27 Ιουλ 2012

Διαμαρτυρία Συλλόγου Εργαζομένων Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» για την μεταφορά της Γ.Γ.Ε.Τ. στο Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων

 Μόλις ένα μήνα μετά την επιστολή με τίτλο «Στήριξη στην Ελλάδα», που συνυπογράφουν 22 διεθνούς φήμης Επιστήμονες και Νομπελίστες, απευθυνόμενοι στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι και στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ζητώντας να δοθεί έμφαση στην στήριξη της Επιστήμης και Τεχνολογίας στην Ελλάδα μέσω στενών συνεργασιών
υπαρχόντων Πόλων Αριστείας της Ελλάδας και της Ευρώπης, αποφασίζεται να ακυρωθεί η προσπάθεια που έχει ξεκινήσει για την ανάπτυξη ενιαίου χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας και της δημιουργίας Πόλων Αριστείας, με την αιφνίδια μεταφορά της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας από το πρώην Υπουργείο Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων στο Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, χωρίς να έχει προηγηθεί κάποια διαβούλευση με την επιστημονική κοινότητα, χωρίς να υπάρχει κάποια προεκλογική ή προγραμματική συμφωνία μεταξύ των κυβερνώντων κομμάτων και χωρίς να έχει ακόμα δοθεί κάποια επίσημη εξήγηση η ανακοίνωση για την πράξη αυτή.
  Η απόφαση αυτή έχει ήδη δημιουργήσει αναστάτωση και αντιδράσεις, στον Ακαδημαϊκό χώρο και στους εργαζόμενους στα Ερευνητικά Κέντρα, και δεν μπορεί να μην γίνει συσχετισμός με την ίδια αναστάτωση που είχε δημιουργηθεί, από το ίδιο υπουργείο, υπό τον ίδιο υπουργό, το 2009 όταν αιφνιδίως πάλι, είχε ανακοινωθεί σχέδιο αναδιάρθρωσης του Ερευνητικού Ιστού με συγχωνεύσεις και καταργήσεις Ινστιτούτων και Κέντρων, χωρίς πάλι να έχει προηγηθεί κάποια μορφή διαβούλευσης, ώστε να αξιολογηθούν οι ανάγκες κάποιου νέου μοντέλου με την εμπειρία από άτομα του χώρου, χωρίς να έχει γίνει κάποια τεχνική ή οικονομική μελέτη, και χωρίς καν να γίνεται δεκτή κάποια συνάντηση με θεσμικούς εκπροσώπους της Ακαδημαϊκής και Ερευνητικής κοινότητας.
 Ως παράδειγμα για το ανωτέρω σχέδιο αναφέρω τον Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ», ο οποίος είναι από τα μεγαλύτερα Ερευνητικά Κέντρα της Ελλάδας, με διεθνή αναγνώριση, όχι λόγο του ιστορικού του ονόματος, αλλά του έργου και της γνώσης που παράγεται από τους Επιστήμονες που το απαρτίζουν, και αντί να σχεδιαστεί η ενίσχυση του Κέντρου και αξιοποίηση του έργου του, αποφασίστηκε ερήμην, η διάσπαση του, απομακρύνοντας δύο από τα Ινστιτούτα.
 Στην παρούσα όμως περίπτωση, πέρα από την κοινή Ευρωπαϊκή και Διεθνή πρακτική που ακολουθείται για την αναβάθμιση της Παιδείας και της Έρευνας, μέσω της συνύπαρξης τους, αγνοήθηκαν σύγχρονες μελέτες, όπως πρόσφατα, της Deutsche Bank σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Goethe της Φρανκφούρτης, για τρόπους επίτευξης οικονομικής ανάπτυξης στην Ελλάδα, που αναφέρουν σαφώς την ανάγκη σύνδεσης της Έρευνας με την Εκπαίδευση και βελτίωση του θεσμικού της πλαισίου.
 Ο χώρος της Έρευνας στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια έχει συρρικνωθεί σε μεγάλο βαθμό, είτε από μείωση του επιστημονικού προσωπικού, αλλά κυρίως από τη διαρκή μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, σε βαθμό που να μην καλύπτονται πλέον οι λειτουργικές δαπάνες, και να δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα ακόμα και στη μισθοδοσία. Παρόλα αυτά καταφέρνει με επιτυχία να εξασφαλίζει Ευρωπαϊκά κονδύλια για Έρευνα, και να είναι από τους λίγους τομείς στην Ελλάδα, με πολύ καλή αναλογία απόδοσης εσόδων, σε σχέση με τη χρηματοδότηση της.
 Τα έσοδα όμως αυτά, για να αξιοποιηθούν και για την ανάπτυξη, στο βαθμό που θα αποφασιστεί από την κυβέρνηση, πρέπει να απορροφηθούν με διαφανή τρόπο, μέσα από κονδύλια του υπουργείου οικονομικών, και να αποφευχθούν ειδικοί λογαριασμοί που θα χρησιμοποιεί απευθείας κάποιο υπουργείο.
 Η έρευνα μπορεί και πρέπει να γίνει μοχλός ανάπτυξης στην Ελλάδα, και για να επιτευχθεί αυτό, πρέπει να ενισχυθεί και να αξιοποιηθεί η παραγόμενη γνώση, που θα προκύψει, από τον ενιαίο χώρο της Έρευνας, μέσω διαύλων που θα δημιουργηθούν ανάμεσα στα υπουργεία Παιδείας και Ανάπτυξης.
 Ο Σύλλογος Εργαζομένων Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» ζητάει να ανακοινωθούν επίσημα οι θέσεις του Υπουργείου Παιδείας, του Υπουργείου Ανάπτυξης, και της Γ.Γ.Ε.Τ., και να ξεκινήσει διάλογος σχετικά με την ανάγκη, υλοποίησης Ενιαίου Χώρου Έρευνας και Ανώτατης Εκπαίδευσης, και αξιοποίησης της Έρευνας εις όφελος της Ανάπτυξης.
 Για το Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. "ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ"

Η Πρόεδρος






Μαρία Παπανικολάου
Ο Γενικός Γραμματέας



Σπύρος Κουτσοχρήστος

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More