19 Σεπ 2012

Όλα ξανά στο τραπέζι...

Ακόμη και τα πλέον σκληρά σενάρια για περικοπές σε συντάξεις κάτω και από τα 600 ευρώ βρίσκονται ξανά στο τραπέζι, με τη σύσκεψη των κυβερνητικών εταίρων, την Πέμπτη να λαμβάνει καθοριστικό χαρακτήρα. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στην Αθήνα αναμένεται ειδικό κλιμάκιο του ΔΝΤ, με στόχο να μετρήσει την αποδοτικότητα του μέτρου της αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Όπως έχει αποκαλύψει το Capital.gr το πραγματικό ποσό της εξοικονόμησης αναμένεται πολύ μικρότερο του 1 ή 1,4 δισ. ευρώ που εκτιμά το οικονομικό επιτελείο. Κάτι που έχει υποπέσει στην αντίληψη των δανειστών, που σπεύδουν να «μετρήσουν» το συγκεκριμένο μέτρο...

Με ανοικτό το ενδεχόμενο ακόμη και η ακαριαία αύξηση των γενικών ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης να αποδώσει λιγότερα από 400 εκατ. ευρώ, επανέρχονται στη διαπραγμάτευσης τα πλέον σκληρά σενάρια...
Κι αν για πολλούς, η δημοσιοποίηση των σεναρίων, πληροφοριών και κυρίως διαρροών από την πλευρά της κυβέρνησης, αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης, ή ακόμη χειρότερα, μέρος ενός παιχνιδιού μαξιμαλιστικών αξιώσεων, προκειμένου στη συνέχεια τα πραγματικά σκληρά μέτρα να φανούν ηπιότερα, η είδηση είναι μία: σύμφωνα με τις διαρροές από κυβερνητικά στελέχη, η Τρόικα τα θέλει όλα... Και την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, και τη μείωση των χαμηλών συντάξεων και την περικοπή των επιδομάτων που έχουν υποκαταστήσει 13η και 14η σύνταξη, και τα δώρα – επιδόματα στις επικουρικές, και την περικοπή των κοινωνικών επιδομάτων...

Όλο το πακέτο Βρούτση, με μέτρα ή και ισοδύναμα για τις συντάξεις, που κατέθεσε στο υπουργείο Οικονομικών από την αρχή της διαπραγμάτευσης φαίνεται πως «άρεσε» στους εκπροσώπους της Τρόικας, με αποτέλεσμα αντί τελικά να επιλέξει η ελληνική πλευρά τα μέτρα που θα «έκλειναν» στα περίπου 5 δισ. ευρώ (μαζί με τα κοινωνικά επιδόματα) τελικά φέρεται να διαλέγει η Τρόικα το σύνολο των προτάσεων, ύψους άνω των 8 δισ. ευρώ.  

Έτσι εξηγείται το γεγονός ότι επανέρχεται στο προσκήνιο η πιθανότητα περικοπής των συντάξεων, όχι από τα 1.000 ευρώ, αλλά από πολύ χαμηλότερα, ακόμη και κάτω από τα 600 ευρώ! Στην ουσία, το πλέον σκληρό σενάριο που χθες, επανεμφανίστηκε, είναι η πιθανότητα περικοπής της κατώτατης σύνταξης του ΙΚΑ.  

Συνολικά, από το πακέτο μέτρων μείωσης δαπανών ύψους 11,5 δισ. ευρώ, τελικά η επιβάρυνση εργαζομένων και συνταξιούχων, δεν αποκλείεται να φτάσει τα 9,5 δισ. ευρώ, δηλαδή σχεδόν το 80%. 

Στα ήδη συμφωνημένα, περιλαμβάνονται επίσης, μέτρα όπως η  κατάργηση του υπόλοιπου από τον 13ο και 14ο μισθό στο δημόσιο τομέα, αλλά και επίσης η κατάργηση 13ης και 14ης σύνταξης για όλους τους συνταξιούχους (κύριας και επικουρικής) 

Τα ποσά αυτά επιβεβαιώνονται και από στελέχη των κομμάτων ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ που συμμετέχουν στον κυβερνητικό σχηματισμό. Δεν είναι λίγοι αυτοί δε, που υποστηρίζουν ότι κάποιες από τις διαρροές εντάσσονται στο πλαίσιο ενός επικοινωνιακού παιχνιδιού, προκειμένου ένα τελικό πακέτο περικοπών για συντάξεις, ύψους κοντά στα 5 δισ. ευρώ να φανεί μέρος μιας «σκληρής διαπραγμάτευσης» των αρχηγών που συμμετέχουν στον κυβερνητικό σχηματισμό. 

Επιβεβαίωση της τρύπας και από τους εργαζόμενους στο ΙΚΑ

Πάντως, εχθές, ήρθε η Ομοσπονδία Εργαζομένων στο ΙΚΑ να επιβεβαιώσει το δημοσίευμα του Capital.gr σύμφωνα με το οποίο η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης θα οδηγήσει σε πρόωρη συνταξιοδότηση και αυτή με τη σειρά της θα δημιουργήσει τρύπα έως και 600 εκατ. ευρώ στο ταμείο. Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι εάν αυξηθούν τα όρια ηλικίας για τη σύνταξη από τα 65 στα 67, τότε υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 50.000 εργαζόμενοι θα κάνουν άμεση χρήση των ευνοϊκών διατάξεων για αναγνώριση πλασματικών ετών ασφάλισης και θα βγουν στη σύνταξη, δημιουργώντας πρόσθετες ανάγκες χρηματοδότησης για το ΙΚΑ της τάξης των 600 εκατ. ευρώ.  

Και στο βάθος, και πάλι οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα

Κατά τη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση με τους εκπροσώπους της Τρόικας και στελεχών του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκαν και εργασιακά θέματα, «στο πλαίσιο των μνημονιακών υποχρεώσεων» όπως χαρακτηριστικά δήλωσε στέλεχος της κυβέρνησης.  Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, η συζήτηση αφορούσε στη νομοθέτηση του κατώτατου μισθού από την κυβέρνηση αλλά και τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους.  

Είναι χαρακτηριστική η επιμονή της Τρόικας, κυρίως δε, του ΔΝΤ, για περαιτέρω μείωση του κόστους εργασίας. Ακόμη και στην έκθεσή του το  Ταμείο, στο ενδιάμεσο της διαμάχης του με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΚΤ, αναφέρεται στην ανάγκη μείωσης των μισθών στην Ελλάδα, παρ’ ότι παραδέχεται ότι απαιτούνται μέτρα προστασίας των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.
 Της Ρούλας Σαλούρου


Πηγή:www.capital.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More