες τις εταιρείες. Αντί αυτού, κάθε τρεις μήνες η κάθε εταιρεία θα στέλνει τον φόρο που της αναλογεί για το τρίμηνο και στο τέλος της χρονιάς να γίνεται συμψηφισμός με βάση τα τελικά αποτελέσματα της χρονιάς. Αυτή η μέθοδος ακολουθείται στις ΗΠΑ.

Ελεύθερο ωράριο σε όλη την Ελληνική επικράτεια - 24/7.

Ελεύθερη διαπραγμάτευση ενοικίων χωρίς υποχρεωτικά μακροπρόθεσμα δεσμευτικά συμβόλαιο.

Κατάργηση όλων των επιβαρύνσεων προς τρίτους.

Συνδικαλισμός με ελεύθερη επιλογή.

Δείτε και το σχετικό Video από διάλεξη που έδωσα στο AIT

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More