4 Μαΐ 2012

Να ακούσουμε τη νεολαία ώστε να ανοικοδομηθεί η Ευρώπη


Την έκκληση να ακούσουμε τη νεολαία ώστε να ανοικοδομηθεί η Ευρώπη, απευθύνουν με κοινό τους άρθρο στη γαλλική Le Monde, ο συμπροεδρεύων των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ και ο Γερμανός κοινωνιολόγος Ούλριχ Μπεκ.
Το άρθρο συνυπογράφουν 57 προσωπικότητες των γραμμάτων, των τεχνών, της πολιτικής και της δημοσιογραφίας, μεταξύ των οποίων ο σκηνοθέτης Βιμ Βέντερς, ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν Ζακ Ντελόρ, ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Χέλμουτ Σμιτ και ο πρώην επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Χαβιέ Σολάνα.
«Η ευρωπαϊκή νεολαία είναι περισσότερο μορφωμένη από ποτέ.
Και όμως ένας στους τέσσερις Ευρωπαίους κάτω των 25 ετών είναι άνεργος. Σε πολλά μέρη αποκλεισμένοι νέοι έχουν στήσει καταυλισμούς και έχουν εκφράσει δημόσια την οργή τους με μη βίαια μέσα, που αποτελούν εντούτοις την έκφραση μιας απαίτησης για κοινωνική δικαιοσύνη (στην Ισπανία, στην Πορτογαλία, στο Μαγκρέμπ, στις ΗΠΑ και στη Ρωσία). Η κραυγή που τους ενώνει είναι η οργή που νιώθουν απέναντι σε ένα πολιτικό σύστημα το οποίο πασχίζει να σώσει τις τράπεζες που αντιμετωπίζουν αστρονομικά χρέη, αλλά ταυτόχρονα θυσιάζει το μέλλον των νέων γενεών. Αν όμως οι ελπίδες και οι προσδοκίες των νέων Ευρωπαίων θυσιαστούν στο βωμό της κρίσης του χρέους, το ευρωπαϊκό μοντέλο κινδυνεύει να διαλυθεί» τονίζουν στο άρθρο.
Για το λόγο αυτό ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τις εθνικές κυβερνήσεις και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά και τα εθνικά κοινοβούλια να μεριμνήσουν, δημιουργώντας μια «Ευρώπη πολιτών ενεργώς απασχολουμένων, αλλά επίσης να διασφαλίσουν τις οικονομικές και νομικές συνθήκες για τη θέσπιση ενός ευρωπαϊκού έτους εθελοντισμού για όλους».
Όπως επισημαίνουν, στόχος είναι ο εκδημοκρατισμός των εθνικών δημοκρατιών ώστε να ανοικοδομηθεί η Ευρώπη στη βάση του ενωτικού συνθήματος: «Μη ρωτάς τι μπορεί να κάνει η Ευρώπη για σένα, αλλά τι μπορείς να κάνεις εσύ για την Ευρώπη. Κάνε την Ευρώπη!».
Σε ότι αφορά την κρίση χρέους υπογραμμίζουν ότι δεν είναι μόνο οικονομική και πολιτική.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More