11 Απρ 2012

Από γιος μπακάλη… σε σοσιαλιστή της σαμπάνιας


Ο πρωτότοκος γιος μια οικογένειας προσφύγων. Ο έφηβος Άκης Τσοχατζόπουλος που πουλούσε σάντουιτς στις διακοπές του στο σιδηροδρομικό σταθμό της Θεσσαλονίκης ήταν γιος μπακάλη. Ο πατέρας του διατηρούσε στην οδό Ερμού, στη Στοά Μοδιάνο στα Ιωάννινα , κατάστημα αλλαντικών των αδελφών Τσοχατζόπουλου, οικογε¬νειακή επιχείρηση, με το όνομα «Αλλαντικά Τσοχατζόπουλου. Ποιότης Άλφα», όπως έλεγε η ταμπέλα έξω από το μαγαζί της οικογένειας. Οι συνταγές για τα αλλαντικά είχαν έρθει απευθείας από την Κωνσταντινούπολη.
Όταν ενηλικιώθηκε κατέβηκε στην πρωτεύουσα με σκοπό να δώσει εξετάσεις ώστε να μπει στην σχολή Ικάρων ωστόσο στις ιατρικές εξετάσεις του βρήκαν συστολικό φύσημα του μυο¬καρδίου και τον έκοψαν.
Την Άνοιξη του 1959 τον δέχονται στο Πολυτεχνείο του Μονάχου. Παράλληλα με τις σπουδές του, εργάζεται στην λάντσα εστιατορίων ως σερβιτόρος αλλά και σε εργοστάσιο ελαστικών.

Σε ηλικία 25 ετών παίρνει το δίπλωμά του , παντρεύεται την Γκούντρουν Μολντενχάουερ και γεννιέται η κόρη τους Αρετή και πέντε χρόνια αργότερα, το 1969, ο γιος τους Αλέξης. Το 1972 ανοίγει στο Μόναχο το γραφείο τεχνικών και οικονομικών μελετών «Plan & Bau GmbH». Το 1974 πέφτει η χούντα, οπότε μαζεύει το πράγματά του τα φορτώνει σε ένα citroen και γυρνάει στην Ελλάδα.
Νωρίτερα, το 1968 γίνεται η μεγάλη γνωριμία που θα του άλλαζε την ζωή. Ο Άκης Τσοχατζόπουλος γνωρίζει τον Ανδρέας Παπανδρέου. Θα ήταν στην κυριολεξία η σκιά του για 31 ολόκληρα χρόνια. Όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου πεθαίνει, ο Άκης διεκδικεί την προεδρία του κόμματος με εσωκομματικές εκλογές και ισοψηφεί με τον Κώστα Σημίτη με 53 ψήφους. Αμέσως γίνεται επαναληπτική ψηφοφορία και ηττάται από τον πρώην πρωθυπουργό με 11 ψήφους διαφορά.
Η ζωή του ακολουθούσε πιστά το Life style της εποχής. Ο χορευτής του ζεϊμπέκικου μπροστά στις κάμερες σε συνέντευξη του στο παρελθόν δηλώνει ότι προτιμά την κλασσική μουσική.

Η Τζάγκουαρ, το Παρίσι και ο μοιραίος έρωτας της ζωής του
Έχει χαρακτηριστεί από του Ευρωπαίους ως «σοσιαλιστής της σαμπάνιας». Άλλωστε, η δεξίωση του γάμου του με τη Βίκυ Σταμάτη στο Four Seasons του Παρισίου αλλά και η Τζάγκουαρ που τους μετέφερε στην εκκλησία, ήταν αρκετά για να τον πιάσει στο στόμα του ο Τύπος. Η Βίκυ Σταμάτη μπήκε στη ζωή του το 1997, ενώ ήταν ακόμη παντρεμένος. Το 2002 παίρνει διαζύγιο από τη γυναίκα δίπλα στην οποία ανδρώθηκε πολιτικά. Λίγο πριν, την είχαμε δει να βγαίνει στο πλευρό του, από το νοσοκομείο στο οποίο είχε νοσηλευθεί ο υπουργός εξαιτίας μια μικρής περιπέτειας με την υγεία του. Για τον πολυσυζητημένο γάμο του στο Παρίσι με τη Βίκυ Σταμάτη, ο Άκης θα δηλώσει: “Διερωτώμαι πόσο μεγάλη πρόκληση ήταν ο γάμος μου, στις πραγματικές του διαστάσεις, με τη συμμετοχή 15 ατόμων και τη διαμονή μου για δύο ημέρες στο Παρίσι, απέναντι στο αισχρό μυθιστόρημα περί μυθικών δεξιώσεων με εκατοντάδες καλεσμένους”.
Το σπίτι της Διονυσίου Αρεοπαγίτου και τα εξοπλιστικά
Εκατοντάδες δημοσιεύματα κατακλύζουν τον Τύπο. Τα εξοπλιστικά συστήματα επί της υπουργίας του στο Εθνικής Άμυνας off shore Tοrcaso μέσα από την οποία αγοράζει το σπίτι του στην Διονυσίου Αρεοπαγίτου περνάνε από κόσκινο. Το 2004 συστήθηκε εξεταστική επιτροπή για τα ρωσικά εξοπλιστικά TOR Μ1. Τότε η Ν.Δ. τον είχε κατηγορήσει ότι πήρε προβληματικά συστήματα από τους Ρώσους και ότι είχαν «χαθεί» τα αντισταθμιστικά οφέλη. Η υπόθεση μπήκε στο αρχείο χωρίς να αποδοθεί καμία κατηγορία. Την ίδια ώρα, επιχειρηματίας ζητά να εξεταστεί κατ’ αντιπαράθεση με τον Άκη Τσοχατζόπουλο, καθώς υποστηρίζει ότι μεσολάβησε σε συναντήσεις του πρώην υπουργού με τους εμπόρους Εξοπλισμών της Ρωσίας. Η πρόταση του επιχειρηματία δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ.
Όσον αφορά στο πανάκριβο σπίτι, τρεις μέρες πριν από την ψήφιση στη Βουλή του νόμου 3842/2010 «περί αποκατάστασης της φορολογικής Δικαιοσύνης και αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής», έσπευσε ν αγοράσει από offshore εταιρεία τον 2ο όροφο της διατηρητέας μονοκατοικίας στην οδό Διονυσίου Αεροπαγίτου 33. Πρόκειται για μια περιοχή όπου η αντικειμενική αξία των 7000 ευρώ/ τ.μ είναι μια από τις υψηλότερες που μπορεί να συναντήσει κανείς σ’αυτή τη χώρα.
Το ΠΑΣΟΚ, πιεσμένο από το κλίμα των ημερών, αναγκάστηκε να παραπέμψει την υπόθεση στην επιτροπή Διαφάνειας, την οποία αποτελούν οι Σ. Ξυνίδης, Γ. Ανωμερίτης και η Μαρία Αρσένη. Πάντως η κυρίαρχη άποψη ήταν να μην επιβληθούν κυρώσεις, καθώς «δεν προκύπτει παράνομη πράξη».
Πηγές της Ιπποκράτους αναφέρουν ότι ο Α. Τσοχατζόπουλος ήταν έξαλλος και διαμαρτυρόταν ότι δεν μπορεί να στοχοποιούν μόνο εκείνον.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More