17 Ιουν 2012

Κυβέρνηση σχηματίζεται, αλλά μπορεί να κυβερνήσει;

Όσο έξω και να πέσουν τα exit polls το βράδυ αργά θα ξέρουμε τον «νικητή», αλλά είναι μάλλον αμφίβολο αν θα ξέρουμε τον... νικημένο.

Με τα προσωρινά στοιχεία είναι προφανές ότι η προίκα των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα και η συνεργασία με το τρίτο ή το τέταρτο κόμμα, επιτρέπουν τον σχηματισμό δικομματικής κυβέρνησης με περισσότερους από 155 - 160 βουλευτές.

Ή ακόμα και με περισσότερους από 180 βουλευτές αν η κυβέρνηση είναι τρικομματική.

Δηλαδή μια επαρκή κοινοβουλευτική πλειοψηφία είτε στην μία είτε στην άλλη περίπτωση.

Το ερώτημα όμως είναι αν με όλα όσα έχουν μεσολαβήσει και με την «μετωπική» αντιπαράθεση του διδύμου των δύο πρώτων κομμάτων, αυτή η κυβέρνηση θα μπορεί να κυβερνήσει.

Μάλλον δύσκολο, καθώς είτε στην μία περίπτωση, είτε στην άλλη, η αντιπολίτευση θα είναι τόσο ισχυρή, είτε μέσα, είτε έξω από την χώρα, είτε σε συνδυασμό και των δύο, που είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν η κυβερνητική πλειοψηφία θα μπορεί να διαχειρισθεί στο κοινοβουλευτικό πλαίσιο την οικονομική και πολιτική κρίση που σοβεί εδώ και τέσσερα τουλάχιστον χρόνια "έξω" από το κοινοβούλιο. Με άλλα λόγια, έγιναν δύο εκλογικές απόπειρες, μία στις 6 Μαΐου και μία δεύτερη σήμερα, για να διατηρηθεί η διαχείριση της κρίσης εντός του κοινοβουλίου.

Το αποτέλεσμα σήμερα δίνει δυνατότητα συγκρότησης κυβέρνησης, αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι δίνει "βιώσιμη" εκτός κοινοβουλίου κυβέρνηση...

Το ερώτημα γίνεται πιο δύσκολο να απαντηθεί αν συνυπολογίσει κανείς ότι οι εξελίξεις στο επίπεδο της Ευρωζώνης θα ξεπεράσουν τα όρια της εξάρτησής τους από τα εκλογικά αποτελέσματα στην Ελλάδα.

Η κα Λαγκάρντ δεν συμφώνησε τυχαία στην εκτίμηση ότι Ευρωζώνη έχει το πολύ τρεις μήνες για να βρει λύση στο πρόβλημά της.

Τι θα συμβεί σ΄ αυτό το τρίμηνο; Κατ΄ αρχάς  αύριο ή το αργότερο την Τρίτη την ίδια ώρα που οι χώρες του G-20 θα προσπαθούν να πείσουν την κα Μέρκελ να δώσει πράσινο φως στα σχέδια Ολάντ για την Ευρώπη, οι αγορές θα προεξοφλούν στην πράξη τα συμπεράσματά τους από τις εκλογές στην Ελλάδα.

Και τότε θα δούμε τις πραγματικές αντοχές οικονομικές και πολιτικές του αποψινού «νικητή»...

Γιάννης Αγγέλης 

giannis.aggelis@capital.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More