2 Μαΐ 2012

Στο +7% η ανεργία μέσα σε ένα χρόνο

Αύξηση της ανεργίας σε διπλάσιο ρυθμό σε σχέση με την Ισπανία δείχνουν τα, καθόλου ευοίωνα για τη χώρα μας, στοιχεία της Eurostat.
Στο +7% η ανεργία μέσα σε ένα χρόνοΣτο 10,9% σκαρφάλωσε το ποσοστό ανεργίας στην ευρωζώνη τον μήνα Μάρτιο, έναντι του 10,8% που σημειώθηκε τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Eurostat. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό από την εισαγωγή του ενιαίου νομίσματος, το 1999.
Στις 27 χώρες της ΕΕ, το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε σταθερό στο 10,2%. Τον αντίστοιχο περυσινό μήνα ήταν 9,4%.
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, για την οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία έως τον περασμένο Ιανουάριο, σημειώθηκε η υψηλότερη στην ΕΕ αύξηση της ανεργίας το τελευταίο έτος, ενώ η χώρα μας κατέχει και το αρνητικό ρεκόρ στην ανεργία των νέων έως 25 ετών.

Μάλιστα, η Ελλάδα είδε την ανεργία της να αυξάνεται ταχύτερα από κάθε άλλη χώρα αυτό το 12μηνο, από 14,7% σε 21.7% τον Ιανουάριο, όταν η Ισπανία είδε αντίστοιχα αύξηση από 20,8% σε 24,1% τον Μάρτιο.
Συνολικά, μέσα στον τρίτο μήνα του 2012 "βγήκαν στο δρόμο της ανεργίας" ακόμη 193.000 Ευρωπαίοι, από τους οποίους η συντριπτική πλειοψηφία (169.000) βρίσκεται στην Ευρωζώνη. Μέσα σε ένα δωδεκάμηνο, προστέθηκαν στους καταλόγους 2,1 εκατ. άνεργοι Ευρωπαίοι, με το 1,7 εκατ. να ζουν στην Ευρωζώνη.
Από τη μεριά της, η Επιτροπή της ΕΕ ζητάει περισσότερες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας.
"Το μήνυμα προς αυτούς που χάνουν τη δουλειά τους είναι ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο αντιμετωπίζουμε το θέμα πολύ σοβαρά και περιμένουμε μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας που θα δημιουργήσουν καλύτερες, περισσότερο βιώσιμες δουλειές", δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Τζόναθαν Τοντ.
"Η Επιτροπή έχει κάνει αυτό που της αναλογεί διατυπώνοντας ιδέες για να αντιμετωπισθεί η κρίση στις θέσεις εργασίας και ξεκινώντας πρωτοβουλίες για να αντιμετωπιστεί η ανεργία", πρόσθεσε η εκπρόσωπος Πία Αρενκίλντε.
Στα παραπάνω να σημειωθεί ότι το φλέγον θέμα της ανεργίας και της αντιμετώπισης της, καταλαμβάνει προεξέχουσα θέση στην προεκλογική ατζέντα των μεγάλων κομμάτων εν όψη των εκλογών της ερχόμενης Κυριακής.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More