16 Ιουν 2012

Ζωρζ Σαρή: Γράφοντας αληθινά παραμύθια


Η Ζωρζ Σαρή έφυγε από τη ζωή την προηγούμενη εβδομάδα αφήνοντας πίσω της ένα σημαντικότατο λογοτεχνικό έργο με άξονά της το παιδικό βιβλίο χωρίς να έχει να ζηλέψει το παραμικρό από τη λογοτεχνία για το ενήλικο κοινό.

Η Γεωργία Σαρηβαξεβάνη όπως ήταν το πραγματικό όνομα της Ζωρζ Σαρή γεννήθηκε τον Μάιο του 1925 στην Αθήνα. Ο πατέρας της ήταν Μικρασιάτης από το Αϊβαλί και η μητέρα της γαλλίδα εξ’ου και το γαλλικό της προσωνύμιο.

Από τη νεαρή της ηλικία η Σαρή έδειξε ιδιαίτερη κλίση στα γράμματα και τις τέχνες και με δάσκαλο τον Βασίλη Ρώτα άρχισε να μαθητεύει δίπλα του κάνοντας μαθήματα θεάτρου. Τα δύσκολα χρόνια της Κατοχής θα την βρουν να φοιτά στη Δραματική Σχολή του Δημήτρη Ροντήρη αλλά να μην ξεχνά και την πατρίδα της καθώς συμμετείχε ενεργά στην αντίσταση όντας μέλος της ΕΠΟΝ. Δυστυχώς, το 1947 ο Εμφύλιος Πόλεμος θα την αναγκάσει να αυτοεξοριστεί στο Παρίσι. Η Ζωρζ Σαρή θα εμπλουτίσει εκεί τις σπουδές της στην υποκριτική παρακολουθώντας μαθήματα στη σχολή του Σαρλ Νιτλέν.




Εκείνα τα χρόνια θα γνωρίσει και τον μετέπειτα σύζυγό της, τον χειρουργό Μάρκελλο Καρακώστα με τον οποίο θα αποκτήσει και τα δύο της παιδιά, ο οποίος καταγόταν από ελληνική οικογένεια της Αιγύπτου.

Η επιστροφή της στην Ελλάδα θα γίνει το 1962 και σύντομα θα αρχίσει να εργάζεται στο θέατρο και τον κινηματογράφο. Λίγα χρόνια αργότερα με το ξέσπασμα της Χούντας το 1967, η Ζωρζ Σαρή θα χάσει τη δουλειά της και θα στραφεί προς την συγγραφή βιβλίων προσπαθώντας να ενισχύσει με αυτό τον τρόπο τα οικονομικά της.

Το ταλέντο της όμως θα γίνει φανερό από το πρώτο της κιόλας μυθιστόρημα. Το 1969 κάνει την είσοδό της στη λογοτεχνία με το βιβλίο ‘Ο Θησαυρός της Βαγίας’. Το βιβλίο γνώρισε τεράστια επιτυχία και ακόμα και σήμερα αποτελεί ένα πραγματικά θρυλικό βιβλίο αν σκεφτεί κανείς πόσες γενιές το έχουν διαβάσει

Μάλιστα, η έμπνευση για τη συγγραφή του είχε ξεκινήσει σαν παιχνίδι ανάμεσα στα παιδιά της και τους φίλους τους με εξαιρετικά όπως φάνηκε αποτελέσματα για το αναγνωστικό κοινό το οποίο το λάτρεψε και συνεχίζει να το επιλέγει ακόμα και σήμερα, ενώ το 1985 γυρίστηκε και για την τηλεόραση.


Τα επόμενα χρόνια η Ζωρζ Σαρή θα συνεχίσει να γράφει εξαιρετικά παιδικά βιβλία και μυθιστορήματα καθόλου όμως αναμενόμενα και τετριμμένα, αντίθετα βιβλία που άνοιγαν την πόρτα σε έναν άλλο νεανικό κόσμο πιο ρεαλιστικό με παιδιά καθημερινά που μπορούσαν να διαμορφώσουν την δική τους άποψη για όσα συνέβαιναν.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η προσφορά της καθώς με τις άλλες δύο εξίσου σημαντικές συγγραφείς Άλκη Ζέη και Κίρα Σίνου κατάφεραν να δώσουν νέο αέρα στην ελληνική νεανική λογοτεχνία. Η ιστορία έγινε μέρος των βιβλίων και οι ήρωες των μυθιστορημάτων έγιναν αληθινοί όχι ιδεατοί, με ελαττώματα και κριτική σκέψη που είναι σε θέση να φιλτράρουν όσα εξελίσσονταν σε κοινωνικά, πολιτικά και ιστορικά θέματα.
Η Ζωρζ Σαρή συνέχισε να γράφει μετά τον Θησαυρό της Βαγίας εξίσου μοναδικά λογοτεχνικά έργα σχεδόν ακούραστα. Από το 1969 μέχρι το 2009 έγραψε 23 μυθιστορήματα ανάμεσα στα οποία ξεχώρισαν ιδιαίτερα και αγαπήθηκαν από το κοινό τα περισσότερα από αυτά, όπως η ‘Κόκκινη κλωστή δεμένη…’, ‘Τα γενέθλια’, ‘Τα στενά παπούτσια’, η ‘Νινέτ’, το ‘Ε.Π.’, το ‘Γράμμα από την Οδησσό’.


Επιπλέον, έγραψε 10 παιδικά βιβλία από το 1973 έως το 2010 μια νουβέλα το 1989 την ‘Αντιπαροχή’, αλλά και ένα θεατρικό έργο, ‘Το τρακ’ το 1988. Παράλληλα, μετέφρασε και 14 γαλλικά μυθιστορήματα στα ελληνικά και κατάφερε να λέει μέσα από τις ιστορίες της μεγάλες αλήθειες με τον πιο έξυπνο και γλυκό τρόπο όπως αρμόζει να τα ακούει το παιδικό και εφηβικό αυτί.

Η δεκαετία του 1990 στάθηκε η δεκαετία με τις περισσότερες διακρίσεις για εκείνη καθώς το 1994 βραβεύτηκε με το Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου για τη ‘Νινέτ’, το 1995 και το 1999 αναγνωρίστηκε το έργο της από τον Κύκλο Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, ενώ το 1988 είχε την τιμή να προταθεί για το διεθνές βραβείο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν.

Η Ζωρζ Σαρή παρά την ενασχόλησή της με το γράψιμο δεν  εγκατέλειψε ούτε την άλλη μεγάλη της αγάπη την υποκριτική. Έλαβε μέρος σε 11 κινηματογραφικές ταινίες από το 1958 έως το 1987 και κατάφερε να διακριθεί το 1960 λαμβάνοντας το βραβείο Β’ Γυναικείου Ρόλου από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για την ταινία Έγκλημα στα Παρασκήνια με σκηνοθέτη τον Ντίνο Κατσουρίδη.

Τις τελευταίες μέρες έδινε μάχη να κρατηθεί στη ζωή, μια μάχη που δυστυχώς έχασε το Σάββατο στις 9 Ιουνίου συμπληρώνοντας 87 έτη μια πλούσιας και γοητευτικής ζωής γεμάτη ανατροπές αλλά .

Η Ζωρζ Σαρή θα αποτελεί όσα χρόνια και αν περάσουν μια ξεχωριστή λογοτέχνη που μέσα από τα βιβλία της ταξίδεψε και θα συνεχίσει να ταξιδεύει γενιές ελληνόπουλων που αγαπούν το πραγματικά καλό και ουσιαστικό παιδικό βιβλίο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More