13 Ιουν 2012

Το κόψιμο του τσιγάρου παρατείνει τη ζωή

Το κόψιμο του τσιγάρου παρατείνει τη ζωήΑκόμα και σε μεγαλύτερες ηλικίες, περιορίζει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου
Οποτε και αν δοθεί η «γροθιά» στη βλαβερή συνήθεια του καπνίσματος προσφέρει οφέλη



Η διακοπή του καπνίσματος ακόμη και σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου από όλα τα αίτια και να αυξήσει παράλληλα το προσδόκιμο ζωής, υποστηρίζει νέα γερμανική μελέτη.
Οι ερευνητές του Γερμανικού Κέντρου Έρευνας για τον Καρκίνο, στην Χαϊδελβέργη, προχώρησαν σε μετά-ανάλυση 17 μελετών που είχαν πραγματοποιηθεί σε επτά διαφορετικές χώρες (Αυστραλία, Κίνα, Βρετανία, Ιαπωνία, Γαλλία, Ισπανία και ΗΠΑ) και είχαν δημοσιευθεί μεταξύ 1987 και 2011. Οι εθελοντές που συμμετείχαν σε αυτές παρακολουθήθηκαν συνολικά για ένα χρονικό διάστημα τριών έως 50 ετών.
Φρένο στο τσιγάρο, γκάζι στη ζωή
Οι γερμανοί επιστήμονες διαπίστωσαν ότι συγκριτικά με μη καπνιστές ηλικίας από 60 ετών και άνω, λόγω του τσιγάρου οι καπνιστές αντιμετώπιζαν κατά 83% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από όλα τα αίτια. Από την άλλη πλευρά, ο κίνδυνος θανάτου των ατόμων που είχαν καταφέρει να απαλλαχθούν από την βλαβερή συνήθεια ήταν κατά 34% υψηλότερος από εκείνον που αντιμετώπιζαν οι εθελοντές που δεν είχαν καπνίσει ποτέ.
Απόδειξη ότι ποτέ δεν είναι αργά για το κόψιμο του καπνίσματος παρείχε το εύρημα ότι το προσδόκιμο ζωής των πρώην καπνιστών έδειχνε να αυξάνεται ανάλογα με τον χρόνο που μεσολαβούσε από τη στιγμή της διακοπής του καπνίσματος, ακόμη και αν αυτό συνέβαινε σε μεγαλύτερες ηλικίες.
Τα ενδιαφέροντα ευρήματα παρουσιάστηκαν στην επιθεώρηση «Journal of Internal Medicine».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More